Πέντε συν ένα νέα μέτρα για τους αγρότες ύψους 232 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλή, στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας, εν μέσω των κινητοποιήσεων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, αναφορικά με την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».
Τα νέα μέτρα στήριξης των αγροτών και μείωσης του ενεργειακού κόστους ύψους 232 εκατ. ευρώ
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. «Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία της χώρας, πάει καλά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Θα δοθούν δηλαδή 82 εκατομμύρια ευρώ ακόμα» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.
- Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκατ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
- Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
- «Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού που απαντά σε ένα βασικό αίτημα» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα».
ΕΦΚ, αγροτικό ρεύμα και πρόγραμμα «Απόλλων»
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι ένα μέτρο που αφορά περίπου 297.000 επαγγελματίες αγρότες, ενώ για το 2023 το δημοσιονομικό κόστος είχε ανέλθει σε 79 εκατ. ευρώ ενώ το ποσό της επιστροφής ήταν 0,41 ευρώ ανά λίτρο. Δικαιούχοι επιστροφής του ΕΦΚ είναι όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα», ενώ οι ποσότητες του πετρελαίου για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου.
Παράλληλα, το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος αποτελεί ειδική κατηγορία προϊόντος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο χορηγείται αποκλειστικά σε περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων που χρησιμεύουν και συντελούν με οποιονδήποτε τρόπο στην παραγωγή προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής παραγωγής. Σχεδόν αποκλειστικά η προμήθεια ρεύματος γίνεται από τη ΔΕΗ. Η επιχείρηση διαθέτει μόνο ένα αντίστοιχο προϊόν, αυτό του ειδικού τιμολογίου (πράσινου «χρώματος»). Το τιμολόγιο αυτό είναι κυμαινόμενο και η χρέωση για τον Φεβρουάριο είναι 15,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Πάνω από 3,3 δισ. ευρώ για ανακατασκευή υποδομών στη Θεσσαλία σε βάθος 4ετίας - Τριπλή αρνητική συγκυρία
Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον κύκλο των παρεμβάσεων όσον αφορά στην κυβερνητική αρωγή, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας, τονίζοντας πως οι προτεραιότητες είναι 2: Η στήριξη των δοκιμαζόμενων Θεσσαλών για να ξαναχτίσουν την ζωή και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή τους, αλλά και την ανακατασκευή με σύγχρονο τρόπο των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού. Όπως επεσήμανε, είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα με προϋπολογισμό άνω των 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας (500 εκατ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης).
«Μιλάμε για μια τριπλή αρνητική συγκυρία στην Θεσσαλία και μάλιστα όταν η χώρα έβγαινε από τη μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές έχοντας ήδη δώσει κεφάλαια για αποζημιώσεις και επιστρατεύοντας μηχανισμούς που ήταν ήδη καταπονημένοι. Η κατάσταση στη Θεσσαλία ήταν πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα ως προς τον όγκο έχει καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης. Μπορεί η πολιτεία να ήταν παρούσα όχι χωρίς λάθη και καθυστερήσεις όπως αναγνώρισα αλλά με αυταπάρνηση στον πόλεμο με την κλιματική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. «Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν την θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του» δήλωσε.
3 βασικά συμπεράσματα
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η μόνιμη αποκατάσταση δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς πρέπει να κατασκευαστούν γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα όσα καταστράφηκαν, ενώ τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις, τόνισε πως έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες, ενώ ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. «Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις» εξήγησε και πρόσθεσε πως είναι 3 τα βασικά συμπεράσματα που έχουν σημασία:
- Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία και η πολιτεία έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα από τους ρυθμούς που έχει συνηθίσει. «Δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση των φαινομένων και η συνθετότητα των παρεμβάσεων» διευκρίνισε
- Κινήθηκαν οι διαδικασίες για μονιμότερες λύσεις στις απειλές της φύσης
- Υπήρξε πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο, επιμονή και διαρκή παρακολούθηση
«Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ακόμη: «Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις για την αναγέννηση της Θεσσαλίας. Απαιτεί ρεαλισμό και συντονισμό φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους και συνέπεια (…) Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πολιτεία ήταν μεν παρούσα με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση, έγιναν λάθη που αναγνωρίστηκαν (…)».
insider.gr