Σχεδόν πλήρη ανάκαμψη της τουριστικής της κίνησης κατέγραψε η χώρα μας κατά το μήνα Μάιο, επιστρέφοντας στα νούμερα ρεκόρ του 2019, στους κύριους προορισμούς διακοπών.
Η Αθήνα φαίνεται ότι κερδίζει όλα τα στοιχήματα αφού, ενώ έχει τις ακριβότερες τιμές στα ξενοδοχεία της, καταφέρνει να έχει και τις μεγαλύτερες πληρότητες αλλά και μεγάλη αύξηση στις αφίξεις. Καλές επιδόσεις επίσης κατέγραψαν και άλλοι κύριοι προορισμοί όπως η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport που ελέγχει 14 αεροδρόμια στη χώρα, η αεροπορική κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού τον Μάιο έφτασε στο 96% του αντίστοιχου μήνα του 2019. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το αεροδρόμιο του Ακτίου κατά 26%, αν και οι πραγματικοί αριθμοί των επιβατών είναι μικροί. Στον αντίποδα η Καβάλα που έχει μείωση κατά 37,7% με αντίστοιχους μικρούς αριθμούς. Άνοδο στο σύνολο της αεροπορικής κίνησης (αφίξεις – αναχωρήσεις) σημείωσαν η Σαντορίνη και η Ρόδος με ποσοστά 5,1% και 1,2% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τη διεθνή κίνηση, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε και πάλι η Σαντορίνη με ποσοστό 30% και το Άκτιο με 26%. Οι Κεφαλονιά και η Θεσσαλονίκη είναι οι δύο προορισμοί που είδαν την κίνηση από το εξωτερικό να μειώνεται το Μάιο κατά 13,2% σε σχέση με το Μάιο του 2019. Το σύνολο των αφίξεων εξωτερικού στα 14 αεροδρόμια της Fraport ανήλθε σε 1,3 εκατομμύρια επιβάτες, που προέρχονται από περίπου 30 χώρες του εξωτερικού. Οι επιβάτες από τη Βρετανία ήταν πρώτοι σε αφίξεις και ανήλθαν σε 438.898, αφήνοντας πίσω τους του Γερμανούς που ήταν 290.85. Τρίτη χώρα σε αφίξεις ήταν η Ολλανδία και ακολούθησε η Γαλλία και η Πολωνία. Oι Βρετανοί μαζί με τις αφίξεις της Κρήτης ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.
Πως κινήθηκαν τα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για τα βασικά τουριστικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας, το Μάιο του 2022 είχε ανοίξει το 88% των ξενοδοχείων στην επικράτεια της χώρας. Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν 49,1%, με τη μέση τιμή διάθεσης του δίκλινου δωματίου να κυμαίνεται στα 82 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είναι αυτά που κατέγραψαν το Μάιο τις υψηλότερες πληρότητες κατά 63,4% και ακολούθησαν τα 4στερα με 55,6%, ενώ τις χαμηλότες πληρότητες είχαν τα ξενοδοχεία με ένα αστέρι με 28,8%.
Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ξενοδοχεία, αυτά πάνω από 101 δωμάτια, που υποδέχονται οργανωμένο τουρισμό, σημείωσαν επίσης τις πιο υψηλές πληρότητες που κυμάνθηκαν κατά 58,6%. Αναφορικά με τις τιμές, το Μάιο επικράτησε η ίδια λογική, με τα 5 αστέρων ξενοδοχεία να έχουν μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τα 136 ευρώ και τα τετράστερα 88 ευρώ.
Η περιοχή της Αττικής, χωρίς τα νησιά, ήταν εκείνη που σημείωσε τα καλύτερα νούμερα τον Μάιο που μας πέρασε. Η πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε το 71,6% και η μέση τιμή διάθεσης του δίκλινου δωματίου τα 114 ευρώ. Τη δεύτερη θέση πήραν τα ξενοδοχεία στα νησιά του Ιονίου με μέση πληρότητα 53,4% και μέση τιμή δωματίου 100 ευρώ, ακολούθησε η Κρήτη με πληρότητες 52% και τιμή στα 81 ευρώ.
«Χαμηλές πτήσεις» για τα ξενοδοχεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τη μέση πληρότητα να κυμαίνεται στο 36,4% και η μέση τιμή δωματίου στα 47 ευρώ.
Τα εποχικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα πούλησαν ακριβότερα τα δωμάτια τους, με τα πιο μεγάλα σε μέγεθος να πετυχαίνουν τις καλύτερες τιμές, ενώ τα συνεχούς λειτουργίας ακολούθησαν.
news24.gr
* Να σημειωθεί ότι για την Κω, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, τον Μάιο επισκέφτηκαν το νησί μας 145.341 τουρίστες από το εξωτερικό (-6% σε σχέση με το 2019 που είχαν έρθει 154.117).