Ξεπερνούν τα προ-πανδημικά επίπεδα οι κρατήσεις για το Καλοκαίρι 2023 και σε υψηλότερες τιμές | 9 εκατ. κρατήσεις μέχρι σήμερα και πάνω από 3 εκατ. ταξιδιώτες
Όπως ανακοίνωσε ο tour operator, ο όγκος των κρατήσεων από το ξεκίνημα του έτους ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, με “οδηγό” την αυξημένη ζήτηση από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Ήδη 8,7 εκατομμύρια κρατήσεις έχουν σημειωθεί, τόσο για τον τρέχοντα χειμώνα, όσο και για το καλοκαίρι του 2023, με τη ζήτηση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες να υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019, πριν από την πανδημική κρίση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, κ. Sebastian Ebel
Στο πλαίσιο αυτό, 3,3 εκατομμύρια επισκέπτες ταξίδεψαν για διακοπές με την TUI το πρώτο τρίμηνο του 2023, ένα εκατομμύριο περισσότεροι από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι μέσες τιμές πώλησης για τον χειμώνα 2022/23 είναι σήμερα κατά 8% υψηλότερες από πέρυσι. Ενώ, σε σύγκριση με τον χειμώνα πριν από την πανδημία, οι τιμές είναι κατά 29% υψηλότερες.
Για το επερχόμενο καλοκαίρι οι μέσες τιμές, έναντι της αντίστοιχης, περυσινής περιόδου είναι αυξημένες κατά 2%, ενώ σε συγκρίσιμη βάση οι τιμές είναι ακόμη και 6% υψηλότερες. Σε σχέση με τις μέσες τιμές πριν από την πανδημία, η αύξηση ανέρχεται σήμερα στο 24%.
“Η στρατηγική μας είναι σαφής: Ποιότητα, πειθαρχία στο κόστος και μερίδιο αγοράς”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Sebastian Ebel. Και πρόσθεσε: “Η ταχεία εφαρμογή της στρατηγικής μας έχει αποτέλεσμα, καθώς η δυναμική των κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2023 είναι ενθαρρυντική”.
Αυξημένα τα έσοδα του ομίλου
Τα έσοδα του ομίλου για το 1ο οικονομικό τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση (2,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).
Τα υποκείμενα EBIT (κέρδη προ τόκων και φόρων) εμφάνισαν ζημιές 153 εκατ. ευρώ, από 273,6 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο 2022.
Ο τομέας των ξενοδοχείων κατέγραψε αύξηση του υποκείμενου EBIT κατά 17,7% στα 71,9 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 (προηγούμενο έτος: 61,1 εκατομμύρια ευρώ) και πέτυχε κέρδη πάνω από το προ-πανδημικό επίπεδο για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η πληρότητα των ξενοδοχείων “σκαρφάλωσε” κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στο 75% και η μέση ημερήσια τιμή κλίνης που επιτεύχθηκε αυξήθηκε κατά 20% σε ετήσια βάση, στα 86 ευρώ.
Η ανάκαμψη της Κρουαζιέρας συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα το τρίτο θετικό τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας. Το υποκείμενο EBIT βελτιώθηκε σημαντικά από -32 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος σε 0,2 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη των κερδών αποδίδεται στις υψηλότερες χωρητικότητες καθώς και στη βελτιωμένη χρήση του στόλου, ο οποίος επανήλθε και πάλι σε πλήρη λειτουργία. Ως αποτέλεσμα, οι επιβατικές ημέρες αυξήθηκαν επίσης κατά σχεδόν ένα τρίτο σε 2,4 εκατομμύρια.
Στον τομέα των αερομεταφορών – αγορών το υποκείμενο EBIT των -193,9 εκατ. ευρώ βελτιώθηκε σημαντικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (-259,0 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές και στην καλή ζήτηση.
Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, ο όμιλος TUI άρχισε να αποπληρώνει την πρώτη οικονομική ενίσχυση που χορήγησε το κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ, στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή αποπληρωμή όλων των κρατικών δανείων και πιστωτικών γραμμών.
Πηγή money-tourism.gr