Αυξημένες ήταν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων και τον Αύγουστο, ενώ την ίδια στιγμή τα σημεία και ο τρόπος διακίνησης έχουν αλλάξει. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του την Τετάρτη απέδωσε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον «καλό καιρό», προσθέτοντας ότι αναμένει αυξημένες ροές και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, εφόσον ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά πολλά από αυτά που ακούγονται είναι υπερβολικά».
Οι ροές το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 ήταν αυξημένες κατά 99% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Ωστόσο, οι ροές από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 99% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2024 έφτασαν στην Ελλάδα –στα νησιά κυρίως αλλά και στο φυλάκιο του Εβρου– 23.204 άτομα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι οι αφίξεις ήταν 11.672, δηλαδή περίπου οι μισές. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στα νησιά (αύξηση 140% σε σχέση με το φυλάκιο του Εβρου, όπου η αύξηση είναι της τάξης του 3%).
Ανθρωποι χωρίς ίχνη: Ο Ερυθρός Σταυρός αναζητά χιλιάδες αγνοουμένους στις δομές
Εντύπωση προκαλεί ότι παρά τον μεγάλο αριθμό των αφιχθέντων τα δύο τελευταία χρόνια, η πληρότητα των δομών σε όλη την επικράτεια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα: συγκεκριμένα, τον Ιούλιο 2023 σε όλη την επικράτεια στις δομές βρίσκονταν 15.937 άτομα και τον Ιούλιο 2024 18.416 άτομα. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν σχετικά ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μετακινηθούν μόλις εγκριθεί το αίτημα ασύλου τους. Χαρακτηριστικά, στα ΚΥΤ των νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) παραμένουν 8.193 άτομα, ενώ η δυναμικότητα των δομών φτάνει σχεδόν τις 14.000.
Ο άγνωστος πόλεμος με τους δουλεμπόρους στο Ανατολικό Αιγαίο
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι πολλά σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες από την Τουρκία, από τον Ιούνιο φτάνουν σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως η Ρόδος, αλλά και η Τήλος και η Σύμη, και όχι στα νησιά που τα προηγούμενα χρόνια σημειώνονταν αφίξεις, οπότε έχουν δημιουργηθεί δομές υποδοχής και φιλοξενίας.
«Από τους παλαιούς προορισμούς μόνο η Σάμος συνεχίζει να είναι “δημοφιλής” όσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, η πληρότητα των πλοίων τους δύο τελευταίους μήνες λόγω του τουρισμού δυσκολεύει την άμεση μεταφορά των ανθρώπων στα νησιά όπου υπάρχουν ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Χαρακτηριστικά, χθες εντοπίστηκαν ανοιχτά της Τήλου 34 αλλοδαποί (22 άνδρες, 3 γυναίκες και 9 ανήλικοι). Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης αναφέρει ότι οι διακινητές έχουν εντοπίσει ότι υπάρχει κενό φύλαξης στα συγκεκριμένα νησιά.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν ότι οι διαδρομές των διακινητών έχουν μετατοπιστεί. «Χρησιμοποιούν πλέον ταχύπλοα σκάφη τα οποία είναι πιο ακριβά, ξοδεύουν περισσότερο καύσιμο και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μικρότερο αριθμό ατόμων. Κατά συνέπεια διαλέγουν τις κοντινότερες δυνατές αποστάσεις». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί ένα σκάφος όταν χρειάζεται μόλις έξι λεπτά για να διανύσει την απόσταση από τα παράλια της Τουρκίας στην Τήλο, ενώ τα σκάφη οδηγούνται από επαγγελματίες διακινητές και όχι από κάποιον από τους επιβαίνοντες, όπως συνέβαινε πριν.
Πηγή: kathimerini.gr