Μάλλον δύσκολα ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα έθεσε μια σειρα θεμάτων στην ελληνική αποστολή, εκτός της ελληνικής "ατζέντας". Θέματα δηλαδή που η Αθήνα δεν δέχεται να μπούν σε διαπραγμάτευση, όπως οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατικοποίηση των νησιών. Θέματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί "κόκκινη γραμμή" και δεν προτίθεται να συζητήσει.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και σε γκρίζες ζώνες. Παράλληλα έθεσε θέμα εναέριου χώρου και ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό. Το πρακτορείο Anadolu -επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές- αναφέρει ότι οι δύπ πλευρές συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις, τα πιθανά επόμενα βήματα και την τρέχουσα κατάσταση.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος να λάβει χώρα στην Αθήνα, ενώ όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει ανακοίνωση.
Καλίν: Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων
"Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και έχουμε τη θέληση για αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων", έγραψε στο twitter ο Καλιν.
Ποιοι συμμετείχαν στις συνομιλίες
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 και διήρκησαν 3.5 ώρες. Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική που είχε επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ενώ στις διερευνητικες συμμετείχε και ο εκπροσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή.
H σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις.
Ικανοποίηση του Βερολίνου για τις διερευνητικές
Νωρίτερα, την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει". Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
"Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες", δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
"Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου", κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.
thetoc.gr