Την εναρμονισμένη εισαγωγή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει τη μετακίνηση των ταξιδιωτών εντός της κοινοτικής επικράτειας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα με νομοθετικό κανονισμό.
Στόχος του μέτρου είναι να εφαρμοστεί το αργότερο από την 1η Ιουνίου, δηλαδή με τη έναρξη της τουριστικής περιόδου και για αυτό η Κομισιόν απέσπασε τη δέσμευση των μεγάλων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής να ακολουθηθεί στην υιοθέτηση η διαδικασία του επείγοντος.
Το πράσινο πιστοποιητικό που θα είναι διαθέσιμο και σε έντυπη μορφή, θα περιλαμβάνει πληροφορίες του κατόχου σχετικά με τον εμβολιασμό του ή αν δεν έχει εμβολιαστεί με το αρνητικό αποτέλεσμα πρόσφατου τεστ ή την πιστοποίηση πως έχει αναρρώσει από την ασθένεια του κορωνοϊού.
Τι λένε οι σκεπτικιστές
Οι λεπτομέρειες του μέτρου θα συζητηθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των κρατών - μελών και στη συνέχεια σε αυτό των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις από κάποιες χώρες που θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν διακρίσεις στη μετακίνηση μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων.
Το βέβαιο είναι πως στην παρούσα φάση το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αφορά μόνο τη μετακίνηση εντός της ΕΕ. Από εκεί και πέρα τα κράτη μέλη επειδή η δημόσια υγεία είναι εθνική και όχι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, μπορούν εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό στο εσωτερικό τους και για άλλες χρήσεις, εάν το κρίνουν αναγκαίο, όπως η διευκόλυνση της εισόδου σε δημόσιες συναθροίσεις και άλλους σκοπούς.
Σε ό,τι αφορά τα διεθνή ταξίδια Ευρωπαίων εκτός ΕΕ, αλλά και τις αφίξεις ταξιδιωτών από τρίτες χώρες, η Επιτροπή θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη διεθνοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ μέχρι να συμβεί αυτό τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν διμερείς συμφωνίας.
Πηγή: DW
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε χθες ότι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι «διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλά καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορωνοϊό».
Είπε ακόμη ότι θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα, ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.
Υπογράμμισε επίσης ότι το πιστοποιητικό αυτό είναι η ευρωπαϊκή απάντηση για να μπορέσει να ανοίξει η Ευρώπη με τρόπο που δεν θα βάλει σε κίνδυνο το καλοκαίρι. "Είναι μονόδρομος. Αν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, θα πολλαπλασιαστούν οι ad hoc λύσεις, είτε οι πλατφόρμες είτε ο ιδιωτικός τομέας θα πάει στις πλατφόρμες και θα βγάλει άλλες εφαρμογές που θα κατακερματίσουν την εσωτερική αγορά και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων", τόνισε.
tornosnews.gr