Είναι και αυτό ένα επίτευγμα, όπως θέλει ο κάθε ένας το αξιολογεί και το αντιλαμβάνεται ..
Ευτυχώς που ο Αείμνηστος υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης επέμενε και υλοποίησε μαζί με την τότε δημοτική αρχή την επέκταση προβλήτα στη ΔΕΗ γιατί σήμερα όχι ΣΕΓΚΕΝ δεν θα είχαμε άλλα πολύ φοβάμαι ούτε ψαρόβαρκα δεν θα έδενε εκεί !!!
Σεβαστή λοιπόν η κάθε προσπάθεια χωρίς να μηδενίζω τα πάντα όμως υπάρχει ένα γιατί και πότε επιτέλους θα οραματιστούμε θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε κάτι που θα αφορά άμεσα τον τόπο μας . Να κοιτάξουμε επιτέλους την τουριστική ανάπτυξη με ένα άλλο μάτι ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα στερεότυπα που κρατούν το νησί μας καθηλωμένο και υποβαθμισμένο σε μια σύγχρονη εποχή που τρέχει με ταχύτητα φωτός καθώς ο ανταγωνισμός παγκοσμίως οξύνεται και οι δήμοι οφείλουν να αναζητούν συνεχώς λύσεις!!
Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν , αρκεί να υπάρχει η διάθεση το όραμα και ένας σχεδιασμός από ανθρώπους ειδικευμένους που θα γνωρίζουν το αντικείμενο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων . Εσύ οφείλεις να τους δώσεις ως λιμενικό ταμείο και ως δήμος ένα σχέδιο κατεύθυνσης για το τι θέλουμε και που θα πρέπει να πάμε ως νησί .
Η σημερινή κατάσταση στη ΣΕΓΚΕΝ ΚΩ το μόνο που θυμίζει είναι μια Παραγκούπολη ένας πρόχειρος Καταυλισμός η Τσαντίρ μαχαλά!!!!
( Δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα που δεν τιμά κανένα μας ..)
Ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικό κτίριο οπού στεγάζει τη ΔΕΗ θα έπρεπε σήμερα να ήταν στα χέρια του δήμου και να είχαμε σχεδιάσει την ριζική αναβάθμιση όλου του χώρου δημιουργώντας μια ΣΕΓΚΕΝ σύγχρονη που θα ήταν πρότυπο στο Αιγαίο .. Μπορούμε η Κως το αξίζει !!!
Σήμερα λοιπόν θα έπρεπε το λιμενικό ταμείο να είχε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό συνολικά για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού μας .
Παράδειγμα:
1) Την ριζική αναβάθμιση του σημερινού χώρου (ΔΕΗ – ΣΕΓΚΕΝ ).
2) Την ριζική αναβάθμιση και επέκταση του λιμένος Μαστιχαρίου .
3) Άμεση μελέτη για τον Μόλο 2 θέσεων τουλάχιστον για τα κρουαζιερόπλοια .
4) Την αξιοποίηση του σημερινού λιμανιού και επέκταση του προς πολεμική σκάλα ανατολικά , μπροστά από τον δρόμο του κάστρου και του επαρχείου δημιουργώντας ένα νέο καταφύγιο σκαφών αλλά και το σημαντικότερο ότι με την επέκταση διασφαλίζεται για πάντα από τις μεγάλες κακοκαιρίες η διάβρωση του δρόμου προς λιμάνι και του κάστρου .
5) Αναβάθμιση λιμένος Καρδάμαινας .
6) Την μελέτη και δημιουργία εμπορικού λιμανιού εκτός πόλης (πχ. ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ ΔΕΗ ).
7) Την μελέτη για δημιουργία νέας σύγχρονης μαρίνας για υπερπολυτελή σκάφη στο Καμάρι Κεφάλου .
8) Την μελέτη για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ Κεφάλου και νησιά των Κυκλάδων π.χ Σαντορίνη , Μύκονο .
9) Την επέκταση - ανακατασκευή δαπέδου και ενοποίηση πεζοδρομίου από το λιμεναρχείο έως ΣΕΓΚΕΝ –ΔΕΗ .
Αντί λοιπόν να οραματιζόμαστε γι αυτά και για άλλα πολλά που μπορούμε ως λιμενικό ταμείο και ως δήμος για το νησί μας πανηγυρίζουμε για το καραβόπανο που μπήκε μετά από 6 χρόνια... ( ΑΞ ΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ !!! )
Σε μια σύγχρονη εποχή Κείται μακράν δυστυχώς το όραμα και ο σχεδιασμός από το λιμενικό ταμείο Κω .
ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ 02/04/25
ΓΙΩΡΓΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ