Ενωπιον του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου με αίτηση για την απόλυσή του, προσέφυγε χθες ο 52χρονος Ισραηλινός David Ashkenazi του Natan, που συνελήφθη με αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Περού για διακίνηση κοκαΐνης.
Με βούλευμα που έχει εκδώσει το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου μετά από δημόσια συνεδρίαση ο 52χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής παρουσίας του μια φορά κάθε 5 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, την διαμονή του σε συγκεκριμένη κατοικία στη Ρόδο, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας από την 23.00 έως την 08.00 ώρα.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο προσωρινά κρατούμενος στην Κω 52χρονος Ισραηλινός, που συνελήφθη από αστυνομικούς του ΑΤ Αερολιμένα Κω την 22α Ιουνίου 2022 καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία αναζητήσεων της Interpol για διακίνηση ναρκωτικών από το Περού στη Ρωσία προ 15ετίας, αρνείται ότι είναι το πρόσωπο που καταζητούν οι αρχές.
Αστυνομικός του ΑΤ Αερολιμένα Κω κατέθεσε ότι καταζητείται για διακίνηση ναρκωτικών στην Λίμα Περού και ότι όταν ρώτησε τον 52χρονο αν έχει πάει στο Περού του απάντησε ότι είχε μεταβεί εκεί πριν από 15 έτη.
Σύμφωνα με το ένταλμα, αποτελεί μέλος μιας διεθνούς οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών από το Περού στην Ρωσία.
Η οργάνωση έστελνε τα ναρκωτικά αεροπορικώς στην Ρωσία και εξαρθρώθηκε από αστυνομικό πράκτορα ο οποίος την 16η Ιουνίου 2012 είχε συνάντηση σε εστιατόριο με μια γυναίκα παρουσία του 52χρονου γνωστού ως El Doc.
Toυ αποδίδεται ότι συναντήθηκε με τον πράκτορα και του παρέδωσε 4 τούβλα με υδροχλωρική κοκαΐνη βάρους 4.200 γραμμαρίων.
Στην Ρωσία συνελήφθησαν δύο άτομα που τους είχε παραδώσει κοκαΐνη ο εκζητούμενος στην Λίμα.
Ειδικότερα ο Ισραηλινός φέρεται να διαθέτει και δεύτερο -κρυφό- διαβατήριο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο χρησιμοποιούσε για τα ταξίδια του στο Περού, όπου ήταν από τα επιφανή στελέχη του καρτέλ.
Η οργάνωση χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της αεροπορικής αποστολής, για την οποία απαιτείται η συνεργασία και Περουβιανών.
Η αερομεταφορά της κόκας γίνεται συνήθως με μεγάλα ιδιωτικά τζετ που έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν υπερατλαντικές πτήσεις. Για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των μελών της οργάνωσης, οι Αρχές του Περού, που δέχονται διαχρονικά μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα της κοκαΐνης, χρησιμοποίησαν ειδικά εκπαιδευμένους πράκτορες.
Σύμφωνα με το σήμα του 2012 από τις περουβιανές αρχές στην Interpol, γι’ αυτόν τον σκοπό τοποθετήθηκε ως κρυφός πράκτορας ένας αστυνομικός ο οποίος παρουσιάστηκε ως Abdul Linares Perez.
Στις 16 Ιουνίου του 2012 ο μυστικός αστυνομικός που παρίστανε τον αγοραστή είχε συνάντηση στο εστιατόριο «Jockey Plaza» στη Λίμα με μια πανύψηλη καλλονή, μέλος του καρτέλ, η οποία κυκλοφορούσε με το κωδικό όνομα «Nikita».
Σε εκείνη τη συνάντηση φέρεται να συμμετείχε ο David Ashkenazi, γνωστός ως «El Doc», συνεργάτης των καρτέλ.
Στη συνέχεια ο Ισραηλινός ανέφερε στον πελάτη-πράκτορα ότι θα συναντιόντουσαν με τη «Nikita» μερικές ώρες μετά σε πρατήριο καυσίμων στην περιοχή Μιρασόλ.
Εκεί ο «El Doc» φέρεται να παρέδωσε στον μυστικό αστυνομικό που παρίστανε τον πελάτη ένα πακέτο το οποίο περιείχε τέσσερα «τούβλα» με υδροχλωρική κοκαΐνη (λευκή κρυσταλλική σκόνη), όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα από τη χημική ανάλυση της ουσίας.
Σημειώνεται ότι η «Nikita» ήταν επιφορτισμένη με την παραλαβή της κοκαΐνης στη Μόσχα και στη συνέχεια θα παρέδιδε τα «τούβλα» σε άλλα μέλη της οργάνωσης.
Για την ίδια υπόθεση, στη Μόσχα συνέλαβαν άλλα δύο άτομα τα οποία είχαν μεταφέρει στη χώρα κοκαΐνη από το Περού, την οποία φέρεται να παρέδωσε ο David Ashkenazi, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κινδυνεύει με φυλάκιση 35 ετών.
Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ώρα 11.00, ο David Ashkenazi φτάνει στην Κω με την BZ802 πτήση της Blue Bird από το Τελ Αβίβ. Κατά την πληκτρολόγηση του διαβατηρίου του στην εφαρμογή «Γενικές Αναζητήσεις SIS» της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται καταχωρημένο σήμα της Interpol για τη σύλληψή του για το αδίκημα που αφορά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Κι ενώ έτσι είχαν τα πράγματα το Ισραήλ κάλεσε την Ελλάδα να απελευθερώσει τον Ισραηλινό υποστηρίζοντας ότι η ελληνική αστυνομία συνέλαβε λάθος άτομο λόγω σύγχυσης σχετικά με την ταυτότητά του.
Η οικογένειά του έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κρατήθηκε κατά λάθος.
Στην αίτηση του ο 52χρονος αναφέρει ότι δεν έχει υπογραφεί κάποια διμερής συμφωνία σχετικά με τις διαδικασία εκδόσεως μεταξύ της Ελλάδας και του Περού, επομένως τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις των άρθρων 436-457 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 445 παρ. 3 Κ.Π.Δ. «Αν εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη σύλληψη δεν υποβληθεί η αίτηση για την έκδοση, ο συλληφθείς απολύεται με διαταγή του εισαγγελέα Εφετών».
Τονίζει δε ότι μέχρι σήμερα, καίτοι έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 30 ημερών από τη σύλληψη του, δεν έχει υποβληθεί η αίτηση για την έκδοση από τις αρμόδιες Αρχές του Περού σύμφωνα με τις διατυπώσεις του άρθρου 443 Κ.Π.Δ., επομένως θα πρέπει να διαταχθεί άμεσα η απόλυσή του.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιώργος Λαμπαδάκης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr