Οι τουριστικοί λιμένες αποτελούν μια ιδιαίτερη ανταγωνιστική αγορά δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τις περιοχές όπου φιλοξενούνται όσο και για τις εθνικές οικονομίες. Παρά την εκτεταμένη ακτογραμμή, τον μεγάλο αριθμό των νησιών και τις κατά καιρούς προσπάθειες, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικών λιμένων ικανό να ανταποκριθεί στη ζήτηση σε όρους παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρικής κάλυψης. Απαιτείται η κατασκευή νέων μαρινών ώστε η χώρα μας να προσελκύσει ακόμα περισσότερα σκάφη αναψυχής και να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στην αγορά των τουριστικών λιμένων.
Βασικό θέμα στην όλη διαδικασία ανάπτυξης του δικτύου είναι η επιλογή περιοχών που θα μπορούν δυνητικά να φιλοξενήσουν μαρίνες. Για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, κατόπιν πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης της Ενωσης Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ) και με τη σύμφωνη γνώμη και τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου Τουρισμού, εκπονήθηκε μελέτη την οποία συνυπογράφουν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Βαγγέλας και ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Θάνος Πάλλης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τις προηγούμενες δεκαετίες ένας σημαντικός αριθμός τουριστικών λιμένων (μαρίνες, τουριστικά καταφύγια και τουριστικά αγκυροβόλια) έχει χωροθετηθεί, όμως τα έργα δεν έχουν κατασκευαστεί στο σύνολό τους.
Σύνταξη : ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: newmoney.gr