Ενδιαφέροντα είναι τα όσα ανέφερε η αντιστράτηγος ε.α. της ελληνικής αστυνομίας κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη σε συνέντευξή της στο Ράδιο Πρώτο 91.5. Η κα. Τσιριγώτη εκτελούσε χρέη Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας συνόρων και είχε όπως θυμόμαστε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα βάλει σε μία τάξη την κατάσταση στην Κω.
Σύμφωνα με την κυρία Τσιριγώτη το ΠΡΟΚΕΚΑ ( η μικρή κλειστή δομή) που λειτουργεί στο Πυλί δεν είχε επιταχθεί το 2017 αλλά ενοικιάστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελληνική Αστυνομία. « Μία μικρή κλειστή δομή είναι αναγκαία για όσους το αίτημα ασύλου απορρίπτεται. Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε τότε το ΠΡΟΚΕΚΑ του οποίου η αρμοδιότητα είναι της ελληνικής αστυνομίας. Μάλιστα έχει γίνει μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ( ιδιοκτήτης της έκτασης ) και της αστυνομίας ( μισθωτής) καθώς εάν δεν υπήρχε αυτό το συμβόλαιο δεν θα λάμβανε την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μισθωτήριο κατατέθηκε επίσημα στην εφορία και έτσι χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και διαχειριστής – ενοικιαστής είναι η ελληνική αστυνομία. Σε ότι αφορά το ΚΥΤ είχε γίνει παραχώρηση της έκτασης από το Υπουργείο».
Η στρατηγός που φύλαγε τα σύνορα αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες που αφορούν τις κλειστές δομές και την λειτουργία τους. Με φειδώ τόνισε ότι ακόμη δεν έχει φανεί ξεκάθαρα το τι θέλει η κυβέρνηση. « Άλλο η κλειστή δομή , άλλο η ελεγχόμενη δομή. Στην αρχή έγιναν δηλώσεις για κλειστού τύπου δομές στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι θα είναι ελεγχόμενη η είσοδος – έξοδος. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό τρέχουν ραγδαία. Ότι και να λέμε τώρα , θα γίνει πράξη μετά από μήνες οπότε τα δεδομένα και θα είναι διαφορετικά. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι γενναία αποσυμφόρηση των νησιών».
Η κα. Τσιριγώτη δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν μία σειρά από ενέργειες προκειμένου να αποκτηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες. Πρότεινε την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού με γιατρούς, μεταφραστές, αστυνομικούς ώστε να αποδειχθεί στα νησιά ότι λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Μάλιστα υπενθύμισε ότι σε 2 πιλοτικά προγράμματα στα οποία ήταν υπεύθυνη η ίδια , είχαν γίνει επιστροφές μεταναστών κυρίως Πακιστανικής καταγωγής. « Δόθηκε τότε το μήνυμα ότι οι Πακιστανοί θα επιστρέφονται στην Τουρκία και μειώθηκε αρκετά ο αριθμός των Πακιστανών που έρχονταν».
Η αντιστράτηγος ε.α. μίλησε και για τις Μ.Κ.Ο. που έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών όλα αυτά τα χρόνια. Είπε ότι το 2015 υπό δύσκολες συνθήκες οι ΜΚΟ στάθηκαν και υποστήριξαν την κατάσταση συνεπικουρώντας το κράτος. « Οι Μ.Κ.Ο. λειτουργούσαν κάτω από τις δικές μας οδηγίες. Είχε γίνει έλεγχος των οργανώσεων από τον κ. Μουζάλα. Υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που υποστηρίζονται από την Ε.Ε. και συμβάλλουν σημαντικά. Είναι εκείνες που επιτρέπεται να μπουν στα Χοτ Σποτ και πάντα υπό τις οδηγίες και τους κανονισμούς των δομών και της αστυνομίας λειτουργού. Υπάρχουν όμως και Μ.Κ.Ο. που δημιουργούν προβλήματα και δραστηριοποιούνται κυρίως στους υπαίθριους καταυλισμούς πέριξ των δομών. Αυτές οι Μ.Κ.Ο. δεν έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στα Χοτ Σποτ και δραστηριοποιούνται στους άτυπους καταυλισμούς. Αυτοί οι καταυλισμοί έφεραν και αυτές τις οργανώσεις.»
Για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση βάση και της εμπειρίας της κα. Τσιριγώτη, δήλωσε ότι η κατάσταση διαφαίνεται δύσκολη. « Ενέχει κίνδυνος δημόσιας τάξης. Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση στα νησιά άμεσα. Πρέπει να δουλέψει ο κρατικός μηχανισμός για καλύτερο έλεγχο. Βλέπουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία , η Ευρώπη δεν έχει δείξει κανένα πρόσωπο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».
Για τα ασυνόδευτα η στρατηγός ανέφερε ότι είναι περίπου 5.500 αυτή τη στιγμή στα νησιά και θα πρέπει η ηπειρωτική Ελλάδα να βάλει νερό στο κρασί της και να δεχτεί ασυνόδευτα όπως και η Ευρώπη. « Το μεταναστευτικό είναι Εθνικό ζήτημα και η ενδοχώρα πρέπει να βοηθήσει. Σε ότι αφορά το φορέα διαχείρισης ίσως από ότι μαθαίνουμε δημιουργηθεί έως το τέλος της χρονιάς. Πάντως η επανασύσταση του Υπουργείου δείχνει ότι υπήρχε η ανάγκη για κάτι τέτοιο».
Σάντυ Λαδικού