Έχουμε γράψει αρκετές φορές στα κείμενά μας για τα στοιχεία που δείχνουν την τεράστια αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών στο νησί της Κω, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία είναι και τα πιο επιβαρυντικά για το τοπικό περιβάλλον, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία.
Συγκεκριμένα:
● Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ξενοδοχειακές κλίνες στο νησί αυξήθηκαν κατά 43%, από 40.240 το 2009 σε 57.463 το 2023.
● Οι κλίνες 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 352% (από 5.136 το 2009 σε 23.223 το 2023)(πηγή: ΞΕΕ - grhotels.gr/)
Όμως, τα στοιχεία που αφορούν τα επόμενα χρόνια δείχνουν μια ακόμη πιο ζοφερή πραγματικότητα.
Αναζητώντας πληροφορίες για νέες κλίνες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (Δείτε πίνακα στο τέλος με αριθμός μητρώου αυτων), υπολογίσαμε ότι:
● Οι νέες κλίνες που έχουν ξεκινήσει διαδικασία αδειοδότησης τα τελευταία χρόνια, είτε πρόκειται για νέες μονάδες είτε για επεκτάσεις υφιστάμενων, ήδη αγγίζουν τις 3.500.
● Αν προσθέσουμε τις ανακοινώσεις για νέες μονάδες που δημοσιεύονται σε εξειδικευμένα μέσα, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις διαδικασίες τους, τότε πιθανόν να ξεπερνάμε ανεπίσημα και τις 5.000 κλίνες.
● Στα παραπάνω νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται οι αδήλωτες κλίνες, οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας του 2009 (Λαγός κ.α., 2009,σελ.15) , είναι ίσες με τις νόμιμες, διπλασιάζοντας έτσι τον τελικό, πραγματικό αριθμό τους.
● Δεν υπολογίζονται επίσης οι νέες κλίνες που καταγράφονται σε άδειες για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων. Από τις κλίνες αυτές, οι περισσότερες ξεκινούν ή ολοκληρώνουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τους μέσα στο 2024.
● Μόνο φέτος, έχουμε 1.455 κλίνες σε προεγκρίσεις για νέες ξενοδοχειακές μονάδες και 379 κλίνες σε επεκτάσεις.
Η αύξηση της δραστηριότητας το 2024, όσον αφορά την επέκταση των μονάδων ή την ανέγερση νέων, είναι εμφανής. Εάν δεν υπάρξει κάποιο φρένο, ο ρυθμός αυτός αναμένεται να παραμείνει ο ίδιος και τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι υπερβολικό να προβλέψουμε ακόμη και 1.000-2.000 πραγματικές νέες κλίνες ανά έτος.
Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω δεκάδες αδειοδοτήσεις για την κατασκευή νέων πισινών και άλλων επιβαρυντικών υποδομών σε υπάρχουσες μονάδες, οι οποίες εντοπίστηκαν τυχαία κατά την έρευνα, καθώς δεν αποτελούσαν κύριο αντικείμενό της. Αυτό μας οδηγεί στο ερώτημα: ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός αυτών των υποδομών και πόσους τόνους κατανάλωσης νερού θα προσθέσουν στο νησί μας;
Αποτελεί πεποίθησή μας πως αν δεν ενεργήσουμε άμεσα και συλλογικά για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του τοπίου μας, το κόστος της αδράνειας θα είναι ανυπολόγιστο. Η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι μη αναστρέψιμη. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα καθορίσουν αν θα παραδώσουμε έναν βιώσιμο και όμορφο κόσμο στις επόμενες γενιές ή αν θα υποστούμε τις συνέπειες της δικής μας αδράνειας.