Με απόφασή της που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου 2025, στο κατάστημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον επικεφαλής της παράταξης «ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ» και δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά.
Ο λόγος; Προβολή χορηγούμενης πολιτικής διαφήμισης στο Instagram την παραμονή των εκλογών — πρακτική ρητά απαγορευμένη από τον Ν. 3870/2010, άρθρο 5, που απαγορεύει οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα την παραμονή και ανήμερα των εκλογών.
Η καταγγελία και τα αποδεικτικά
Ο αντίπαλος συνδυασμός «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ» με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Κυρίτση κατέθεσε καταγγελία στις 7 Οκτωβρίου 2023, προσκομίζοντας αποδεικτικό υλικό: φωτογραφίες από χορηγούμενες αναρτήσεις του κ. Νικηταρά στο Instagram με εμφανείς χρονοσφραγίδες. Το επιχείρημα του καταγγέλλοντος ήταν ξεκάθαρο — η διαφήμιση προβλήθηκε σε απαγορευμένη ημερομηνία.
Ο κ. Νικηταράς αντέδρασε. Στην ένστασή του, επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι η διαφήμιση αναρτήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, είχε οριστεί να λήξει την ίδια ημέρα, αλλά λόγω «cache memory» (προσωρινής μνήμης συσκευής) ενδεχομένως να εμφανίστηκε την επόμενη. Παράλληλα, πρόβαλε το επιχείρημα ότι η ώρα καταγραφής από τη Meta (Instagram) ακολουθεί τη ζώνη ώρας Ειρηνικού (Pacific Time), με διαφορά 10 ωρών από την ώρα Ελλάδας, άρα τα δεδομένα παρερμηνεύτηκαν.
Το κρίσιμο τιμολόγιο της Meta και η απόρριψη της ένστασης
Το «κλειδί» για την υπόθεση αποτέλεσε ένα τιμολόγιο 100 ευρώ από τη Meta, που προσκομίστηκε από τον ίδιο τον Νικηταρά και ανέφερε σαφώς πως η διαφημιστική καμπάνια έτρεξε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2023, ώρα 6:17 π.μ. Όπως επεσήμανε η Επιτροπή, η χρονική διάρκεια της καμπάνιας συμπεριλάμβανε την παραμονή των εκλογών, κατά παράβαση του νόμου.
Το επιχείρημα περί ώρας Ειρηνικού απορρίφθηκε ως αναπόδεικτο, καθώς ούτε το προσκομιζόμενο τεχνικό υπόμνημα του προγραμματιστή κ. Φρατζή Καραγιάννη μπορούσε να τεκμηριώσει με σαφήνεια την ώρα έκδοσης του τιμολογίου ή τον τρόπο λειτουργίας των χρονοσφραγίδων. Επίσης, η επίκληση άλλων υποψηφίων που προέβησαν στην ίδια πρακτική δεν έγινε δεκτή, αφού, όπως σημείωσε η Επιτροπή, «δεν υφίσταται ισότητα στην παρανομία».
Η τελική κρίση της Επιτροπής
Η απόφαση ήταν σαφής: ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ» παραβίασε την εκλογική νομοθεσία. Η ένσταση του Νικηταρά απορρίφθηκε ως αβάσιμη, και το πρόστιμο διατηρήθηκε στο ακέραιο.
Η υπόθεση κλείνει με μια ισχυρή υπενθύμιση για όλους τους εμπλεκόμενους στις εκλογές: η προεκλογική νομιμότητα ισχύει και στον ψηφιακό χώρο, και οι κανόνες δεν σταματούν στα σύνορα της χώρας ούτε στα σύνορα του Instagram.
dimokratiki.gr