Στα «μαλακά» πέφτει η εστίαση όσον αφορά τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας της μέχρι τις 12 το βράδυ στις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας (Κρήτη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Ρόδος, Κυκλάδες), σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Αντιθέτως, για καφέ, μπαρ και κλάμπ το «λουκέτο» τα μεσάνυχτα θεωρείται καταστροφικό, καθώς οι πρώτες πρωϊνές ώρες θεωρούνται «αιχμής», ειδικά στα τουριστικά θέρετρα. Επαγγελματίες και των δύο υποκλάδων της εστίασης και διασκέδασης εκτιμούν δε πως με τους χρονικούς περιορισμούς, δημιουργούνται ανάλογες συνθήκες με εκείνες κατά την περίοδο της καραντίνας, όπου «οι πλατείες γέμιζαν από ανθρώπους που έπιναν, έτρωγαν και συνωστίζονταν». Το μέτρο, εκτιμούν, αποσκοπεί στον περιορισμό συνάθροισης των νεαρότερων ηλικιών ωστόσο, «ταράζει συνολικά το τουριστικό προιόν».
Οι ψυχραιμότεροι αναφέρουν πως η υιοθέτηση των μέτρων ενδεχομένως να παράσχει ένα μίνιμουμ «αίσθημα ασφάλειας» για τους ταξιδιώτες ή κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, που απείχαν από μια πιο εξωστρεφή συμπεριφορά, αποφεύγοντας μαγαζιά εστίασης και μπαρ.
Σε κάθε περίπτωση, συνομολογούν πως μετά την ούτως ή άλλως αναιμική τουριστική κίνηση, τόσο ο φόβος της εξάπλωσης, όσο και τα επιπλέον μέτρα, δίνουν ένα οριστικό τέλος στη φετινή τουριστική σεζόν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.
Η προσοχή στρέφεται τώρα σε ζητήματα που αφορούν σε στήριξη του κλάδου και στα μέτρα που φέρνει το φθινόπωρο. Όπως ήδη έχει διαπιστωθεί το 25% των καταστημάτων εστίασης δεν λειτούργησαν φέτος, ενώ η πτώση στη ζήτηση τόσο από τον τουρισμό, όσο και από τον περιορισμό των εξόδων από τους γηγενείς έχει δημιουργήσει ήδη ζητήματα επιβίωσης. Σύμφωνα δε με τον γενικό διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννη Λιάρο, μετά τον 15άυγουστο προγραμματίζεται επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η παρούσα κατάσταση αλλά και να συζητηθεί ο τρόπος λειτουργίας των εστιατορίων από το φθινόπωρο, οπότε η χρήση των εσωτερικών χώρων θα είναι απαραίτητη.
Πέρα από τις απώλειες στο σχετιζόμενο με τον τουρισμό υπηρεσίες, πλήγμα στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας φέρνει τόσο ο περιορισμός της εισόδου επισκεπτών από τα χερσαία σύνορα (πλαφόν αριθμού εισόδων και υποχρεωτικά τεστς) όσο και η αναμενόμενη ακύρωση της φετινής ΔΕΘ.
Σημειώνεται ότι ήδη η διοίκηση της Helexpo ΔΕΘ εκτιμούσε πως θα κατέγραφε απώλειες 1,5 εκατ.ευρώ φέτος από τον περιορισμό στο μισό των επιτρεπόμενων επισκεπτών. Πάντως η κίνηση ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης- με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία- ακολούθησε τη διεθνή τάση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων, φέτος έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 10.000 διοργανώσεις με εκτιμώμενες απώλειες για τις σχετιζόμενες με τον εκθεσιακό κλάδο επιχειρήσεις της τάξης των 80 δις.ευρώ. Μόνον στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 29 δις. ευρώ αλλά και 250.000 θέσεις εργασίας.
Ανυπολόγιστη επίσης θεωρείται η επίπτωση ματαίωσης της 85ης ΔΕΘ και για την αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία υπολογίζει σταθερά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα περυσινά στατιστικά στοιχεία, το 38% των εμπορικών επιχειρήσεων κατέγραψαν αύξηση τζίρου κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έκθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΘ από την ίδρυση της το 1926, λειτουργούσε ανελλιπώς, πλην της περιόδου 1940-1950 εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/