Αυξήσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ επιδιώκει η κυβέρνηση κάτι που έχει αρχίσει να διαρρέει τα τελευταία 24ωρα. Φαίνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ανησυχία των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να παραμένουν καθηλωμένα γι’ αυτό και πολλοί στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο το σενάριο των αυξήσεων είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση καθώς με βάση τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν από τα κυβερνητικά στελέχη, αναζητείται ακόμη ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να δοθούν επιπλέον χρήματα στον κλάδο.
Όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί αμφισβητούν τις προθέσεις αυτές, καθώς όπως επισημαίνουν ακόμα και σήμερα δεν έχουν γνωστοποιηθεί επισήμως καν τα επιδόματα που θα δοθούν στους γιατρούς που θα καλύψουν τα κενά στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Επιδόματα που έχουν αρχίσει να προαναγγέλλονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει βγει η απαραίτητη υπουργική απόφαση.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πάντως του ιατρικού κλάδου είναι σε αναμονή για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, όπου και αναμένεται να μιλήσει για την κοινωνική πολιτική που σκοπεύει να ασκήσει το επόμενο έτος.
Παράλληλα η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θεωρεί πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ είναι ουσιαστικά μια ομολογία ότι τα υποτιθέμενα κίνητρα που δόθηκαν με τις επί πληρωμή υπηρεσίες των γιατρών χρήματα από τις τσέπες των ασθενών, δεν λειτούργησε.
«Το πολυδιαφημισμένο «σχέδιο» αξιοπρεπών μισθών και αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης της ιατρικής επιστήμης και συνθηκών εργασίας, να δίνεται νόμιμο φακελάκι από την τσέπη των ασθενών, με τα απογευματινά, χειρουργεία, και το ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείων, ως δήθεν κίνητρο για την ανάσχεση των παραιτήσεων των γιατρών από το ΕΣΥ, απέτυχε παταγωδώς.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός στα ελάχιστα νοσοκομεία τα οποία έκαναν κάποιο αριθμό απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, καθόλου δεν λειτούργησε ως κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ : χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξαγγείλει να κινητοποιήσεις για την τραγική υποστελέχωση» σημειώνει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου.
Σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές επιδιώξεις του κλάδου αναφέρει:
«Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ είναι ξεκάθαρα και από πολύ καιρό εκφρασμένα: Διπλασιασμός των καθαρών ετησίων αποδοχών αθροιστικά (εκεί συμπεριλαμβάνονται και οι αποφάσεις του ΣτΕ για αυξήσεις αλλά και η κατάργηση της διπλής φορολόγησης ), και συγκεκριμένα κίνητρα που αφορούν τις διαδικασίες προκήρυξης και πλήρωσης θέσεων και για τις άγονες περιοχές και «άγονες» ειδικότητες.
Η κυβέρνηση να υλοποιήσει επιτέλους αυτά τα αιτήματα και να αφήσει τις ρητορικές παραπλανήσεις» καταλήγει εκτός των άλλων ο Παναγιώτης Παπανικολάου.
Να σημειωθεί σχετικά με τα επιδόματα που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση για την κάλυψη των κενών θέσεων σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι τα ποσά θα είμαι φορολογημένα και ελάχιστα θα καταλήξουν στις τσέπες των γιατρών, αφού θα ενσωματωθούν στους μισθούς και δεν θα φορολογούνται αυτοτελώς.
Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να γνωστοποιήσει τη σχετική υπουργική απόφαση λίγο πριν τη ΔΕΘ, μετά από καθυστερήσεις μηνών.
Πηγή: ethnos.gr