Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Με προϋποθέσεις και χωρίς προετοιμασία η τουριστική σαιζόν 2021

12/04/2021
103 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

  1. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το νησί δεν υπαρχει μια πινακίδα που να αναφέρεται στο πρόβλημα covid-19!  Διαβάζουμε δηλώσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματιών και το μοτίβο της σκέψης τους δείχνει ότι περιμένουν από έξω και από πάνω για την έκβαση της τουριστικής περιόδου 2021. Θα έπρεπε όμως να έχουμε τοπικά δικούς μας στόχους και μια τακτική προετοιμασίας για να πιέζουμε όπου μας δίνεται η ευκαιρία. Να υλοποιούμε μόνοι μας εκεί που το τοπικό μας συμφέρον επιβάλλει.  
  2. Δημοσιεύσεις του διεθνούς τύπου μας λένε ότι η πολιτική για τα τουριστικά ταξίδια 2021 στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, αποσκοπεί όχι στη απαγόρευση ή παρεμπόδιση του τουριστικού ρεύματος προς την νότια Ευρώπη αλλά στην αποφυγή της εισαγωγής μεταλλάξεων του κορωνοΐού από τους επιστρέφοντες πολίτες τους! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έτσι όπως δουλεύει το τουριστικό κύκλωμα, το 80% των κερδών του τουρισμού ξαναγυρνά στις χώρες του βορρά (βάσει μελετών του ΟΗΕ), συνεπώς και οι χώρες του βορρά έχουν συμφέρον από το άνοιγμα του τουρισμού. Όμως θα θέσουν κάποιους όρους. 
  3. Η Αγγλία έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις συνέπειες της πανδημίας. Είναι σε lochdown όλο τον χειμώνα. Αυτή την περίοδο όμως, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που εφήρμοσε, υπαρχει ύφεση και οδεύει στο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της. Μελέτες που έκαναν στους επιστρέφοντες Βρετανούς τουρίστες το 2020, ανέδειξαν την ευθύνη των τουριστών σε έκταση, ένταση και την μετάλλαξη του κορωνοΐού που σάρωσε την Μ. Βρετανία. Μάλιστα επέκριναν την Χώρα μας για την έλλειψη ελέγχων μετακινήσεων και τα περιορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφήρμοσε. Είναι λογικό η Κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να μην επιτρέψει να επαναληφτεί το 2020. Γι αυτό, ο πρωθυπουργός της, μίλησε για απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό κατ αρχάς, αλλά κάτω από την πίεση της αγοράς, τώρα μιλούν για ένα σύστημα χαρακτηρισμού των τουριστικών χωρών σε κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο (a traffic light system) και σε υποχρεωτικό τεστ επιστροφής-εισόδου στην Μ. Βρετανία, κόστους 120 ευρώ. Πέρα από την επιβάρυνση των 120 ευρώ που δρα ανασταλτικά (κυρίως στον μαζικό φτωχό τουρισμό), μεγαλύτερη σημασία έχουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η κατάταξη των τουριστικών προορισμών. Θα εκτιμηθούν, λένε, μέχρι τέλους Μαΐου 2021: 1) το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί 2) το ποσοστό μόλυνσης του συνολικού πληθυσμού 3) η γονιδιακή αλληλοσυσχέτηση των δεδομένων, για κάθε χώρα και τόπο τουριστικού προορισμού. Αν μια χώρα δεν έχει ακριβή στοιχεία ή ελλειπή ή  και καθόλου αυτό θα έχει επίπτωση στον χαρακτηρισμό της! Το ίδιο σκεπτικό επικρατεί και στις άλλες βορειο-ευρωπαϊκές χώρες (συν το υγειονομικό διαβατήριο).
  4.  Οι αεροπορικές εταιρείες και τα πρακτορεία τουρισμού είναι αντίθετοι στα περιοριστικά μέτρα επί των μετακινήσεων! Ζητούν ένα ευέλικτο πλαίσιο προασπίζοντας το συμφέρον τους. Πιέζουν να γίνουν τα πράγματα ‘’όπως πέρυσι’’! Επί πλέον, εκμεταλλευόμενες την περίσταση ζητούν ενισχύσεις από τις χώρες προορισμού. Πέρυσι στα πλαίσια των συνδιαφημίσεων το Ελληνικό Κράτος μέσω του ΕΟΤ συνέβαλε σε ενισχύσεις των TUI, EASYJET, FRAPORT και των λοιπών συνεργατών …μας! Μαζί με αυτούς πιέζουν για το άνοιγμα του τουρισμού η μεγάλη μάζα: τραπεζών, funds, επενδυτών, μεγαλοξενοδόχων κλπ που έχουν ήδη πάρει ενισχύσεις, χαμηλές εργοδοτικές εισφορές, χαμηλούς μισθούς, εξάλειψη κάθε είδους εργατικών δικαιωμάτων κλπ.
  5.  Ο ντόπιος πληθυσμός, η εργατική τάξη, οι απασχολούμενοι στον τουρισμό οι μικρομεσαίοι είναι σε δεινή θέση. Αγωνιούν χωρίς να βλέπουν φως. Ο καθένας μας ζει το δικό του πρόβλημα. Ακούει βεβαίως εντέχνως πολύ μεγάλα λόγια και ωραία λόγια τώρα τελευταία! Η ελπίδα δεν λείπει, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ‘’όλα θα περάσουν… από πάνω μας’’ 
  6.  Το πρόβλημα εν όψει της σαιζόν 2021 είναι η προετοιμασία μας σε όλα τα επίπεδα! Η φροντίδα η Χώρα να χαρακτηριστεί πράσινη και η Κως να είναι στην πράσινη Ζώνη είναι καθήκον μας. Η κυβέρνηση (που εκ του αποτελέσματος) δεν τα πήγε και δεν τα πάει καλά. Τι κάνουμε εδώ γι αυτό; Δεν φαίνεται μια τοπική πολιτική. Πως θα αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού σε εμβολιασμό (που ακούμε να είναι 7-8%); Θα έχουμε τοπική επιδημιολογική μελέτη για να προβάλουμε τα ακριβή στοιχεια όταν ζητηθούν; Έχουμε τα  υγειονομικά πρωτόκολλα 2021; Τα μέτρα για τις αποστάσεις μετακίνησης στην πόλη, στις παραλίες, στους δημόσιους χώρους για διασφάλιση άνεσης και υγειονομικής προστασίας, ποιος θα τα πάρει; Θα αναδειχτούν και να σηματοδοτηθούν τοπικά μέτρα αντί-covid-19, όπως γίνεται σε άλλους τουριστικούς προορισμούς; κλπ. Καθόλου τυχαίο δεν είναι η απουσία μιας, έστω, πινακίδας που να αναφέρεται στο πρόβλημα covid-19 στους ανοικτούς δημόσιους χώρους μας.

Ν. Μυλωνάς 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ