Ο αναπτυξιακός ρόλος του Δημοσίου και των ΟΤΑ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αξιολόγηση, εσωτερικό έλεγχο, προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, ψηφιοποίηση, ενίσχυση των προϋπολογισμών και σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης στο Olympia Forum II, το οποίο οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
Ο υπ. Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι απαραίτητη, αλλά για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ουσιαστική και έγκαιρη και, ακριβώς, σε αυτούς τους τομείς στοχεύει η πολιτική της κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθεί η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Βορίδης, το Δημόσιο και οι ΟΤΑ θα πρέπει να εκτελέσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Παράλληλα, εισέρχεται ο εσωτερικός έλεγχος, δηλαδή το αντίστοιχο auditing που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, με κύριο στόχο τον εντοπισμό σημείων που ενέχουν κινδύνους για διαφθορά. Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο εσωτερικός έλεγχος σε κάθε φορέα έχει κυρίως προληπτικό χαρακτήρα και δευτερευόντως κατασταλτικό.
Ωστόσο, ζωτικής σημασίας για τον αναπτυξιακό ρόλο του δημοσίου και των ΟΤΑ είναι η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι νέες προσλήψεις θα αφορούν κυρίως στην ανώτατη και τεχνολογική εκπαίδευση. Μιλώντας ο κ. Βορίδης στο πάνελ του Φόρουμ, με τη δημοσιογράφο του Alpha TV, Μαρία Νικόλτσιου, εκτίμησε ότι σύντομα 1.000 μηχανικοί θα ενισχύσουν τους ΟΤΑ και θα συμβάλουν στην ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών, λόγω της αναθέρμανσης της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και την είσπραξή του από τους δήμους, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι θα πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος και ο σκοπός μιας τέτοιας κίνησης. Πέραν των τεχνικών ζητημάτων που μπορεί να επιλυθούν, όπως είναι ο εισπρακτικός μηχανισμός, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αξία των ακινήτων κάθε δήμου. Διότι αν η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ γίνει σε επίπεδο δήμου, τότε μπορεί να υπάρξουν εκείνοι με τεράστια έσοδα και άλλοι με σχεδόν μηδενικά. Εάν αποφασιστεί η συγκέντρωση σε ένα κεντρικό ταμείο, όπως συμβαίνει σήμερα με τους ΚΑΠ, τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε το σύστημα κατανομής.
Ο υπ. Εσωτερικών επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των πόλεων και της περιφέρειας απαιτεί εκσυγχρονισμό, ψηφιοποίηση, αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη, αναθεώρηση της πολιτικής προσλήψεων, ενίσχυση των προϋπολογισμών στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου και ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης. Μάλιστα, για τη νέα κατανομή των ρόλων θα υπάρξει νομοθέτημα μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο θα συζητηθεί με τους ΟΤΑ και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του 2022 το αργότερο.
Capital.gr