Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ευρωπαίοι μετακόμισαν στην Κω εξαιτίας του κορωνοϊού - Δηλώνουν ερωτευμένοι με το νησί

16/01/2021
957 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Το 2020 έφερε κοσμοϊστορικές αλλαγές για την ανθρωπότητα συνολικά αλλά και ατομικά. Τα αυστηρά μέτρα, η πολυκοσμία και η οικονομική ασφυξία ήταν οι λόγοι που πολλοί αποφάσισαν να κάνουν μία νέα αρχή και να αποκεντρωθούν. 

Άλλωστε η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα της απομακρυσμένης εργασίας και η ζωή στην εξοχή δεν είναι πλέον ένα όνειρο άπιαστο αλλά μία νέα πραγματικότητα. 

Η Κως , το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλιοφάνειας πανευρωπαϊκά, είναι ένας μικρός παράδεισος για Ευρωπαίους που ήθελαν να προστατευθούν από τον κορονοϊό σε ένα περιβάλλον μοναδικό. Άνθρωποι από διάφορες χώρες εγκαταστάθηκαν στο νησί , προκειμένου να ζήσουν στον πολυπολιτισμικό περιβάλλον του τόπου μας και μάλιστα χώρις τον φόβο του Covid.  

Το νησί μας έχει φέτος αυξητικούς αριθμούς σε ότι αφορά τους ξένους που επέλεξαν να ζήσουν προσωρινά ή μόνιμα εξαιτίας της πανδημίας. Το «ΒτΚ» βρήκε αρκετούς αλλοδαπούς από άλλες χώρες της ηπείρου μας οι οποίοι μας μιλούν για την νέα τους ζωή στο νησί του Ιπποκράτη. 

Waldemar Susemihl – Γερμανός 

Ο κ. Waldemar Susemihl κατάγεται από το Ανόβερο της Γερμανίας και ασχολείται με την συντήρηση και πώληση σπάνιων παλαιών στυλό. Ο κορονοϊός ήταν ο λόγος που ο συλλέκτης αποφάσισε να ζήσει στην Κω προκειμένου να έχει ασφάλεια και ποιότητα ζωής.  

« Ήρθα στην Κω τον Μάιο του 2018 στα 38 μου χρόνια. Ενθουσιάστηκα με το νησί και την ελληνική φιλοξενία. Ήρθα ακόμη 5 φορές τους επόμενους 17 μήνες και από τον Οκτώβρη του 2019 ξεκίνησα την σταδιακή μου εγκατάσταση στην Κω. Την άνοιξη του 2020 ήρθα στην Κω και έμεινα υποχρεωτικά λόγω του lockdown. Τον Ιούλιο επέστρεψα στην Γερμανία για μία εβδομάδα αλλά αποφάσισα να επιστρέψω αμέσως στην Κω όταν είδα το πως διαχειρίζονται την πανδημία στην Γερμανία και το πως άλλαξαν οι άνθρωποι.» 

Ο κ. Waldemar Susemihl αισθάνεται στην Κω μεγάλη ασφάλεια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς τα κρούσματα είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα και υπάρχει σωστή διαχείριση σε τοπικό επίπεδο.  

« Τα μέτρα για την ώρα είναι σωστά. Όμως δεν πιστεύω ότι ούτε οι Έλληνες ούτε οι άλλες εθνικότητες θα δεχθούν ένα 3o , 4o, 5o lockdown. Εάν δεν πετύχει το εμβόλιο θα έρθει η επανάσταση των λαών σε πολλά μέρη του κόσμου.» 

Ο Γερμανός τεχνίτης περιέγραψε τον τρόπο εργασίας του μακριά από την Γερμανία. Συντηρεί και αποκαθιστά παλαιά στυλό και πένες συλλεκτικές όπως Montblanc, Pelikan κτλ. Τα πουλάει μέσω διαδικτύου και με την βοήθεια της οικογένειας του που είναι στην Γερμανία μπορεί και διεκπεραιώνει τις παραγγελίες.  

Σχετικά με την τωρινή κατάσταση στην Γερμανία δήλωσε:  

« Υπάρχει μεγάλο ποσοστό μολύνσης στην Γερμανία. Επίσης έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό εξαιτίας του κορονοϊού. Όσο σκέφτομαι ότι γίνονται κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις στην Γερμανία από χιλιάδες πολίτες χωρίς μάσκες , αντιλαμβάνομαι ποσό καλά είμαι στην Κω.» 

Τέλος ο νέος κάτοικος του νησιού μας αναφέρθηκε στην ελληνική γραφειοκρατία που ήταν μία νέα πρόκληση για τον ίδιο αλλά δεν τον απέτρεψε από το να μείνει μόνιμα στο νησί μας. 

« Οι άνθρωποι, ο καιρός, η γεωγραφική θέση αξίζουν τον κόπο και για αυτό μένω από επιλογή στην Κω. Έχω περισσότερες κοινωνικές επαφές από ότι στην Γερμανία και η ζωή μου είναι πολύ καλύτερη από ότι στην πατρίδα μου.» 

Paolo Colombo – Ιταλός 

Ο κ.Paolo Colombo είναι από την Μπρέσια της Ιταλίας, μία περιοχής που έζησε μία τραγωδία εξαιτίας του κορονοϊού. Βρέθηκε στην Κω καθώς διατηρεί δεσμό με Ελληνίδα και πλέον εργάζεται στον τουρισμό στην Κω. 

« Κατάγομαι από την Μπρέσια στο Μπέργαμο , μία από τις περιοχές που αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης από τον ιό. Σκόπευα να αγοράσω ένα σπίτι πριν 2 χρόνια στην Ελλάδα. Μέναμε με την κοπέλα μου την Θεοδώρα στην Ρόδο. Αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στην Κω διότι μας αρέσει περισσότερο το νησί σε σχέση με την Ρόδο και εδώ είχαμε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες.  Στις 8 Μαρτίου η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε την Λομβαρδία σε lockdown όποτε μέσα σε μία ώρα ετοιμάσαμε την βαλίτσα μας και από την Αγκόνα φτάσαμε στηνβ Ηγουμενίτσα με το πλοίο. Αποφασίσαμε να φύγουμε διότι φοβόμασταν ότι δεν θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε για Ελλάδα αν η κατάσταση στην Ιταλία χειροτέρευε. Αγόρασα ένα σπίτι στην Καρδάμαινα όποτε όπως φαίνεται θα μείνω μόνιμα στο νησί.» 

Ο κ. Κολόμπο στάθηκε αρκετά στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθει στην Κω. « Αισθάνομαι μεγάλη ασφάλεια στην Κω τώρα με την πανδημία για πολλούς λόγους. Το σημαντικότερο είναι ότι ο πληθυσμός ειδικά το χειμώνα είναι μικρός σε σχέση με μία μεγάλη πόλη. Συμφωνώ με τα περισσότερα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των πολιτών. Το μόνο που με ενοχλεί είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας συνεχώς κάτι που προκαλεί δυσφορία και πολλές φορές είναι αχρείαστο.» 

Ο Ιταλός μόνιμος κάτοικος Κω, στο νησί μας δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τουριστικό κλάδο ως εκπρόσωπος μεγάλου τουριστικού οργανισμού ελβετικών συμφερόντων.  

«Φέτος δεν δούλεψα διότι οι Ιταλοί τουρίστες ήταν λίγοι και πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά. Η κοπέλα μου εργάστηκε από τον Ιούλιο έως και τέλος Οκτωβρίου ως υπεύθυνη σπα σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Μαστιχάρι.» 

Ο κ. Κολόμπο αναφέρθηκε και στο 2ο κύμα που κατακλύζει και την Ιταλία με τα κρούσματα να ανεβαίνουν συνεχώς. « Σίγουρα γίνονται πολλά περισσότερα τεστ σε σχέση με το παρελθόν. .Έχουμε 30.000 θετικούς φορείς με 100.000 τεστ καθημερινά. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να χωρίσει χρωματικά σε 3 ζώνες την Ιταλία βάση και τον αριθμό των κρουσμάτων.» 

Αν και Ιταλός, ο Πάολο μίλησε με κολακευτικά λόγια για την χώρα μας και τον τρόπο διαχείρισης της όλης κατάστασης τουλάχιστον στην πρώτη φάση της πανδημίας. 

 « Παρακολουθώ από την αρχή την κατάσταση και είμαι υπερήφανος για το πως αντέδρασε στην αρχή η ελληνική πολιτεία. Δυστυχώς τον Οκτώβρη όταν υπήρχε νέα αύξηση των κρουσμάτων δεν υπήρξε ανάλογη αντιμετώπιση μέχρι που γιγαντώθηκε το πρόβλημα. Σίγουρα η οικονομική κατάσταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να κλείσει η χώρα πολύ πριν τις 6 Νοεμβρίου.» 

Zaida Jubera –Ισπανίδα 

Από την πανέμορφη Ισπανία μας έρχεται η Zaida Jubera και πιο συγκεκριμένα από την Μαδρίτη. Βρέθηκε στην Κω για να ηρεμήσει αρχικά για ένα μήνα, κάτι βέβαια που ανατράπηκε καθώς πλέον ζει μόνιμα στο νησί και εργάζεται στο χώρο της ψυχικής και σωματικής υγείας. 

« Η ιδέα αρχικά ήταν να έρθω για ένα μήνα για να ηρεμήσω. Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο, να χαλαρώσω, να κάνω κάποια βίντεο με τα όμορφα τοπία του νησιού και τις συνεδρίες διαλογισμού που κάνω, μαθήματα χορού και coaching. Το κάλεσμα όμως ήταν ισχυρό και έτσι έμεινα παραπάνω. Έκανα διαλογισμό και διαπίστωσα ότι δεν θέλω να επιστρέψω στη Μαδρίτη. Ήξερα ότι θα είχαμε χειμερινό lockdown και ήθελα να ζήσω διαφορετικά όχι σε μία μεγάλη πόλη. Ήθελα μεγαλύτερη σύνδεση με την φύση , την ησυχία, τις όμορφες εικόνες του νησιού και τους εκπληκτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Επίσης εμπνεύστηκα για να συνεργαστώ με ντόπιους την επόμενη σεζόν και να τρέξουμε κάποιες εργασίες τέχνης, επικοινωνίας, συμβουλευτικές υπηρεσίες , προγράμματα εκγύμνασης και να διοργανώσουμε επίσης κάποια μουσικά και χορευτικά προγράμματα.» 

Η Zaida δηλώνει ευτυχής που ζει στην Κω και μαθαίνει για τους αρχαίους τρόπους ίασης. Διαδικτυακά παρακολουθεί το μεταπτυχιακό της και εμπνέεται από την φύση και τις ομορφιές της ζωής.  

«Δεν ξέρω αν μπορώ να πω ότι θα μείνω εδώ για πάντα διότι δεν υπάρχει πλέον τίποτα μόνιμο στην ζωή. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό στη ζωή σου. Ζω την κάθε ημέρα. Ελπίζω να μείνω αρκετό διάστημα και να δουλέψω το καλοκαίρι.» 

Η Ισπανίδα μίλησε και για την διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. « Δεν ξέρω αν η διαχείριση είναι σωστή ή λάθος. Αισθάνομαι όμως ότι λαμβάνουμε ελλιπείς πληροφορίες για την όλη κατάσταση και για ποιο λόγο λαμβάνονται τα μέτρα που επιβάλλονται. Προσεύχομαι η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να επενδύσει στην περίθαλψη αντί στον φόβο. Ας επενδύσει στην τεχνολογία και στο γρήγορο διαδίκτυο στα σπίτια για να μπορεί ο κόσμος να εργάζεται από το σπίτι και να παρακολουθεί μαθήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σοφία της χώρας έρχεται με την σύνδεση με την αρχαιότητα και το πως οι αρχαίοι θεράπευαν , πως επένδυαν στην τέχνη, τον πολιτισμό, την υγιεινή ζωή , τα βότανα, τη θεραπεία και την προφύλαξη του ανθρώπινου οργανισμού. Η πολιτεία να βοηθήσει τους κατοίκους με προγράμματα εκμάθησης ηρεμίας, τον διαλογισμό, την γυμναστική, την δημιουργικότητα, τις νέες επιχειρηματικές ιδέες και τις νέους τρόπους επιβίωσης σε καιρούς πανδημίας.» 

Η ίδια αισθάνεται ασφάλεια εδώ διότι δεν έχει το άγχος μίας μεγάλης πόλης. Έχει ζήσει σε Λονδίνο, Μαδρίτη, και Μοντρεάλ. Η Κως είναι ένας παράδεισος. Είμαι χαρούμενη κάνω γυμναστική στη φύση και είναι πανέμορφο το νησί και το χειμώνα. Περπατάω πολύ πηγαίνω στα αρχαία, στον πλάτανο του Ιπποκράτη, στη θάλασσα. Ανυπομονώ να ανοίξει το Ασκληπιείο και να το επισκεφθώ. Εύχομαι σύντομα να μπορώ να κάνω πράγματα γύρω από την τέχνη ξανά δημόσια.»  

 Η Ισπανίδα επαγγελματικά εργάζεται για μία startupεταιρεία που έχει βάση σε Ισπανία και Ολλανδία. Φτιάχνει προσωπικά βίντεο για γενέθλια με ποιήματα , τεχνικές διαλογισμού και μαθήματα χορού. Επίσης είναι στα σκαριά δημιουργίας μίας δικής της διαδικτυακής σχολής προσανατολισμού με διάφορες ειδικότητες. Φυσικά, πάντα είναι ανοικτή σε νέες επαγγελματικές προτάσεις και στο νησί μας. Δήλωσε ερωτευμένη με την Κω και έτοιμη να μείνει για πάντα εδώ.  

«Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι στην Κω και βοηθάει ντόπιους να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους και να δημιουργήσουν νέα όνειρα. Εξασκούμε το μυαλό, την ψυχή και νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον με θετική ψυχολογία. Είμαι εδώ να βοηθήσω όποιον έχει ανάγκη αυτές τις δύσκολες στιγμές για μία καλύτερη ζωή.» 

Jim Davies –Βρετανός

Ο κ. Jim Davies είναι βρετανός ο οποίος την άνοιξη κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος ήταν στην χώρα του. Επισκέφθηκε τα Δωδεκάνησα τον Σεπτέμβριο με σκοπό να ξεφύγουν από τον επί 5 μήνες υποχρεωτικό εγκλεισμό. 

« Τα στατιστικά έδειχναν ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων ήταν χαμηλά στα Δωδεκάνησα. Έτσι τα νησιά και η Ελλάδα ήταν το ιδανικό μέρος για εμάς για να μείνουμε για όσο καιρό χρειαστεί. Στην αρχή είχαμε κράτηση σε 5αστερα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κω. Όμως πληροφορηθήκαμε ότι η πληρότητα άγγιζε το 100% και όχι το 30% βάση των κανονισμών προστασίας κατά του ιού και έτσι πήραμε το πλοίο και βρεθήκαμε στην Κάλυμνο.» 

Ο κ. Davies μας τόνισε ότι η απόφασή του να μετακομίσει στην πραγματική Ελλάδα ήταν το κομμάτι εκείνο που έλειπε από την ταξιδιωτική του Οδύσσεια με την γυναίκα του. Δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται 100% ασφάλεια μένοντας στα νησιά. Επίσης σε ότι αφορά την διαχείριση του κορονοϊού σε τοπικό επίπεδο, είναι απολύτως ικανοποιημένος ειδικά για την Κω. 

«Η γενέτειρα του Ιπποκράτη και του όρκου μας βοηθά να δούμε το πραγματικό φως γύρω από την πανδημία. Δηλαδή να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε και να δεχτούμε μία κατάσταση που πριν μας δημιουργούσε σύγχυση.» 

Ο Βρετανός ανέλυσε στην εφημερίδα και το πως λαμβάνει χρήματα από την χώρα του και ποιες οι οικονομικές ενισχύσεις εξαιτίας του κορονοϊού. «Λαμβάνω από το κράτος της χώρας μου περίπου 80& του μισθού μου και έτσι αποφάσισα να έρθω να ζήσω στην Ελλάδα. Στην χώρα μου τα νούμερα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων. Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να δράσει και να περιορίσει την διασπορά. Η πιο σημαντική ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε είναι να μείνουμε στα σπίτια μας , να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας και να παραμείνουμε ζωντανοί. Αν περιορίσουμε τις καθημερινές μας επαφές , περιορίζουμε την διασπορά του ιού.» 

Τέλος ο κ. Davies έστειλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες της εφημερίδας μας καθώς είναι ενθουσιασμένος από την ελληνική φιλοξενία.  

« Σας ευχαριστώ πολύ για την πολιτιστική φιλοξενία και την καταπληκτική εμπειρία που έχουμε ως τουρίστες στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και τώρα ως μόνιμοι κάτοικοι. Η Ελλάδα είναι το 2ο μας σπίτι.Το μόνο που μας προκαλεί προβληματισμό είναι η ιατρική περίθαλψη της συζύγου μου η οποία πάσχει από σοβαρά προβλήματα.»  

Σάντυ Λαδικού  


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ