Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Η σημασία της κατανόησης των φορολογικών στοιχείων

17/04/2024
177 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Πολύ συχνά οι λογιστές έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι οι πελάτες δεν αρέσκονται να πληρώνουν φόρους, ειδικά όταν μπορούν να το αποφύγουν. Ωστόσο, μια επιτυχημένη επιχείρηση που έχει δημιουργήσει εισόδημα , πληρώνει φόρους. Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί το ποσό των φόρων κατά τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμάστε όταν κάνετε αυτή την κουβέντα με τον λογιστή σας. Ένας τομέας που συχνά γίνεται κατάχρηση είναι οι δαπάνες των επιχειρήσεων. Επιπλέον, εάν θέλετε να λάβατε ένα δάνειο, η τράπεζα θα ζητήσει να δει τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών πριν αποφασίσει να σας δανείσει χρήματα. Τα πολλά χρόνια ζημιών ή χαμηλής κερδοφορίας στις φορολογικές δηλώσεις, εκτός από αντικείμενο ελέγχου , δίνουν μια πολύ αρνητική εικόνα για τη λειτουργία της επιχείρησης σας.


Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συζητάτε με τον λογιστή σας σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια που έχετε για τη λειτουργία της επιχείρησης σας. Για να πραγματοποιήσετε αυτές τις συνομιλίες, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα , ενώ είναι μια καλή ευκαιρία για τα μέλη της επιχείρησης να συναντηθούν και να αξιολογήσουν ποιες ερωτήσεις θα ήθελαν να απαντήσουν με οικονομικά δεδομένα. Όταν συλλέγετε και εξετάζετε αρχεία για φορολογική προετοιμασία, είναι μια καλή στιγμή για να επανεξετάσετε την οικονομική θέση της επιχείρησης και να αξιολογήσετε το κόστος παραγωγής και την κατάσταση ταμειακών ροών σας. Ανεξάρτητα από το οικονομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των αρχείων, χρησιμοποιήστε τα δεδομένα για να κάνετε αυτούς τους υπολογισμούς. Ήταν επιτυχείς οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν πέρυσι; Χρειάζονται διαφορετικές κινήσεις για να διασφαλιστεί μια πιο δυνατή νέα χρονιά;


Σκεφτείτε το μέλλον σας. Έχετε συνεισφέρει καθόλου στην κοινωνική σας ασφάλιση κατά τη διάρκεια της καριέρας σας; Ακόμα κι αν είστε μόλις στα 20 σας, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να προγραμματίζετε.Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε άποψη για τις ετήσιες οικονομικές σας καταστάσεις και τις φορολογικές σας δηλώσεις. Μπορεί να προκαλούν σύγχυση, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι απεικονίζεται σε αυτά τα φορολογικά έγγραφα ,καθώς αποτελεί μείζον ζήτημα να κατανοήσετε τι σημαίνουν οι αριθμοί που απεικονίζονται. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και όχι οι λογιστές τους , θα ελεγχθούν από την ΑΑΔΕ. Η υποβολή ερωτήσεων και η ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν με τους φόρους είναι ευθύνη του φορολογούμενου και όχι του λογιστή. Ο λογιστής βρίσκεται δίπλα σας για να σας βοηθήσει, όχι για να σας υποκαταστήσει. Κάντε λοιπόν ερωτήσεις εάν δεν καταλαβαίνετε από πού προέρχεται και τι σημαίνει ένας αριθμός πάνω στο φορολογικό έντυπο.

Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για την οικονομική διαχείριση της επιχείρησής σας. Ενώ πιθανότατα θα θέλετε να είστε κάπου αλλού και να μην ασχολείστε με τα λογιστικά, είναι σημαντικό να κάνετε αυτές τις συζητήσεις με τους λογιστές σας . Αν δεν καταλαβαίνετε , ρωτήστε. Εάν έχετε ρωτήσει πριν, ρωτήστε ξανά. Οι λογιστές και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι εδώ για να σας βοηθήσουν και να σας καθοδηγήσουν σε αυτές τις σημαντικές οικονομικές αποφάσεις. Επιβάλλεται οι επιχειρηματίες να αντιλαμβάνονται επαρκώς μια κρίσιμα μάζα λογιστικης πληροφορίας για να μπορούν να πάρουν οικονομικές αποφάσεις. Δεν γίνεται να μην γνωρίζουν πως λειτουργεί ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος.

Ο επιχειρηματίας του μέλλοντος, διαβάζει, ρωτάει , ενημερώνεται. Μην περιμένετε κάποιος να λάβει αποφάσεις για λογαριασμό σας. Διατυπώστε τους προβληματισμούς σας και αποφασίστε όταν όλες οι απορίες σας έχουν απαντηθεί.

*Ο Βασίλης Βογιατζής , είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης , ιδρυτής της Λογιστικής εταιρείας VoyiatzisGroup , με έδρα την Κω.
Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ