ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η τοποθέτηση της κ. Ι. Ρούφα για το διεκδικητικό πλαίσιο ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που πηγάζει από την πανδημία του κορωνοϊού
Η κρίση, το συνακόλουθο κλείσιμο των επιχειρήσεων και η γενικευμένη ύφεση, με όποια πυροσβεστικά μέτρα και αν ληφθούν σε εθνικό επίπεδο δεν δύνανται να την αντιμετωπίσουν καθώς η ένταση και η έκταση του προβλήματος δεν έχει ακόμα χαρτογραφηθεί.
Όλες οι αναλύσεις αναπροσαρμόζονται καθημερινά με δυσοίωνους δείκτες στην οικονομία αλλά και στις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Με την ανθρώπινη ζωή να απειλείται. Με την ρευστότητα και την εργασία να είναι κορυφαία ζητήματα.
Η κρίση της Πανδημίας αποκάλυψε για ακόμα μια φορά το πολιτικό status στο οποίο έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την πρόσφατη σύνοδο κορυφής να καταλήγει σε ένα μπρα-ντε-φέρ ανάμεσα σε βόρειους και νότιους ή αν θέλετε άσκηση πολιτικής των ισχυρών απέναντι στους αδύναμους.
Η παραπομπή της Γερμανίας - Ολλανδίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας επί της παρούσης επιβάλει σε όλα τα κράτη μέλη να ασκούν τη δική τους πολιτική σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον πρόβλημα με άλλους να προηγούνται και άλλους να ακολουθούν.
Η δε κυβέρνηση έλαβε μέτρα πρόληψης που αφορούν στο υγειονομικό πρόβλημα, τα επικοινώνησε αρκετά καλά και στηρίχθηκε σε ένα εθνικό σύστημα υγείας που παρά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ανταποκρίνεται στην μικρή αναλογικά με άλλες χώρες προσβολή του Ελληνικού λαού από την Πανδημία.
Στο δημοσιονομικό μέρος προχώρησε στα πρώτα μέτρα που φέρουν ημερομηνία λήξης.
Αναστολή, παρατάσεις, προσωρινή επιδοματική πολιτική στο πλαίσιο των αντανακλαστικών αλλά και των δεδομένων οικονομικών δυνατοτήτων που το κράτος μας διαθέτει όπως επισημαίνουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη.
Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά το διαχρονικό έλλειμμα νησιωτικής πολιτικής και ιδιαίτερα για νησιά που πλήττονται επιπρόσθετα με τις μεταναστευτικές ροές.
Με διαπιστωμένη την κατάσταση του νησιού στη δημόσια υγεία στο νησί μας επιβάλλονται τα στοιχειώδη αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου κρούσματος στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Προφανώς τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί καθώς καθημερινά εξαγγέλλει και νέα καθώς κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός με αύξηση του αποθεματικού.
Το βασικό μήνυμα πρόληψης και ζωής απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού είναι το «Μένουμε σπίτι».
Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και η πρώτη διεκδίκηση του εγγύτερου θεσμού εκπροσώπησης του πολίτη βλέπε τοπική αυτοδιοίκηση είναι η άρση της θεσμικής πλέον κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. (Υπενθυμίζω ότι λήγει τέλος Απριλίου).
Σε μια ισορροπία τρόμου πρέπει να διεκδικήσουμε την εν λόγω προστασία για όλο το 2020 τουλάχιστον.
Ήδη η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση των ΟΤΑ και το θεωρούμε αυτονόητο.
Αυτονόητη θεωρούμε τη διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του οποίου η παράταση λήγει 30/6/2020.
Επιπλέον προτείνουμε:
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μείωση των ανταποδοτικών και άλλων τελών που επιβάλουν οι Δήμοι στους δημότες για το 2020.
Την μείωση του ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020.
Την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και της προκαταβολής φόρου.
Την απαλοιφή των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές των πολιτών.
Προτείνουμε τη διεκδίκηση ενός ειδικού προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ ή από Εθνικούς πόρους αποκλειστικά για την αναβάθμιση και επέκταση πολύ μικρών «οικογενειακών» επιχειρήσεων με τζίρο έως 100.000 Ευρώ στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, και του πρωτογενή τομέα με υποχρεωτικές τουλάχιστον 3 νέες θέσεις εργασίας.
Ενεργοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του ΟΑΕΔ.
Όλα τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να αφορούν επιχειρήσεις που δεν θα απολύσουν το προσωπικό τους.
Προτείνονται:
Η παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες για τη χορήγηση νέων δανείων.
Η επιδότηση επιτοκίου από την πλευρά του κράτους για νέα δάνεια και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων του ΕΣΠΑ για την παροχή ρευστότητας μέσω κεφαλαίου κίνησης και την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της κρίσης από τον κορωνοϊό.
Σχέδια Βελτίωσης Αγροτών
Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας έχουν προχωρήσει τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών στην δική μας περιφέρεια υπάρχει εκκρεμότητα παρότι έχει παρέλθει το πλήρωμα του χρόνου.
Η έγκριση – ένταξη των αγροτών είναι προϋπόθεση για τη σύναψη τραπεζικών δανείων. Μιλάμε για 14 εκ. ευρώ και πάνω από 200 δικαιούχους που έχουν καταθέσει φακέλους για επενδυτικά σχέδια.
Οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχουν ζητήσει παράταση των ενστάσεων για όσους δεν κάλυψαν τα μόρια υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Να ζητήσουμε την άμεση επίσπευση της ένταξης για να δρομολογηθούν τα σχέδια σε μια κομβική στιγμή που οι αγρότες μας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν ξέρουν τι θα απογίνει η φετινή σοδειά τους και πως θα καλύψουν τα χρέη τους σε ασφαλιστικές εισφορές και λειτουργικές δαπάνες.
Η πρόταση που μας κατέθεσε η δημοτική αρχή ταυτίζεται με τα όσα η ΚΕΔΕ έχει αναδείξει αλλά και με όσα η κυβέρνηση εξαγγέλλει ή δρομολογεί ως εκ τούτου τα θεωρήσαμε δεδομένα και δεν τα επαναλαμβάνουμε.
Εάν σε αυτήν συμπεριλάβετε και τις δικές μας προτάσεις θα υπερψηφίσουμε την κοινή πρόταση προκειμένου να πάμε ενωμένοι στις διεκδικήσεις μας για το συμφέρον των δημοτών μας.
Ιωάννα Ρούφα
Επικεφαλής «ΟΡΑΜΑ ΔΡΑΣΗ»