Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Τελευταία σχόλια

ΚΩΣΤΑΣ: Σήμερα (01:57)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ - ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΑΡΠΑΧΤΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ . ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΧΑΪΒΑΝΙΑ..... ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

Το ερευνητικό έργο "KOS - AGRO_ID" χρηματοδοτεί ο Δήμος Κω για την ανάδειξη της μοναδικότητας των αγροτικών προϊόντων του νησιού

24/07/2025
184 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Με στόχο την επιστημονική ανάδειξη της μοναδικότητας των αγροτικών προϊόντων της Κω, παρουσιάστηκε σήμερα το ερευνητικό έργο KOS - AGRO_ID, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Κω και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα.

Η παρουσίαση του έργου έγινε σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά, της Σέβης Βλάχου υπεύθυνη δημοτική σύμβουλος πρωτογενούς τομέα, της Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου μεταξύ άλλων Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, του Ηλία Παπαποστόλου Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Κω, της Αφροδίτης Τσάμπαλα επιστήμονας του ΕΛΓΟ Δήμητρα, της Ζέτας Τσιρπανλή διευθύντριας Τοπικής Ανάπτυξης και του Νικήτα Θαλασσινού από την ΔΕΥΑΚ.


Τι είναι το KOS - AGRO_ID

Το ερευνητικό έργο KOS - AGRO_ID πρόκειται για ένα έργο διάρκειας 16 μηνών, που αποσκοπεί στην ταυτοποίηση και αξιολόγηση της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων όπως το καρπούζι Κω, το φασόλι Κεφάλου και το ντοματάκι. Θα καταγράψει το γεννετικό του υλικό το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε παγκόσμια βάση δεδομένων για επιστημονική χρήση αλλά και προστασίας των προϊόντων.

Θα ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων. Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα για υιοθέτηση καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών, με έμφαση στην εξοικονόμηση νερού και την ορθολογική χρήση φυσικών πόρων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να καταρτιστούν νέοι αγρότες μέσω σεμιναρίων και ημερίδων.

 

Ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Νικηταράς υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής στον πρωτογενή τομέα, μετά από δεκαετίες κυριαρχίας του τουρισμού.

«Η Κως έχει ιστορία στην αγροτική παραγωγή. Θέλουμε να συνδέσουμε ξανά τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Το νησί μας έθρεφε και μπορεί να θρέψει ακόμα και την Αίγυπτο όπως λέει η παροιμία. Με τη βοήθεια καλών συνεργατών και με επιστημονική προσέγγιση, μπορούμε να αναδείξουμε τον πλούτο της Κωακής γης».

Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης υδάτινων πόρων, με ειδική αναφορά στη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για σχετική μελέτη, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και φορέων.

 Μιλώντας με ενθουσιασμό για το έργο η κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, τόνισε ότι «οι αγρότες πλέον λειτουργούν ως επιχειρηματίες. Τα προϊόντα της Κω είναι μοναδικά  χάρη στο κλίμα, το έδαφος και την αγάπη των ανθρώπων. Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Η Κως κάνει πρωτοποριακές ενέργειες σε σχέση με άλλες περιοχές πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί πραγματικά αποτελούμε παράδειγμα προς μελέτη και έρευνας. Τα προϊόντα της Κω είναι τα πιο νόστιμα και ξεχωρίζουν διότι μας βοηθά το έδαφος, το κλίμα και η αγάπη για τον τόπο και την παραγωγή».

Η κα. Τριανταφυλλοπούλου ως μεταξύ άλλων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω εξήγγειλε την καμπάνια “Support Local” για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο με στόχο οι τοπικές επιχειρήσεις να στηρίζουν τους ανθρώπους που παράγουν στην Κω. Επίσης θα έχουμε εκδήλωση επικαιροποίησης του ελληνικού πρωινού στις 27 Σεπτεμβρίου από την Ένωση Ξενοδόχων Κω.

 Η κα Ζέτα Τσιρπανλή ως υπεύθυνη τοπικής ανάπτυξης του δήμου Κω,  τόνισε την ανάγκη ταυτοποίησης και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων με επιστημονικά εργαλεία, ώστε να αποκτήσουν εμπορική δύναμη, να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση με τον τουρισμό.

 «Με την έρευνά μας στοχεύουμε να αναδείξουμε προϊόντα με ιστορία αιώνων. Έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν ένα ισχυρό brand name για την Κω», σημείωσε η κα. Αφροδίτη Τσάμπαλα γεωπόνος με καταγωγή από την Κω και επιστημονικό στέλεχος του ΕΛΓΟ.

Ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν ημερίδες και σεμινάρια, που θα απευθύνονται τόσο σε έμπειρους όσο και σε νέους αγρότες με σκοπό την επιμόρφωση. Επίσης εξήγησε ότι το καρπούζι της Κω έχει ξεχωριστό γενετικό υλικό, η ντομάτα του νησιού ξεχωριστό περιβάλλον και μαζί με το φασόλι ιδιαιτερότητες μοναδικές.

«Το έργο αυτό αποτελεί εργαλείο για τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία. Με την κατάλληλη κατάρτιση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες και την κλιματική αλλαγή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κω κ. Ηλίας Παπαποστόλου.

Δηλώσεις έκανε και η υπεύθυνη πρωτογενούς τομέα κα. Σέβη Βλάχου. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως πολλαπλής αξίας, τονίζοντας πως για πρώτη φορά δημιουργείται μια τόσο ολοκληρωμένη επιστημονική βάση για τα προϊόντα της Κω.

«Γεννιέται ένα παιδί προς όφελος όλων μας  και με αυτό χτίζουμε δίκτυο συνεργασίας για να μην χαθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης».

Το έργο KOS - AGRO_ID αποτελεί μια δράση καινοτομίας που φιλοδοξεί να αναδείξει και να βοηθήσει την γεωργία στην Κω, με έμφαση στην ποιότητα, τη γνώση, την προστασία της παράδοσης και την καινοτομία.

Η διάρκεια του έργου είναι 16 μήνες, και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο 2026. Το ζητούμενο, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, είναι συνεργασία, εξωστρέφεια και εμπιστοσύνη στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Κω που είναι τα μοναδικά της προϊόντα.

Σάντυ Λαδικού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ


Το ερευνητικό έργο KOS - AGRO_ID χρηματοδοτεί ο Δήμος Κω για την ανάδειξη της μοναδικότητας των αγροτικών προϊόντων του νησιού


Με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση των ξεχωριστών αγροτικών προϊόντων της Κω, αλλά και την διερεύνηση των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα του νησιού, ξεκίνησε επίσημα το ερευνητικό έργο «Ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα και της ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων της Κωακής γης» (KOS - AGRO_ID).

Το έργο έχει διάρκεια 16 μηνών και υλοποιείται με χρηματοδότηση από τον Δήμο Κω, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», που συμμετέχει ως ερευνητικός εταίρος.

Κύριος στόχος του έργου είναι η διαφοροποίηση και ανάδειξη των τοπικών, ιδιαίτερων αγροτικών προϊόντωνόπως π.χ. το καρπούζι της Κω, αξιοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία και τεχνολογίες αιχμήςμέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της καινοτομίας και της σύνδεσης με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, στόχος είναι η ενημέρωση και κατάρτιση των νέων αγροτών του νησιού και του ευρύτερου κοινού μέσω σεμιναρίων που θα διοργανωθούν.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

- Ταυτοποίηση και αξιολόγηση της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων

- Ανάδειξη των προϊόντων ως πρώτες ύλες για νέα τοπικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας

- Μελέτη για εφαρμογή καινοτόμων καλλιεργητικών συστημάτων, με έμφαση στη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στη γεωργία και την βέλτιστη χρήση πόρων και εισροών

- Προστασία και διατήρηση των φυτογενετικών πόρων του νησιού ως πολύτιμη παρακαταθήκη


Η Κως διαθέτει μοναδικές εδαφοκλιματικές συνθήκεςκαι αγροτική ιστορία που καθιστούν τα αγροτικά της προϊόντα ιδιαίτερα και ικανά να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Μέσω του KOS - AGRO_ID, επιχειρείται η ενίσχυση της τοπικής αγροτικής ταυτότητας, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η συμβολή σε ένα βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό αγροδιατροφικό μοντέλο για την Κω.

Το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο για την ανάδειξη και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας, συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική ανάπτυξη και ευημερία.

Παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο προσέγγισης για την ανάδειξη της αγροτικής ταυτότητας των νησιών, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, να συμβάλει στην περιβαλλοντική προστασία και να δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες για τους ανθρώπους του τόπου.

1. Κοινωνικά οφέλη

  • Ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και ενίσχυση της βιωσιμότητας μέσα από την αξιοποίηση του αγροτικού πλούτου του νησιού.
  • Ενημέρωση και κατάρτιση των τοπικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, μέσω εξειδικευμένων ομιλιών και σεμιναρίων. Οι δράσεις αυτές θα ενημερώσουν τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στον τομέα της γεωργίας, ενισχύοντας τις γνώσεις τους.

2. Περιβαλλοντικά οφέλη

  • Προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας, μέσα από την τεκμηρίωση και διατήρηση της μοναδικής γενετικής ταυτότητας των τοπικών ποικιλιών και φυτογενετικών πόρων.
  • Προώθηση βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικώνσε νέα συστήματα καλλιέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση φυσικών πόρων όπως το νερό και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργική παραγωγή.
  • Διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής γεωργίας απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις.

3. Οικονομικά οφέλη

  • Ανάδειξη και ισχυροποίηση του τοπικού «brandname», με στόχο την καλύτερη προώθηση των προϊόντων της Κω στην αγορά.
  • Ενίσχυση της "πράσινης" ανάπτυξης και εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα της Κω, που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει συρρίκνωση.
  • Δημιουργία προοπτικών για νέα καινοτόμα προϊόντα με βάση την τοπική αγροδιατροφική ταυτότητα, ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τουριστών, καταναλωτών και επενδυτών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Επιστημονική Υπεύθυνη – Κύρια Ερευνήτρια ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ Αφροδίτη Τσάμπαλλα[email protected]/ipgrb.grκαι www.elgo.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΚΩΣΤΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ 24/07 - 21:57
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΑΡΠΑΧΤΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ . ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΧΑΪΒΑΝΙΑ..... ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ