Την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με όσα δεσμεύθηκε η αν. υπουργός Υγείας, κα. Ασημίνα Γκάγκα κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο θα περιέχονται τα νέα κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών περιοχών.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των χρόνιων ελλείψεων ιατρών βασικών ειδικοτήτων σε νοσοκομεία των νησιών.
Υπενθυμίζεται ότι η κα Γκάγκα, δήλωσε ότι το Νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κίνητρα για την κάλυψη διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων στα νησιά και ιδιαίτερα των «άγονων», δηλαδή αυτών για τις οποίες δεν εκδηλώνεται διαχρονικά κανένα ενδιαφέρον. Παράλληλα πρόκειται να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Μεταξύ άλλων πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και σε ιδιώτες, καθώς επίσης σε νοσηλευτές να «αποσπαστούν» στο νοσοκομείο της Ρόδου κατά την θερινή περίοδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γιατροί και νοσηλευτές θα λαμβάνουν αφορολόγητο μισθολογικό μπόνους.
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κα Πολύμνια Γαλανού, μιλώντας στη «δ» δήλωσε ότι η αν. υπουργός δεν δεσμεύτηκε επί της ουσίας για «γενναίες» προσλήψεις τις οποίες έχει ανάγκη το Νοσοκομείο Ρόδου το οποίο λειτουργεί με το μίνιμουμ των ιατρών (και σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από το κατώτατο αυτό όριο) που έχει ανάγκη. Ανέφερε επίσης ότι απαιτείται η ενίσχυση του Νοσοκομείου σε νοσηλευτικό αλλά και σε διοικητικό προσωπικό.
«Όντως η αν. υπουργός, κα Γκάγκα επισκέφθηκε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου μας.
Διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα λειτουργικό νοσοκομείο, γεγονός που οφείλεται στο φιλότιμο και στην υπευθυνότητα με την οποία λειτουργεί όλο το προσωπικό. Αυτό που δεν ακούσαμε από την αν. υπουργό είναι δεσμεύσεις για γενναίες προσλήψεις. Οι οκτώ θέσεις ιατρών που επρόκειτο να προκηρυχθούν αρχικά αυξήθηκαν σε δώδεκα και πάλι όμως δεν είναι αρκετές. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στον συγκεκριμένο τομέα, οι ανάγκες είναι τεράστιες. Θα μονιμοποιηθούν 24 άτομα, τα οποία όμως ήδη απασχολούνται στο νοσοκομείο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συνεπώς δεν θα υπάρξουν επιπλέον ενισχύσεις μετά την μονιμοποίηση των νοσηλευτών-τριών που ήδη υπάρχουν στο Νοσοκομείο. Τέλος, απαιτείται η ενίσχυση του νοσοκομείου μας και με διοικητικό προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών», είπε η κα Γαλανού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποστελέχωσης των επιμέρους τομέων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων. Μόνο ένας τραυματιοφορέας έχει μείνει και η μεταφορά των ασθενών από τα χειρουργεία προς τις κλινικές γίνεται ακόμη και από τους ίδιους τους γιατρούς!
Η κα Γαλανού αναφέρθηκε και στην ενημέρωση από την κα Γκάγκα σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις). Ως γνωστόν, προβλέπει την άρση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι –υπό προϋποθέσεις– θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο και να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
«Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί. Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις σε όλους τους τομείς και από τη στιγμή που λίγο πολύ όλοι οι γιατροί φεύγουν το απόγευμα από το νοσοκομείο, δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να εργαστούν ιδιωτικά. Ιδανικά οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να είναι πάντα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην επίβλεψη των ασθενών. Μόνο στην περίπτωση που το Νοσοκομείο μας διέθετε τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο», είπε η κα Γαλανού. Απάντησε δε ότι κανείς από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Ρόδου δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να ασκήσει ιδιωτικό έργο.
Πηγή:www.dimokratiki.gr