Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συνέντευξη του κ. Αντώνη Γιαννικουρή για το τμήμα ΑΧΕΠΑ Κω, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το ΔΙΙΚ, το ΤΕΕ κ.α.

14/11/2024
445 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

«Η ζωή δεν αξίζει όταν δεν είναι αφιερωμένη σε κάποιο σκοπό»

Ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής μιλάει στην Καλλιόπη Δανελλάκη για το νεοϊδρυθέν τμήμα ΑΧΕΠΑ Κω, την φιλοσοφία και τους στόχου του, για την συμμετοχή του σε διάφορες συλλογικότητες, τονίζοντας ότι οι ενεργοί πολίτες επιδιώκουν να προσφέρουν στην κοινωνία, με όποιον τρόπο μπορούν, για αυτό και πολλές φορές αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους.

Αναφέρεται επίσης στο ΔΙΙΚ και στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και η υλοποίηση νέων σε τομείς που υπάρχει ανάγκη.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην Καλλιόπη Δανελλάκη:


- Κύριε Γιαννικουρή, πείτε μας δυο λόγια για το νεοϊδρυθέν τμήμα ΑΧΕΠΑ Κω, την φιλοσοφία και τους στόχους του.


Το τμήμα ΑΧΕΠΑ ΚΩ «Ιπποκράτης» που ιδρύθηκε στο ΔΙΙΚω, αντλεί έμπνευση και δύναμη από τις ιστορικές πρωτοβουλίες και το έργο της ΑΧΕΠΑ πάνω από έναν αιώνα στην Ελλάδα, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τομέα της υγείας. Δύο σημαντικά παραδείγματα αυτής της κληρονομιάς είναι η κατασκευή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και η δημιουργία της Ανατολικής Πτέρυγας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα.

Αυτά τα ιστορικά παραδείγματα αποτελούν πρότυπα για εμάς, καθώς αντικατοπτρίζουν την αφοσίωση των ΑΧΕΠΑΝΣ στην υγεία και την υποστήριξη της κοινωνίας. Εμείς, εμπνεόμαστε από την ίδια φιλοσοφία και επιδιώκουμε να υποστηρίξουμε τις δομές υγείας του νησιού, ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης εξασφαλίζοντας για την Κω, έναν ισχυρό σύμμαχο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας και σε μια πορεία σύμπλευσης με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, είναι να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε, μέσω της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης (ΑΧΕΠΑ), την Ιπποκρατική ιδέα και το νησί του Ιπποκράτη, όπου υπάρχει ελληνισμός. 


- Πιστεύετε ότι αυτές οι συλλογικότητες είναι απαραίτητες στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στην μικρή μας πόλη;


Όπως όλες οι συλλογικότητες έτσι και η ΑΧΕΠΑ, διαδραματίζουν συχνά σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας, όπως η Κως. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι οργανώσεις προωθούν την πολιτιστική ταυτότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες, προγράμματα και φιλανθρωπικές δράσεις.

Παράλληλα, αυτές οι συλλογικότητες μπορούν να προσφέρουν αξιόλογη υποστήριξη σε τοπικά ζητήματα και ανάγκες. Με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, πολλές φορές βοηθούν στην οργάνωση και υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση οικονομικών ή κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, η στήριξή τους μπορεί να είναι καθοριστική.

Ωστόσο, η πραγματική αξία τέτοιων οργανώσεων εξαρτάται από το πόσο καλά καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αν η δράση τους είναι ουσιαστική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής, τότε μπορούν να διαδραματίσουν αναντικατάστατο ρόλο στην ενίσχυση της κοινότητας.


- Είστε ένας ενεργός πολίτης εδώ και αρκετά χρόνια, πρόεδρος σε συλλογικότητες, σε επιμελητήρια, πολιτευτής και πολλά άλλα. Πως τα καταφέρνετε; συνδέονται μεταξύ τους όλα αυτά;


Κυρία Δανελλάκη, το όφελος από την συμμετοχή σε πολλά και διαφορετικά, είναι αυτό σε εκπαιδεύει και σε γεμίζει εμπειρίες, ώστε να είσαι παραγωγικός και αποτελεσματικός σε μια πολύ απαιτητική πολιτική περίοδο. Σου δίνει την δυνατότητα να συνθέτεις ομάδες, να επιδιώκεις συνέργειες για να μπορείς να αντιμετωπίζεις τα ζητήματα με έναν ολιστικό τρόπο. 

Οι ενεργοί πολίτες επιδιώκουν να προσφέρουν στην κοινωνία με όποιον τρόπο μπορούν, για αυτό και πολλές φορές αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους.

Όλα αυτά τα πεδία έχουν μια κοινή βάση: την αγάπη για την κοινωνία, την επιθυμία για θετική αλλαγή και την ουσιαστική ενασχόληση με τα κοινά. Όταν ένας άνθρωπος μοιράζεται το όραμα της βελτίωσης του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να κινηθεί άνετα ανάμεσα σε διάφορους ρόλους, μιας και υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση και μια στοχευμένη πρόθεση.

Το μόνο που παραμένει ως δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι, ότι η ημέρα έχει 24 ώρες.


- Τι σημαίνει για εσάς ΔΙΙΚ; Σας ικανοποιεί η μέχρι τώρα λειτουργία του;


Το ΔΙΙΚ τα τελευταία χρόνια κάνει μια τιτάνια προσπάθεια με τις δικές του δυνάμεις, που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Αριστοτέλη Παυλίδη. Οι προσπάθειες του προέδρου Δρ Νίκου Παπαντωνίου και του Διοικητικού Συμβουλίου, καθιστούν την λειτουργία του θετική, αφού προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία καθώς συμβάλλει σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με την ιατρική αλλά και την εξωστρέφεια του νησιού.

Ωστόσο, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να αναπτύξουμε περαιτέρω την δραστηριότητα του ιδρύματος. Αυτό θα επιτευχθεί με την βοήθεια όλων. Έχουμε καθήκον, από όποιο πόστο και αν υπηρετεί ο καθένας, να στηρίζουμε το ΔΙΙΚ και τις δράσεις του, να συνδράμουμε στον αγώνα αναζήτησης πόρων για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του, διότι ο Ιπποκράτης για την Κω είναι το παν. 

Η παρουσία της ΑΧΕΠΑ στην Κω, θα είναι εξαιρετικά βοηθητική για το ΔΙΙΚ. 


- Ανά τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκεστε στο νησί τι είναι αυτό που θα επισημαίνατε για την πορεία και εξέλιξη του γενικότερα; 


Εκτός από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) που είναι σε εξέλιξη και υλοποιεί το ΤΕΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα των περισσότερων νησιών της Δωδεκανήσου και όχι μόνο της Κω, παραμένει η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και υλοποίηση νέων σε τομείς που υπάρχει ανάγκη. Είναι σαφές ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο, σε ένα νησί που αναπτύσσεται συνεχώς, με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει να είμαστε όλοι συμπαραστάτες. 

Σε ότι με αφορά, ήμουν διπλά στον αγώνα για σύγχρονες υποδομές σε όλα τα νησιά ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου τα προηγούμενα χρόνια και το ίδιο θα κάνω και τώρα από την θέση του Γενικού Γραμματέα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). 


- Ο τελευταίος λόγος σε σας....


Θα κλείσω με μια αναφορά στα λόγια του Σωκράτη

«Η ζωή δεν αξίζει όταν δεν είναι αφιερωμένη σε κάποιο σκοπό»




Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ