Η ΜΙΤ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την τεράστια αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τα ελληνικά νησιά, προκειμένου να «κρύψει» ή να καμουφλάρει τους πληροφοριοδότες της ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες
Στην περαιτέρω ενεργοποίηση των μυστικών της υπηρεσιών σε βάρος της χώρας μας φαίνεται πως προχωρά η Τουρκία, η οποία, αξιοποιώντας τα παραδείγματα που μέχρι στιγμής έχουν αντληθεί από τον «πόλεμο της πληροφορίας» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και τη δράση των κατασκοπευτικών της δικτύων στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, επιχειρεί να καταγράψει και να αξιολογήσει τις επιχειρησιακές δυνάμεις που λειτουργούν κατά μήκος της ελληνοτουρκικής συνοριακής γραμμής από τον Εβρο μέχρι και το Καστελλόριζο.
Η έξαρση της τουρκικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο αλλά και ο συντονισμός των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών για την αντιμετώπισή της αποτέλεσαν άλλωστε, μεταξύ άλλων, το βασικό αντικείμενο κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ε.Δ. και του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντος.
Κύκλοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και κυρίως η ΜΙΤ (Milli İstihbarat Teskilati, στα ελληνικά Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών) θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την τεράστια αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τα ελληνικά νησιά, προκειμένου να «κρύψει» ή να καμουφλάρει τους πληροφοριοδότες της ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες.
Η αξιολόγηση των σχετικών πληροφοριών έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν επιστήσει την προσοχή στους διοικητές των στρατιωτικών σχηματισμών και στους επικεφαλής των γραφείων αντικατασκοπίας (τα περιώνυμα Α2 γραφεία) για τον εντοπισμό τυχόν ύποπτων κινήσεων ή ερωτήσεων που πιθανόν θα μπορούσαν να γίνουν από τρίτα και άσχετα με την άμυνα της χώρας άτομα προς το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί τη θητεία του στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.
Πράκτορες «καμάκια»
Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και η επικείμενη έλευση εκατομμυρίων ταξιδιωτών στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές καθώς θεωρείται πως οι τούρκοι θα επιχειρήσουν να κάνουν ευρεία χρήση της μεθόδου του «ψαρέματος» προκειμένου να αντλήσουν κρίσιμες πληροφορίες ως προς τις αμυντικές υποδομές των Ε.Δ αλλά και τις δυνάμεις και τις ικανότητες του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή η συγκεκριμένη μέθοδος είναι σχετικά απλή.
«Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες επιλέγουν και εκπαιδεύουν στη χρήση του φλερτ, ευπαρουσίαστους άνδρες και όμορφες γυναίκες με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα και με άριστη γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας ή ακόμη και της ελληνικής, τους οποίους εν συνεχεία στέλνουν ως τουρίστες στα ελληνικά νησιά. Οι συγκεκριμένοι, συχνάζοντας στις παραλίες και σε δημοφιλή κέντρα της περιοχής ενδιαφέροντος, επιχειρούν να προσεγγίσουν με ερωτική διάθεση, άτομα “στόχους” τα οποία έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου.
Μπορεί οι πληροφορίες εκ πρώτης όψεως να μην φαίνονται και τόσο σημαντικές, όπως π.χ πότε θα διεξαχθεί μία καθιερωμένη άσκηση ή κίνηση μίας μονάδας, εντούτοις όμως γίνεται κρίσιμη εάν αποτελέσει ένα κομμάτι σε ένα γενικότερο παζλ» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως στις περισσότερες περιπτώσεις το «άτομο στόχος» έχει προεπιλεγεί αρκετά νωρίτερα καθώς ο εντοπισμός του γίνεται κυρίως μέσω της χρήσης των κοινωνικών δικτύων.
«Το παράδειγμα της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας έχει δείξει πως αρκετοί στόχοι, είτε μιλάμε για ανθρώπους είτε για υποδομές, επιλέγονται με βάση πληροφορίες που έχουν αντληθεί από “ανοιχτές πηγές” και κυρίως μέσα από κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση οι τούρκοι χρησιμοποιούν κοινωνικές εφαρμογές π.χ facebook για να εντοπίσουν το άτομο “στόχος”, το οποίο συνήθως υπηρετεί ως στρατιωτικό προσωπικό σε κάποια μονάδα ή κρίσιμη υποδομή της περιοχής, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα κάποια χαρακτηριστικά που το κάνουν εύκολη λεία στο κατασκοπευτικό fishing.
Τα χαρακτηριστικά αυτά θα μπορούσαν να είναι ο βαθμός εξωστρέφειας που έχει το εν λόγο άτομο, το πόσο μοναχικό είναι, ή το πόσο εύκολα συνάπτει ερωτικές σχέσεις. Εν συνεχεία και αφού δημιουργηθεί κάποιου είδους ψυχογραφήματος, ο πληροφοριοδότης έχει αρκετά στοιχεία στη διάθεσή του ώστε να πλησιάσει το άτομο “στόχος”, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, προκειμένου σταδιακά να αρχίσει να του εκμυστηρεύεται πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου. Πρόκειται για πληροφορίες φαινομενικά ασήμαντες για το άτομο “στόχος”, οι οποίες μπορεί ωστόσο να αποδειχθούν κομβικής σημασίας για τους τελικούς αποδέκτες τους» καταλήγουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί αρκετές ανάλογες περιπτώσεις.
Κατασκοπευτικά δίκτυα
Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των αρμόδιων ελληνικών αρχών εμφανίζεται να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο δραστηριοποιείται στον εκπαιδευτικό χώρο σε νησί του Αιγαίου, εμφανιζόμενο ως διδάσκων την τουρκική γλώσσα και απευθυνόμενο σχεδόν αποκλειστικά σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο έχει αναφορές στη γείτονα χώρα, καθώς ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε τουρκικά πανεπιστήμια, κινείται στους κόλπους της μειονότητας, ενώ πριν το νησί του Αιγαίου όπου πλέον λειτουργεί επαγγελματικά, εμφανιζόταν να παραδίδει ανάλογα μαθήματα τουρκικής γλώσσας στην περιοχή της Θράκης.
Το εν λόγο πρόσωπο τράβηξε την προσοχή των ελληνικών αρχών καθώς εμφανίζεται να έχει εργασιακή και φιλική σχέση με άτομο που φέρεται να εργάζεται σε τουρκική διπλωματική αποστολή, ενώ στο πλαίσιο των μαθημάτων που παρέδιδε έκανε στα στελέχη των Ε.Δ άσχετες ερωτήσεις όπως, σε ποια θέση υπηρετεί, ποια η δυναμικότητα και η αποστολή της μονάδας του, τι όπλα φέρει κτλ. Στη δράση του συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο αν και έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο, εμφανίζει παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις και το τουρκικό του όνομα, είχε αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμά του το «Π.Θ».
Πηγή protothema.gr
Γιώργος Διονυσόπουλος