Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και η παρουσίας στο νησί μας του κ. Πρωθυπουργού, εξ αντικειμένου θέτει μπροστά μας τα ερωτηματικά για την πορεία του τόπου μας.
Το σημαντικότερο στοιχείο για το σήμερα και το αύριο είναι η κατάσταση της οικονομίας.
Από μια ρωμαλέα οικονομία χρηματοδοτείται η ανάπτυξη και η άμυνα της χώρας μας. Διαβάζοντας το βιβλίο ‘’Η ΚΩΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (επαγγέλματα-βιομηχανία-παραγωγη) ’’ του Κώστα Κογιόπουλου, μας εντυπωσιάζει το κεφάλαιο ΄΄διαχρονικές εξελίξεις στην οικονομία της Κω’’ (σελίδα 21, 22, παράγραφος 5, 6) που εστιάζει στα θεματα του τουρισμού με κείμενο-εργασίας του συμπατριώτη μας Μιλτιάδη Λογοθέτη που πρωτοδημοσιεύτηκε στην ‘’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’’ στο ένθετο της για τα νησιά μας (Αύγουστος 2002).
Εκεί και από τότε τίθενται τα ζητήματα της μονόπλευρης τουριστικοποίησης της τοπικής οικονομίας. Ο γιγαντισμός, η μονοπώληση, η εξάρτηση, η αντοχή των φυσικών πόρων, η συγκέντρωση πλούτου και η κοινωνική πόλωση! Η παραβίαση κάθε έννοιας φέρουσας ικανότητας του νησιού μας! Από τότε, έχουν παραβιαστεί όλοι οι δείκτες της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης που η επιστήμη έχει θέσει (μελέτη ICAP 2000, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ: Εκτίμηση κατάστασης περιβάλλοντος / βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο: η περίπτωση της Κω 2008).
Πολλοί μιλούσαμε και μιλούμε από τότε, ζητώντας σχεδιασμό κα περιορισμό της παραπέρα δημιουργίας ξενοδοχειακών κλινών που παραβιάζουν και τον οικονομικό νόμο της ελεύθερης αγοράς (καπιταλισμού) της προσφοράς και ζήτησης, οδηγώντας στην κατάρρευση των τιμών πώλησης τουριστικών υπηρεσιών.
Κρίνουμε χρήσιμο να δημοσιεύσουμε αυτό το κείμενο που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο γιατί είναι αληθινό.
Δημήτρης Μυλωνάς πολ. μηχ.