Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Μειώσεις φόρων μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών

08/04/2024
86 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ισχυρότερα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπερ εκπτώσεις για επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας, Ενέργειας και Ψηφιοποίησης φέρνει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, θέλοντας να υποστηρίξει 800.000 επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε θέματα βιωσιμότητας, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και να προσελκύσει και να προωθήσει επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.


Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την επέκταση και τη βελτίωση των φορολογικών απαλλαγών για τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και την παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.


Το καθεστώς του Ν. 4935/2022 προβλέπει μείωση φόρου 30% στη νέα εταιρεία που δημιουργείται από τη συγχώνευση, για 9 χρόνια. Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας «κενά» με υψηλότερα φορολογικά μπόνους για την απορρόφηση μικρών επιχειρήσεων από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Οι φορολογικές εκπτώσεις θα βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα τους επιτρέψουν επίσης να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης.


Έρευνες δείχνουν ότι το 84% των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων δεν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό , ενώ από τις 800.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το 95% αυτών απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, πολλά επαγγέλματα και επιχειρήσεις αναμένεται να συγχωνευθούν το 2024, καθώς το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολογίας αυξάνει το ελάχιστο εισόδημα πάνω στο οποίο υπολογίζεται η φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.


Σύμφωνα με τον Ν. 4935/2022 , οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι αγρότες που συγχωνεύονται , έχουν φοροαπαλλαγή 30% στον φόρο εισοδήματος για 9 χρόνια , με την επιφύλαξη ελάχιστου σωρευτικού κύκλου εργασιών, όταν μετατρέπονται, συνεργάζονται, μετατρέπονται ή συγχωνεύονται από ατομικές επιχειρήσεις σε κεφαλαιουχικές οντότητες με βιβλία Γ κατηγορίας. Για μετασχηματισμό επιχείρησης ή εισφορά ατομικής επιχείρησης το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να φτάσει τις 500.000 ευρώ.


Οι ζημίες των μετασχηματιζόμενων εταιρειών μπορούν να μεταφερθούν στον ισολογισμό της νέας εταιρείας και να συμψηφιστούν φορολογικά με τα κέρδη της για τις τρέχουσες ή μελλοντικές χρήσεις εφόσον ο τζίρος της είναι τουλάχιστον 450.000 ευρώ.


Η κυβέρνηση θέλει επίσης να συμπεριλάβει στο εθνικό δίκαιο μια κοινοτική οδηγία για το ενιαίο φορολογικό πλαίσιο για συγχωνεύσεις, διαχωρισμούς, μερικούς διαχωρισμούς, εισφορές περιουσιακών στοιχείων και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ των κρατών μελών.


Εκτός όμως, από τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ενισχυθούν οι φορο-εκπτώσεις για επιλεγμένες δαπάνες σε Πράσινη Οικονομία, Ενέργεια και Ψηφιοποίηση, που με βάση το ισχύον πλαίσιο από την 1.1.2023 και για τρία έτη, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.


Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο μελετά διευκολύνσεις ρευστότητας για βιώσιμες επιχειρήσεις για αποφυγή χρεοκοπίας και a la carte ρυθμίσεις αποπληρωμής χρεών στην Εφορία.


Το οικονομικό προφίλ, το είδος της δραστηριότητας και το φορολογικό ιστορικό θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση εξατομικευμένων λύσεων διακανονισμού που περιλαμβάνουν μια "γενναία" επέκταση της αποπληρωμής φορολογικών οφειλών και ένα "κούρεμα" προσαυξήσεων και προστίμων.


Οι αρμόδιοι παράγοντες διευκρινίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι αυστηρά στοχευμένες και θα βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, εξηγώντας ότι μία από τις κύριες προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική του 2024 είναι η εξεύρεση εξατομικευμένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στα μεσαία και μεγάλα χρέη για την ανασυγκρότηση επιχειρήσεων και την αποφυγή χρεοκοπίας.


Η στατιστική δείχνει ότι στο μέλλον θα τεθεί το δίλημμα σε πολλούς επιχειρηματίες «συγχώνευση ή θάνατος». Ο μετασχηματισμός μιας οικογενειακής επιχείρησης , υπό προϋποθέσεις , μπορεί να την βοηθήσει να επιβιώσει και γιατί όχι να ανθίσει στο σύγχρονο επιχειρείν. Οι αλλαγές που θα λάβουν χώρα θα είναι πολλές και θα πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα.


*Ο Βασίλης Βογιατζής , είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης , ιδρυτής της Λογιστικής εταιρείας VoyiatzisGroup , με έδρα την Κω.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ