Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΑΣΣΕΑ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία ανακύκλωσης ογκωδών πράσινων αποβλήτων (βιοαποβλήτων)

26/08/2024
164 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Αγαπητοί συμπολίτες, λόγω αλλεπάλληλων περιστατικών παραπληροφόρησης ή/και ελλιπούς ενημέρωσης σχετικά με τη διαδικασία ανακύκλωσης ογκωδών πράσινων αποβλήτων (βιοαποβλήτων) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ορθή διαδικασία διαχείρισης-ανακύκλωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι η εξής:

1. Ο πολίτης (ιδιώτης) ή και επιχείρηση καλεί την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κω (ΟΤΑ ‘Α βαθμού) ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αποκομιδής.

2. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας αποκομιδής, ο παραγωγός αποβλήτων (ιδιώτης, επιχείρηση, ΔΕΚΟ ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Δήμου παράγει απόβλητα) οφείλει να επικοινωνεί με την εταιρεία μας και να αναθέτει σε αδειοδοτημένο συλλογέα μεταφορέα την συλλογή και παράδοση των αποβλήτων στην μονάδα κομποστοποίησης & επεξεργασίας βιοαποβλήτων της ΑΣΣΕΑ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ. 

3. Για την πιστοποίηση/διασφάλιση της παράδοσης των εν λόγω αποβλήτων στην μονάδα κομποστοποίησης, είναι απαραίτητο να σας προσκομίζουν οι συλλογείς-μεταφορείς τα αποδεικτικά παραλαβής από την μονάδα.

4. Η παράδοση των εν λόγω αποβλήτων καθίσταται υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε δήμους με πληθυσμό άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, και σε ιδιώτες κατά την αντιπυρική περίοδο εφόσον απαγορεύεται ρητά η καύση. Το μέτρο είναι καθολικό προς όλους τους παραγωγούς-κατόχους αποβλήτων, Δήμο, Ιδιώτες και Επιχειρήσεις.

5. Η οποιαδήποτε εργασία συλλογής αποβλήτων από οποιονδήποτε φορέα (ιδιώτη, επιχείρηση, ΔΕΚΟ ή άλλη υπηρεσία του Δήμου που παράγει απόβλητα) οφείλει να υλοποιείται εφόσον έχει προηγηθεί σύναψη σύμβασης με τον πλησιέστερο φορέα ανακύκλωσης για την χωριστή συλλογή και ανακύκλωση του εκάστοτε αποβλήτου.Οποιαδήποτε συλλογή αποβλήτων, η οποία δεν συνοδεύεται από την εν λόγω σύμβαση ΔΕΝ αποτελεί ορθή διαχείριση αλλά προάγει την διαιώνιση της συνεχούς ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης του νησιού μας. 


Δεν είναι σπάνιες οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη για παράνομη διάθεση αποβλήτων σε διάφορες εκτάσεις, ακόμα και ιδιωτικές, με ή χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμία διαχείρισή τους και να δημιουργούνται ΧΑΔΑ. Εν προκειμένω, πέρα από τη σαφή ευθύνη του ιδιοκτήτη, ο οποίος οφείλει να διατηρεί την έκτασή του καθαρή τόσο εξαιτίας του κινδύνου πυρκαγιάς (βάσει των ισχυουσών πυροσβεστικών διατάξεων) όσο και για να αποτραπούν οι υγειονομικά επιβαρυντικές καταστάσεις, την ευθύνη φέρει και ο παραγωγός των αποβλήτων, όπως και ο κάτοχος αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α 24/13.02.2012). Υπό τις ειδικότερες νομοθετικές προβλέψεις των άρθρων 228 του ν. 4555/2018 και 85 του ν. 4685/2020 (ΦΕΚ Α 92/07.05.2020) περί αποκατάστασης ΧΑΔΑ, προκειμένου να επιτυγχάνεται η εξυγίανση των χώρων αυτών, είναι αναγκαίο να αναλαμβάνουν οι αρμόδιοι φορείς των Δήμων, με ακόλουθο καταλογισμό του κόστους στους υπαιτίους, σε περίπτωση που αυτοί εντοπισθούν. Περαιτέρω, στην περίπτωση που συνυπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα και δεν εντοπίζεται ο φορέας εκμετάλλευσης, είναι αναγκαίο η απομάκρυνση αυτών να γίνεται με ευθύνη των Δ/νσεων Περιβάλλοντος και Χωροταξίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο πλαίσιο των διατάξεων του άθρου 12 της ΚΥΑ Η.Π. 13588/725/2006 (ΦΕΚ Β 383/28.03.2006), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3, παρ. 1δ, της ΚΥΑ 62952/5384/2016 (ΦΕΚ Β 4326/30.12.2016), από κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα.

Τέλος, σύμφωνα με τον ν. 4819/2021 θεσπίσθηκε ενιαίο πλαίσιο για την διαχείριση των αποβλήτων με έμφαση στην πρόληψη, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωσή τους, την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, όπως επίσης και με την ΚΥΑ 36259/1757/Ε103/2010 μέχρι την έκδοση νεότερης βάσει του άρθρου 72 του ανωτέρω νόμου. 

Παρακάτω αναλυτικά οι παραπομπές στην ισχύουσα Νομοθεσία:

·Στο άρθρο 3 της οδηγίας Οδηγία 2008/98 / ΕΚ για τα απόβλητα (οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα) δίνεται ο ορισμός των βιολογικών απόβλητων ως εξής: «βιολογικά απόβλητα :τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων».Παράλληλα στο άρθρο 22 της οδηγίας αναφέρεται: «Τα κράτη μέλη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 13, προκειμένου να ενθαρρύνουν: α) τη χωριστή συλλογή βιολογικών αποβλήτων, ενόψει της λιπασματοποίησηςκαι της ζύμωσης των βιοαποβλήτων, β) την επεξεργασία των βιολογικών αποβλήτων κατά τρόπο που να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας, γ) τη χρήση περιβαλλοντικώς ασφαλών υλικών παραγόμενων από βιολογικά απόβλητα. Η Επιτροπή προβαίνει σε αξιολόγηση της διαχείρισης των βιολογικών αποβλήτων, προκειμένου να υποβάλει πρόταση, εάν χρειασθεί. Η αξιολόγηση εξετάζει τη σκοπιμότητα καθορισμού ελάχιστων απαιτήσεων για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και ποιοτικών κριτηρίων για τη λιπασματοποίηση και τη ζύμωση βιοαποβλήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος».


·Στο άρθρο 3 παρ. 5 & 6 του ν.4819/ 2021 ορίζεται ότι «Παραγωγός αποβλήτων» είναι κάθε πρόσωπο, του οποίου οι δραστηριότητες παράγουν απόβλητα,δηλαδή αρχικός παραγωγός αποβλήτων, ή κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί εργασίες προεπεξεργασίας, ανάμειξης ή άλλες, οι οποίες οδηγούν σε μεταβολή της φύσης ή της σύνθεσης των αποβλήτων αυτών, και  «Κάτοχος αποβλήτων» είναι ο παραγωγός αποβλήτων ή το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στην κατοχή του οποίου ευρίσκονται τα απόβλητα.Οι ανωτέρω καθίστανται "υπόχρεοι" κατά το άρθρο 3, παρ.23,  «Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού (ΠΔΕΠ)» όπου  Δέσμη κανόνων, με τους οποίους διασφαλίζεται ότι οι παραγωγοί των προϊόντων φέρουν οικονομική ευθύνη ή οικονομική και οργανωτική ευθύνη για τη διαχείριση του σταδίου του κύκλου ζωής ενός προϊόντος που καθίσταται απόβλητο, με βάση το άρθρο 9 και άρθρο 12.


·Επίσης στο άρθρο 23 του ν.4819/ 2021 σχετικά με την  Ανάκτηση αποβλήτων (Άρθρο 10 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 11 του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851), ορίζεται ότι ο παράγωγος ή ο κάτοχος των αποβλήτων υποβάλλει τα απόβλητα σε εργασίες προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωσηή άλλες εργασίες ανάκτησης, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 35. Επιπλέον τα απόβλητα συλλέγονται χωριστά και δεν αναμιγνύονται με άλλα απόβληταή με άλλα υλικά με διαφορετικές ιδιότητες.


·Στο άρθρο 34 του ν.4819/ 2021 σχετικά με την Διάθεση αποβλήτων (Άρθρο 12 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 14 του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851) ορίζεται ότι ο παραγωγός ή ο κάτοχος των αποβλήτων, αν αυτά δεν υποβληθούν σε εργασίες ανάκτησης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 23, υποχρεούται να τα υποβάλλει σε ασφαλείς εργασίες διάθεσηςσύμφωνα με το άρθρο 35 για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.


·Στο άρθρο 37 του ν.4819/2021, «Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού με πληθυσμό άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεταισε λειτουργίαΜονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ή ιδιωτική ΜΕΒΑπου εξυπηρετεί τον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, υποχρεούνται να εφαρμόσουν το σύστημα της παρ. 1 για τα βιολογικά απόβλητα που παράγονται από τους φορείς της παρ. 2 του άρθρου 50, σύμφωνα με την παρ. 1», και άρθρο 50 «Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3 του άρθρου 23, τα βιολογικά απόβλητα υποχρεωτικά είτε διαχωρίζονται και ανακυκλώνονται στην πηγή είτε συλλέγονται χωριστά και δεν αναμιγνύονται με άλλα είδη αποβλήτων, προκειμένου να υποβάλλονται σε ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησηςκαι της χώνευσης, κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και το προϊόν που προκύπτει από αυτή να πληροί τα σχετικά πρότυπα υψηλής ποιότητας. Επιτρέπεται η κοινή με τα βιολογικά απόβλητα συλλογή αποβλήτων με παρόμοιες ιδιότητες βιοαποδόμησης και κομποστοποίησης σύμφωνα με τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα ή ενδεχόμενα ισοδύναμα εθνικά πρότυπα για τις συσκευασίες που μπορούν να ανακτηθούν μέσω κομποστοποίησης και βιοαποδόμησης. Για τον σκοπό αυτόν οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού μεριμνούν για την οργάνωση και λειτουργία της χωριστής συλλογής και μεταφοράς τους».


·Όπως ορίζεται για τους παραγωγούς στο άρθρο 50 του ν.4819/2021, παρ.4, σημείο δ) τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των εκατό (100) κλινώντης περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.4276/2014 (Α’ 155), υποχρεούνται να μεριμνούν για τη συλλογή και μεταφορά,εφόσον απαιτείται, των βιοαποβλήτων τουςμε σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 20, με την επιφύλαξη της νομοθεσίας για τα ζωϊκά υποπροϊόντα. Για τον σκοπό αυτόν συνεργάζονται με επιχειρήσεις συλλογής μεταφοράς βιοαποβλήτων που είναι καταχωρημένες στο ΗΜΑ ή με τον οικείο Ο.Τ.Α. Τα βιολογικά απόβλητα υποχρεωτικά είτε διαχωρίζονται και ανακυκλώνονται στην πηγή είτε συλλέγονται χωριστά και δεν αναμιγνύονται με άλλα είδη αποβλήτων, προκειμένου να υποβάλλονται σε ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης, κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και το προϊόν που προκύπτει από αυτή να πληροί τα σχετικά πρότυπα υψηλής ποιότητας.


·Οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού έχουν την ευθύνη της εξάλειψης της ανεξέλεγκτης διάθεσης των ΑΣΑ (αστικών στερεών αποβλήτων) και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που βρίσκονται εντός της χωρικής αρμοδιότητάς τους, (άρθρο 228, παρ. 1, περ. ζ, του ν. 4555/2018, ΦΕΚ Α 133/19.07.2018), ενώ ως ΧΑΔΑ, όπως προαναφέρθηκε, εκλαμβάνονται γενικά οι χώροι διάθεσης αποβλήτων, όπως αυτά ορίζονται στον ΕΚΑ, σύμφωνα με το Παράρτημα της Απόφασης 2002/532/ΕΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.


ΑΣΣΕΑ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Ε. ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ, ΚΩΣ, Ελλάδα

ΑΦΜ: 801679512 ΔΟΥ: ΚΩ

Τηλέφωνο: +30 6981764991, emailinfo@assea.gr

website: www.assea.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
ΑΣΣΕΑ
ΑΣΣΕΑ 27/08 - 21:06
Μονάδα Κομποστοποίησης
Ανώνυμα ψευδή σχόλια δεν μας επηρεάζουν. Επώνυμα αν θέλετε μπορείτε να απευθυνθείτε στα αρμόδια όργανα ώστε να διαπιστωθεί εάν η εταιρεία μας ΑΣΣΕΑ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ πετάει το οτιδήποτε! Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για την κομποστοποίηση σε σειράδια ανοικτού τύπου ώστε να αντιληφθείτε την διαφορά του "πετάω" με του "ανακυκλώνω".
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/08 - 00:22
Αφου
Τα πετατε στον γκρεμο μονο να οικονοματε θελετε χωρις να γινετε ανακυκλωση!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ