«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με την κατάργηση της δωδεκάμετρης λωρίδας που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία είναι να μετατρέψει όλη την περιοχή της παραλίας σε χώρο εκμετάλλευσης βοηθώντας μερικούς ιδιώτες», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος.
«Στόχος μας ,συμπλήρωσε, δεν είναι ν’ αυξήσουμε τα κέρδη των ιδιωτών αλλά να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας και αυτό αφορά τον κάθε πολίτη και δήμαρχο». Όσον αφορά στην κατάργηση του άρθρου 8 του Ν.510/1947 που ισχύει στα Δωδεκάνησα, ρύθμιση που ανάγεται στην εποχή της Ιταλικής κατοχής και προέβλεπε ότι η γραμμή αιγιαλού είναι 12 μέτρα μεγαλύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα ο κ. Κορωναίος, με σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα , υποστήριξε ότι η ρύθμιση έγινε «για να προστατευθούν και να διασωθούν οι παραλίες καθώς δεν υπήρχε χάραξη αιγιαλού».
«Τώρα, πρόσθεσε ο δήμαρχος Νισύρου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έρχεται με μια ρύθμιση να την καταργήσει, αποφασίζοντας, ότι το υπόλοιπο θα περιέλθει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, δηλαδή θα μπορεί να δοθεί προς εκμετάλλευση. Προς όφελος όμως τίνος; διερωτήθηκε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στόχος δεν πρέπει να είναι πάντα η απεριόριστη ανάπτυξη».
Όσον αφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης και η οποία επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης, ο κ. Κορωναίος ανέφερε, πως πρόκειται για ένα Δελτίο Τύπου το οποίο υπογράφει μόνο ο κ. Καμπουράκης εκτιμώντας ότι και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και η ΚΕΔΕ οφείλουν να φέρουν προς συζήτηση το θέμα.
«Δεν έχει γίνει “εξήγησε” συζήτηση σε κανένα δημοτικό συμβούλιο στα νησιά μας για τη ρύθμιση αυτή στο σχέδιο νόμου, που υπάγει τα Δωδεκάνησα στο ίδιο καθεστώς με την υπόλοιπη χώρα και κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση». Ιδιαίτερη ήταν η επισήμανση του δημάρχου περί ανάγκης προστασίας των περιοχών Natura που καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις, όπως συμβαίνει στη Νίσυρο και για τις οποίες προβλέπεται επιλεκτική θέσπιση «απάτητων» παραλιών και άλλων οικοσυστημάτων καθώς και για την ιδιαίτερη μέριμνα που πρέπει να δείξει το κράτος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις για την άρση αυτού του προστατευτικού καθεστώτος των Δωδεκανήσων,από την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ).
Πηγή: ertnews.gr