Χωρίς παθολόγο είναι και πάλι το νοσοκομείο της Κω καθώς δεν έχει βρεθεί γιατρός να εξυπηρετήσει με μετακίνηση ορισμένου χρόνου. Αν και γίνονται προσπάθειες από το νοσοκομείο με έγγραφα επείγον προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρεθεί επιτέλους μία λύση σε αυτό το θέμα.
Διαφαίνεται όμως ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία προσωρινή μετακίνηση παθολόγου, πιθανόν από τη Λέσβο. Όπως μας μεταφέρουν όμως, αυτή δεν είναι λύση. Θα πρέπει επιτέλους τόσο η ΔΥΠΕ , όσο και το Υπουργείο να λάβουν γενναίες αποφάσεις και να βρουν έναν τρόπο να έρθει για κάποιους μήνες παθολόγος στο νοσοκομείο Κω καθώς φαίνεται ότι και δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε στην προκήρυξη που έχει δημοσιευθεί.
Το ζήτημα είναι ότι σχεδόν ένα ολόκληρο καλοκαίρι πλην ελάχιστον περιπτώσεων, το νοσοκομείο της Κω λειτούργησε χωρίς παθολόγο με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να προσπαθούν να καλύψουν τα περιστατικά και με την συμβολή ιδιωτών γιατρών οι οποίοι παρακολουθούσαν ασθενείς με την μορφή της επίσκεψης και με αμοιβή.
Μαρία Φρατζάκη – Είμαστε μήνες χωρίς παθολόγο – Να αναλάβει ευθύνες του Υπουργείο Υγείας
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω και τομεάρχης παθολογικού τομέα νοσοκομείο Κω επιβεβαίωσε στην εφημερίδα μας ότι επί μήνες δεν υπάρχει παθολόγος στο νοσοκομείο και σημειώνει ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για την σοβαρότητα της κατάστασης.
« Είμαστε μήνες χωρίς παθολόγο στο νοσοκομείο την ώρα που θα έπρεπε να έχουμε 4, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ειδικότητες. Εξάλλου ο πληθυσμός έχει αυξηθεί στην Κω και άρα και οι ανάγκες.
Στο θέμα του παθολόγου η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβει πιο αποφασιστικοί στις ενέργειες και στα κίνητρα. Να μετακινηθούν με ορισμένο χρόνο γιατροί αλλά να καλύπτονται τα έξοδα και όσα προβλέπονται.
Να βρεθεί ένας τρόπος να μόνιμης κάλυψης. Η παθολογική κλινική καλύπτεται από γενική γιατρό και με επισκέψεις ιδιωτών γιατρών με αμοιβή, εφόσον δεχτεί να μπει στο νοσοκομείο για περιστατικό.
Το κυρίαρχο ζητούμενο βέβαια είναι να καλυφθεί το κενό μέχρι να βρεθούν γιατροί που θέλουν να εργαστούν μόνιμα. Ενδεχομένως μία λύση θα ήταν το Υπουργείο να απευθυνθεί στους νέους γιατρούς παθολόγους που περιμένουν τον διορισμό τους. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση για το νοσοκομείο της Κω.
Θα πρέπει το Υπουργείο λοιπόν, να βρει έναν τρόπο να έρθει στην Κω παθολόγος. Με κίνητρα, με κάποια μορφή υποχρέωσης, πρέπει να έρθει γιατρός. Επίσης υπάρχουν κλινικές και ειδικότητες με μόλις έναν γιατρό. Ακτινολόγος, παιδίατρος και άλλες ειδικότητες. Ακόμη και η καρδιολογική λειτουργεί με δύο γιατρούς μόλις. Δεν μπορούν αυτοί οι γιατροί ούτε να ασθενήσουν διότι δεν υπάρχει γιατρός να καλύψει την βάρδια και τα περιστατικά».
Κατερίνα Γαβαλά – Δεν είναι εύκολη η μετακίνηση γιατρών
Για την έλλειψη του παθολόγου μίλησε στο Βήμα της Κω η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών κα. Κατερίνα Γαβαλά. « Δεν έχει υπάρξει όπως πληροφορούμαστε ενδιαφέρον προς το παρόν για την κάλυψη των μόνιμων θέσεων ειδικών παθολόγων.
Οι προσπάθειες για μετακινήσεις συναδέλφων παθολόγων από αλλά νοσοκομεία συνεχίζονται, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού.
Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη διαδικασία όπως το βλέπουμε και στην πράξη.
Η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου παραμένει πρωταρχική για την υγειονομική κάλυψη των Δωδεκανήσων.
Χρειαζόμαστε τώρα, όσο ποτέ να γίνουμε ένας ελκυστικός προορισμός στον χώρο της υγείας για να παραμείνουμε τουριστικός προορισμός πρώτης επιλογής».
Σάντυ Λαδικού