Για την φετινή παραγωγή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε σχέση με την διάθεση της παραγωγής αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες, μίλησε στο Βήμα της Κω ο πρόεδρος των αγροτών, κ. Ηλίας Παπαποστόλου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της πιθανότητας να καλλιεργούν οι αγρότες μας φρούτα και λαχανικά τα οποία ευδοκιμούν σε πιο τροπικά και ζεστά κλίματα λόγω την κλιματικής κρίσης.
Τα δεδομένα της φετινής παραγωγής
«Υπάρχει αφθονία φέτος στην τοπική παραγωγή. Με τα τωρινά δεδομένα ζήτησης και προσφοράς επαρκεί. Είμαστε στην κορύφωση της παραγωγής. Η ζήτηση θα εξαρτηθεί και από την ποσότητα του τουρισμού και τις καταναλωτικές συμπεριφορές των επιχειρηματιών.
Αν για παράδειγμα οι τουριστικές επιχειρήσεις αγοράζουν εκτός Κω λόγω τιμής, τότε τα τοπικά προϊόντα δεν θα πουληθούν. Είμαστε όμως σε ένα καλό σημείο που όλοι λίγο, πολύ πουλάμε.
Αυτό που πρέπει να αλλάξει σε εμάς είναι να οργανωθούμε περισσότερο οι αγρότες και να συντονιστούμε. Να δουλέψουμε πιο έξυπνα και πιο σύγχρονο τρόπο. Ο στόχος ήταν κάποτε να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών κάτι που δεν έγινε όμως θα γίνει κάποια στιγμή.
Προς το παρόν όμως έχει δημιουργηθεί το “Kos Locally Grown” και έχουμε καταφέρει να ενοποιήσουμε τυποποιητές, παραγωγούς, γενικότερα τον πρωτογενή τομέα πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά.
Ίσως οι ντόπιοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη το τι ακριβώς κάνουμε, αλλά η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας είναι μεγάλη πλέον, όπως και η αναγνώριση από φορείς. Το Φεβρουάριο είχαμε λάβει και ένα βραβείο για την προσπάθεια, την καινοτομία και δεν είμασταν στο σημείο που είμαστε τώρα. Μας έχει βοηθήσει το Επιμελητήριο και ο Δήμος σε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να κάνουμε και άλλα βήματα γιατί μπορούμε».
Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον αγρότη
«Σε ότι αφορά τον καιρό, είμαστε συνηθισμένοι και το έχουμε επισημάνει χρόνια για τις αλλαγές στο κλίμα. Θα παίξει ρόλο πόσες ζέστες θα έχουμε και που θα φτάσει η θερμοκρασία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι και τα φυτά συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Θέλουν φροντίδα, σκιά, νερό. Για αυτό το λόγο η άνοιξη είναι οι πιο ιδανικές συνθήκες. Οι ζέστες θα καθορίσουν τις παραγωγές μας από εδώ και πίσω όπως βέβαια και τα νερά. Το βλέπουμε και το έχουμε πει ότι τα νερά τελειώνουν. Πλέον πρέπει να βιαστούμε για να δώσουμε λύσεις».
Φρούτα εξωτικά και άνυδρες παραγωγές και στην Κω
Με τον καιρό να μεταβάλλεται προς πιο θερμά δεδομένα, δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή να αλλάξουν παραγωγή οι αγρότες και να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα πιο εξωτικά όπως μάνγκο, ανανά, χουρμάδες και αβοκάντο.
« Χωρίς νερό δεν μπορούμε να παράγουμε τίποτα. Είναι σωστή η ερώτηση. Ενδεχομένως να έρθει η στιγμή που θα παράγουμε όπως τα άνυδρα νησιά. Άνυδρες ελιές, ντομάτες και αμπέλια όλα αυτά με δυσκολία όμως».
Σάντυ Λαδικού