Α. Μπορεί σε 4-5 μήνες το πολιτικό σκηνικό των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη 2023 να αλλάξει; Το παράδειγμα του 2014 στον Δήμο της Κω, μπορεί να επαναληφθεί;
Τότε, η Δύναμη Αλλαγής ήταν απόλυτα κυρίαρχη! Δεν υπήρχε στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία ορατή συλλογικότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει παράταξη ικανή να πετύχει την αλλαγή δημοτικής αρχής! Το συζητούσαμε με τον Α. Παυλίδη. Παράγοντας ο ίδιος, στέλεχος του τοπικού συστήματος εξουσίας (μια ζωή), γνώστης των διεργασιών στην άρχουσα και την αστική τάξη του νησιού, 5 μήνες προ των εκλογών μας διαβεβαίωνε με σιγουριά:
--Η Δημαρχία είναι στον αέρα!
--Υπουργέ! ο Κυρίτσης κυριαρχεί στο γήπεδο! θα σας πάρει και ‘’τα σώβρακα’’! αντί-λέγαμε
-- Μην βλέπεις μόνο αυτά που φαίνονται! Πίσω έχει ‘’η αχλάδα’’ την ουρά!
Αποδείχθηκε ότι είχε δίκαιο. Αρκεσαν 4 μήνες προεκλογικής κινητοποίησης με την προωθητική δύναμη δυο ιστορικών πολιτικών προσώπων και την στήριξη των κυβερνώντων (συριζα) για την εκπαραθύρωση του τότε Δημάρχου. Μοναδικό επιχείρημα η απομάκρυνση του ‘’κακόψυχου Κυρίτση’’! Δημοτική Αλλαγή με επιχειρήματα ψυχολογικού επιπέδου! Ανατροπή, χωρίς πολιτική και προγραμματική αιτιολόγηση! Εκλογική αριθμητική, χωρίς προγραμματικές δεσμεύσεις, χωρίς στρατηγικές αναπτυξιακές αναφορές, οικοδόμηση (τυφλού πολιτικού) διπολισμού: Κυρίτσης ή Νικηταράς; Αποτέλεσμα: κυριαρχία Νικηταρά!
Β. Ερώτημα: μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό; Η κίνηση των 4π.Δ. (πρώην δημάρχων) έχει αυτή την δυναμική; Οι 4 παρατάξεις που υπάρχουν στο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να μετασχηματιστούν σε κάτι άλλο διαφοροποιώντας το προεκλογικό σκηνικό; Η κοινωνία έχει πρόσωπα ή συλλογικότητες ικανές να πάρουν πρωτοβουλία δημιουργίας δημοτικού σχήματος; Αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις νέων εκλογικών σχημάτων τι φταίει; Πως δικαιολογείται σε περίοδο κρίσης όπως αυτή που ζούμε, με μεγάλες προκλήσεις και τεράστια αβεβαιότητα, με τα τοπικά προβλήματα να περιπλέκονται και να μεγεθύνονται, να υπάρχει εκλογική στασιμότητα χωρίς νέες πολιτικές προτάσεις και εκλογικά σχήματα; Γιατί ελλείπουν πρόσωπα και σχήματα;
Γ. Η πολιτική ιστορία του νησιού μετά το 1974 μας λέει ότι ο παράγοντας δημιουργίας δημοτικών εκλογικών παρατάξεων ήταν οι κομματικές οργανώσεις, με τα στελέχη και τους παράγοντες τους. Η κομματικότητα υποχωρούσε σταδιακά με τον παραγοντισμό να θεριεύει υποκαθιστώντας τις κομματικές οργανώσεις. Η χρεοκοπία του 2010 ηταν το τελικό κτύπημα. Τα κόμματα σήμερα δεν είναι πια οι πολιτικές συλλογικότητες που ήταν. Υπάρχουν μόνο σαν εκλογικοί μηχανισμοί γενικών αναφορών (με εξαίρεση το ΚΚΕ, ΜΕΡΑ). Τα δημοτικά σχήματα που διαχειρίζονται τα του Δήμου μας ήταν-είναι δια-κομματικού χαρακτήρα με κεντροδεξιά ιδεολογία και πρακτική. Μέτρο της εκλογικής συμπεριφοράς είναι οι κοινωνικές σχέσεις (συγγένεια, φιλία κλπ) και η σκοπιμότητα ένταξης σε σχήματα που έχουν ορίζοντα εξουσίας. Ελάχιστοι ψηφίζουν με βάση το πρόγραμμα και ακόμη λιγότεροι την ιδεολογία! Η κομματική οργάνωση βγήκε εκτός μάχης ενώ οι παράγοντες της κυριάρχησαν! Το 2014 με την προώθηση Νικηταρά στον Δήμο Κω ζήσαμε την τελευταία επιτυχημένη πράξη του τοπικού παραγοντισμού! Η διαχείριση όμως της 4-ετίας ηταν αναποτελεσματική, δεν ικανοποίησε (όπως ομολογούν) ούτε τους προωθητές της και φυσικά δεν μπορεί να επαναληφθεί!
Δ. Οι φορείς της κοινωνίας μας: συνδικάτα, επαγγελματικά σωματεία, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι δεν εχουν ιστορία εκλογικής παρεμβατικότητας. Κάποια πρόσωπα στηριζόμενα στην παρουσία τους στην σωματειακή κινητικότητα πέρασαν στα τοπικά εκλογικά σχήματα σε δεύτερες θέσεις. Οι πρώτες θέσεις κλείνονταν από το στενό κομματικό και παραγοντίστικο πράσινο-γαλάζιο-ροζ καθεστώς ΠΑΣΟΚ-ΔΝ-ΣΥΝ το οποίο δεν άφηνε περιθώρια ανεξάρτητης πολιτικής ανέλιξης! Αυτο-απαράγονταν ο στενός κύκλος στελεχών του μέχρι και τις μέρες μας όπου το σημερινό ο δίπολο Κυρίτσης-Νικηταράς είναι οι πρώην γραμματείς νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ ν. Κω! Ταυτόχρονα όμως σηματοδοτείται το τέλους εποχής ενός τοπικού συστήματος εξουσίας που μακροημέρευσε επικίνδυνα μπλοκάροντας την δημιουργία νέων πολιτικών στελεχών. Η αναξιοπιστία της πολιτικής που εντάθηκε μετα το 2010 λόγω της χρεοκοπίας ελαχιστοποίησε την έλξη της στην νεολαία. Οι νέοι βλέποντας την φθορά και τους κλειστούς ορίζοντες έχει στραφεί στον επαγγελματισμό και στην ιδιώτευση. Έτσι μείναμε χωρίς εφεδρείες και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις! Αυτό είναι το αδύναμο σημείο της τοπικής δημοτικής εκλογικής πραγματικότητας που απαντά στα ερωτήματα που θέσαμε.
Ε. Οι γενικές εκλογές 21.5.2023 θα επηρεάσουν την εκλογική αναμέτρηση και στον Δήμο μας αλλά δεν θα την καθορίσουν! Η κοινωνία μας θα βρει τα βήματα της και τις λύσεις που έχει ανάγκη. Θα βοηθούσε περισσότερο η ανοικτή και δημοκρατική λειτουργία των 4 δημοτικών σχημάτων που υπάρχουν, παρά οι προτροπές των 4πΔ! Με την κινητοποίηση νέων και παλιών πολιτών, με άξονα νέες αντιλήψεις και νέες γνώσεις ξεπερνιούνται τα ιστορικά προηγούμενα, μπαίνοντας στην νέα εποχή που θα θίξει τα κακώς κείμενα.
Ν. Μυλωνάς