Πρόθυμοι να δεχτούν το μεταβατικό καθεστώς που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης, για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, εμφανίζονται οι Θεσμοί. Στις χθεσινές επαφές με την κυβέρνηση, οι Θεσμοί πείστηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αποδεχθούν τη λύση της κρατικής επιδότησης των δόσεων των δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, η οποία θα καταβάλλεται απευθείας στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης, προκειμένου αυτές να διατηρούν τα δάνεια εξυπηρετούμενα και να μην ενεργοποιούν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος.
Όπως κατανόησαν οι Θεσμοί, ο Φορέας θα λειτουργήσει το νωρίτερο σε ένα χρόνο από σήμερα και στο διάστημα αυτό, οι δανειολήπτες που θα οδηγούνταν σε πτώχευση αλλά δεν θα είχαν την δυνατότητα απόκτησης και επαναμίσθωση της πρώτης κατοικίας τους από τον Φορέα, θα προσέφευγαν στα δικαστήρια. Έτσι, θα επιτύγχαναν τουλάχιστον τρία χρόνια αναστολής στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, με κίνδυνο να δημιουργηθεί μια επανάληψη του νόμου Κατσέλη.
Κατόπιν αυτού, αναμένεται να ξεκινήσουν νέες συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε μέσα στο προσεχές δίμηνο να διαμορφωθεί και να θεσμοθετηθεί η λύση για το μεταβατικό καθεστώς. Τις συζητήσεις αυτές φαίνεται ότι θα χειριστεί η νέα επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριλένα Αθανασοπούλου, που αναμένεται από τον ESM αρχές με μέσα Φεβρουαρίου.
Οι Θεσμοί συζήτησαν εχθές και την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις οφειλών. Όπως αναφέρθηκε στις συζητήσεις, μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα ξεπερνούν τις 1.200, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι ρυθμίσεις σε 180 δάνεια προς τράπεζες και 150 προς το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι η πρώτη αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση υποβλήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου και οι περισσότερες από όσες έχουν ρυθμιστεί τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων, η κυβέρνηση προτίθεται να επεκτείνει το leasing και στους ιδιώτες, προκειμένου δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μπορούν να επαναμισθώνουν το ακίνητό τους έναντι καταβολής ενοικίου στην τράπεζα ή στην εταιρία διαχείρισης. Η δυνατότητα αυτή θα βελτιώσει το εύρος των ρυθμίσεων που θα μπορούν να δοθούν από τους πιστωτές στους δανειολήπτες, ωστόσο δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε ευάλωτους αφού θα πρέπει να υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την καταβολή του ενοικίου στην τράπεζα/εταιρία διαχείρισης.
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το νόμο του ΤΧΣ, αυτές πρόκειται να συνεχιστούν με κοινή συνισταμένη Θεσμών και κυβέρνησης ότι ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο και όλες οι αλλαγές να έχουν γίνει μέχρι τον Απρίλιο. Όπως έγραψε το Insider, η κυβέρνηση προτείνει ο χρόνος ζωής του ΤΧΣ να παραταθεί μέχρι το 2024, ορίζοντας που προδιαγράφει την πλήρη αποεπένδυσή του από τις τράπεζες.
insider.gr