Η ανάλυση αριθμοδεικτών είναι ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιεί δεδομένα από τις οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρείας για να αξιολογήσει διάφορους τομείς της. Περιλαμβάνει τον υπολογισμό και την ερμηνεία διαφόρων χρηματοοικονομικών δεικτών για την ανάλυση της ρευστότητας, της κερδοφορίας, της αποδοτικότητας, της φερεγγυότητας και της συνολικής οικονομικής υγείας. Για τις μικρές επιχειρήσεις, όπου οι πόροι είναι συχνά περιορισμένοι και η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι πιο ρευστή, μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες που μπορούν να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη, τη διαχείριση κινδύνων και τον στρατηγικό σχεδιασμό τους. Κατανοώντας τον τρόπο εκτέλεσης των αριθμοδεικτών , οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μπορούν να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για το πού βρίσκεται η εταιρεία τους και να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που θα μπορέσουν να θωρακίσουν μακροπρόθεσμα την επιχείρηση τους.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αριθμοδεικτών, καθεμία από τις οποίες εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό στην αξιολόγηση μιας επιχείρησης. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι περιλαμβάνουν αριθμοδείκτες ρευστότητας, κερδοφορίας, μόχλευσης, αποδοτικότητας και αγοράς.
Οι αριθμοδείκτες ρευστότητας αξιολογούν την ικανότητα μιας εταιρείας να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της χρησιμοποιώντας το κυκλοφορούν ενεργητικό της.
Για τις μικρές επιχειρήσεις, οι αριθμοδείκτες ρευστότητας είναι ζωτικής σημασίας, διότι αντικατοπτρίζουν την ικανότητα της επιχείρησης να επιβιώνει σε δύσκολους καιρούς. Μια κακή θέση ρευστότητας μπορεί να υποδηλώνει ότι η εταιρεία είναι ευάλωτη σε οικονομικές δυσχέρειες και μπορεί να δυσκολευτεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της εγκαίρως, ενδεχομένως βλάπτοντας τις σχέσεις με προμηθευτές και δανειστές.
Οι αριθμοδείκτες κερδοφορίας αξιολογούν πόσο καλά μια εταιρεία παράγει κέρδος σε σχέση με τα έσοδα, τα περιουσιακά στοιχεία ή τα ίδια κεφάλαιά της. Αυτά περιλαμβάνουν το καθαρό περιθώριο κέρδους, την απόδοση περιουσιακών στοιχείων (ROA) και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE).
Οι δείκτες κερδοφορίας είναι το κλειδί για την κατανόηση του εάν το επιχειρηματικό μοντέλο είναι βιώσιμο και εάν η εταιρεία μεγιστοποιεί τις δυνατότητές της. Η σταθερά χαμηλή κερδοφορία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ανάγκη επαναξιολόγησης της τιμολόγησης, του κόστους ή της συνολικής επιχειρηματικής στρατηγικής.
Οι αριθμοδείκτες μόχλευσης μετρούν τον βαθμό στον οποίο μια εταιρεία χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της με δανειακά έναντι ιδίων κεφαλαίων.
Η διαχείριση των επιπέδων χρέους είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η υπερβολική μόχλευση μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική πίεση. Ένας υψηλός δείκτης δανειακών προς ίδια κεφάλαια μπορεί να σηματοδοτεί πιθανούς κινδύνους, ειδικά εάν τα κέρδη δεν είναι σταθερά . Η παρακολούθηση των δεικτών μόχλευσης βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι δεν αναλαμβάνουν μη βιώσιμα επίπεδα χρέους.
Οι αριθμοδείκτες αποδοτικότητας μετρούν πόσο καλά μια εταιρεία χρησιμοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της για να δημιουργήσει πωλήσεις ή έσοδα. Αυτά περιλαμβάνουν τον κύκλο εργασιών αποθεμάτων, τον κύκλο εργασιών απαιτήσεων και τους δείκτες κύκλου εργασιών περιουσιακών στοιχείων.
Αυτοί οι αριθμοδείκτες βοηθούν στον εντοπισμό τομέων όπου οι πόροι ενδέχεται να μην χρησιμοποιούνται επαρκώς. Για παράδειγμα, εάν ο κύκλος εργασιών των αποθεμάτων είναι χαμηλός, μπορεί να υποδηλώνει ότι η εταιρεία διαθέτει πλεονάζον απόθεμα (stock), το οποίο δεσμεύει κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού.
Οφέλη από την χρήση των αριθμοδεικτών
Παρέχει στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μια ολοκληρωμένη κατανόηση της οικονομικής τους υγείας. Αναλύοντας τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας σε απλές μετρήσεις, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να λάβουν πιο ορθές αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση, τις επενδύσεις, τη χρηματοδότηση και τις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους.
Εντοπίζει έγκαιρα τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Οι δείκτες ρευστότητας, για παράδειγμα, μπορούν να αποκαλύψουν πιθανά προβλήματα ταμειακών ροών, ενώ οι δείκτες μόχλευσης μπορούν να αναδείξουν τους κινδύνους του υπερβολικού χρέους.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους αριθμοδείκτες για να συγκρίνουν την απόδοσή τους με τα σημεία αναφοράς του κλάδου ή τους ανταγωνιστές. Αυτή η συγκριτική αξιολόγηση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τομέων όπου η εταιρεία έχει χαμηλή απόδοση και να θέσει ρεαλιστικούς οικονομικούς στόχους για βελτίωση. Για παράδειγμα, εάν τα περιθώρια κέρδους μιας μικρής επιχείρησης είναι χαμηλότερα από τους μέσους όρους του κλάδου, ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσετε τις δομές κόστους ή τις στρατηγικές τιμολόγησης.
Με τον τακτικό υπολογισμό των οικονομικών δεικτών με την πάροδο του χρόνου, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδό τους και να αξιολογούν εάν οι οικονομικές στρατηγικές λειτουργούν.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξασφαλίσουν δάνεια ή να προσελκύσουν επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους αριθμοδείκτες για να παρουσιάσουν ένα ισχυρό επιχείρημα για χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δυναμική ανάπτυξης. Οι δανειστές και οι επενδυτές συχνά βασίζονται σε χρηματοοικονομικούς δείκτες για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο επένδυσης σε μια επιχείρηση και η επίδειξη ισχυρών δεικτών μπορεί να διευκολύνει την εξασφάλιση χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους.
Συμπερασματικά, η ανάλυση αριθμοδεικτών είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τις μικρές επιχειρήσεις. Προσφέροντας σαφείς και αξιοποιήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη ρευστότητα, την κερδοφορία, την αποδοτικότητα και τον οικονομικό κίνδυνο, επιτρέπει στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να λαμβάνουν πιο ορθά δομημένες αποφάσεις, να διαχειρίζονται κινδύνους και να θωρακίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Είτε μια μικρή επιχείρηση προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, να βελτιώσει την κερδοφορία της , είτε απλά να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα της οικονομικής της υγείας, η ανάλυση αριθμοδεικτών παρέχει τη βάση για ορθή οικονομική διαχείριση. Μέσω αυτής , οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν μια μακροπρόθεσμη επιτυχία, να αντιμετωπίσουν οικονομικές προκλήσεις και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Επικοινωνήστε με τον λογιστή / λογίστρια σας ή τον οικονομικό σας σύμβουλο για περισσότερες πληροφορίες. Τα νούμερα είναι εκεί , εσείς πρέπει να προχωρήσετε σε μερικές διαιρέσεις. Θα ξαφνιαστείτε πόσο χρήσιμα μπορούν να φανούν μερικά κλάσματα.
*Ο Βασίλης Βογιατζής MSc , είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης , ιδρυτής της Λογιστικής εταιρείας VoyiatzisGroup , με έδρα την Κω.