Θετική χαρακτηρίζει την εξέλιξη για τους δασικούς χάρτες ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας, που ενημερώθηκε για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τονίζοντας,όμως, ότι υπάρχουν και τέσσερα (4) ακόμα προβλήματα που πρέπει να λυθούν,
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στις αρχές Φεβρουαρίου είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα.
Στην τρίτη κατά σειρά πρότασή του, ο κ.Κόνσολας είχε τονίσει ότι: « εγκαταλελειμμένοι αγροί, με λίγα φρύγανα, δεν μπορούν να θεωρούνται δασικές εκτάσεις και να κινδυνεύουν με δήμευση ιδιωτικές περιουσίες», ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση για να μην χαρακτηρίζονται ως δασικές, δεκάδες χιλιάδες εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους.
Επιπρόσθετα, εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν όπως:
1ον: Να ενταχθούν και τα Δωδεκάνησα στο καθεστώς περιοχών, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, η Κρήτη και η Μάνη, στις οποίες για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις δεν ισχύει το τεκμήριο της ιδιοκτησίας του Δημοσίου αλλά θα πρέπει το Δημόσιο να εμφανίσει τίτλους ιδιοκτησίας.
2ον: Να αναλάβει το Κράτος να επιλύσει το ζήτημα των πρόδηλων σφαλμάτων και να μην μετακυλίεται η ευθύνη στον πολίτη.
3ον: Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των παραλιακών εκτάσεων σε νησιά που χαρακτηρίζονται δασικές ενώ είναι χορτολιβαδικές. Αν παραμείνει ο χαρακτηρισμός τους ως δασικών, παύει κάθε προοπτική αξιοποίησης και ανάπτυξης.
4ον: Να κατοχυρωθεί η ιδιοκτησία των πολιτών, μέσω χρησικτησίας, σε περιοχές που δεν ανήκουν στο δημόσιο.