Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σε δεινή θέση οι τοπικές επιχειρήσεις λόγω “ακρίβειας” – Αναπόφευκτες οι αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους

02/04/2022
251 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στον χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει και οι επιχειρήσεις της Κω καθώς πλέον οι προμηθευτές αγοράζουν πιο ακριβά με συνέπεια οι αυξήσεις να μετακυλούν και στους καταναλωτές. Δεν είναι μόνο το ρεύμα, η βενζίνη, το υγραέριο και τα πάγια έξοδα που έχουν αυξηθεί , αλλά και οι παντός είδους πρώτες ύλες.  

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν οι επιχειρήσεις της Κω να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές και να μην προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις παρά το γεγονός ότι αγοράζουν πλέον ακριβότερα, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις σε ότι αφορά τα πάγια έξοδα και δεν διαφαίνεται κάποια ρεαλιστική λύση. 


Αχμέτ Τοκμόγλου Παλιά Αγορά: Αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα

Σε δύσκολη θέση έχουν έρθει τα σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία καθώς το τελευταίο διάστημα δυστυχώς έχουν πάρει αύξηση σχεδόν όλα τα προϊόντα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Τοκμόγλου, ιδιοκτήτης του παραδοσιακού κρεοπωλείου παντοπωλείου «Παλιά Αγορά», γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την επιχείρηση να απορροφήσει τις αυξήσεις ή να μετακυλήσει ένα μικρό ποσοστό στον καταναλωτή. 

«Δυστυχώς σχεδόν σε όλα τα προϊόντα υπάρχουν αυξήσεις. Με όλη μας την δύναμη προσπαθούμε οι επιχειρήσεις να είτε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις, είτε να αναπροσαρμόσουμε τις τιμές κατά λίγο». 

Η ακρίβεια έφερε και αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον Κώο επιχειρηματία, οι καταναλωτές ψωνίζουν λιγότερο. « Ειδικά με το ηλιέλαιο, το σηκώνουν, το βλέπουν αλλά η τιμή πλέον είναι τέτοια, που μόλις την δουν οι πελάτες, αφήνουν το λάδι κάτω. Έχουμε αυξήσεις σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα, αλλαντικά, τυριά, και βασικά είδη». 

Σε ότι αφορά τους επαγγελματίες, όσες επιχειρήσεις ήδη λειτουργούν, κάνουν αγορές προσεκτικές διότι δεν υπάρχουν περιθώρια σπατάλης. Άλλοι επαγγελματίες της εστίασης εποχικών επιχειρήσεων, κάνουν κάποιες αγορές από τώρα ώστε να έχουν απόθεμα διότι υπάρχει ο φόβος της περαιτέρω αύξησης της τιμής.  

« Δυστυχώς έχουμε μεγάλες αυξήσεις σε αλεύρια και ζάχαρη που είναι δύο είδη φθηνά και κοινά. Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα λειτουργικά έξοδα της κάθε επιχείρησης που δυσκολεύει την λειτουργία». 

Καλλιόπη Χριστοφή: Αδύνατο να απορροφήσουμε τις αυξήσεις

Την καθημερινή δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης περιγράφει η κα. Καλλιόπη Χριστοφή από το “Ψητοπωλείο Λευτέρης”. Χαρακτηρίζει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, ενώ δεν γνωρίζει για πόσο ακόμη θα έχει την δυνατότητα να κρατήσει τις τιμές σταθερές, καθώς καθημερινά υπάρχει μία νέα αύξηση στις πρώτες ύλες. 

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση σε ότι αφορά την αγορά όλων των προϊόντων μας. Από τις πρώτες ύλες στα τρόφιμα, μέχρι και τα αναλώσιμα. Υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στο γκάζι ακόμη και στο νερό. Κάθε μέρα ένα προϊόν έχει πάρει αύξηση. Καταβάλλουμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές μας αλλά δεν ξέρω για πόσο διάστημα θα μπορέσουμε. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση θα είναι μικρή». 

Κατερίνα Πέγκου: Δυστυχώς ήταν μονόδρομος η αύξηση του τιμοκαταλόγου μας

Με μικρές αλλαγές και αυξήσεις οι επιχειρήσεις delivery σε καφέ προσπαθούν να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, χωρίς να επιβαρύνουν πολύ τους πελάτες τους. Όπως εξηγεί η κα. Κατερίνα Πέγκου από το “ Plus Coffee αναγκαστικά προχώρησε σε κάποιες τροποποιήσεις, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμη η επιχείρηση. 

« Έχουμε ήδη κόψει το νερό με τον καφέ και πουλάμε το νερό έναντι μικρού αντίτιμου. Σε ότι αφορά τα προϊόντα πρωινού, σφολιατοειδή και σάντουιτς, κάθε μέρα αγοράζουμε και εμείς με άλλη τιμή και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μια μικρή αύξηση της τάξεως περίπου 20 λεπτών. Οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι τεράστιες και αν δεν κάνουν αλλαγές όλοι συνάδελφοι θα το βρουν μπροστά τους και θα έχουν πρόβλημα στην λειτουργία τους. Δυστυχώς οι αλλαγές είναι μονόδρομος». 

Αντώνης Κοπανέζος: Πολλές επιχειρήσεις θα σταματήσουν τα τηγανητά φαγητά

Γρίφος είναι η κάθε ημέρα για τους επαγγελματίες της εστίασης και ειδικά των επιχειρήσεων που λειτουργούν καθημερινά. Αυτό διότι οι τιμές των πρώτων υλών τείνουν να μετατραπούν σε χρηματιστηριακό προϊόν. Το θολό τοπίο που καλούνται οι επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν κάθε μέρα, μας παρουσίασε, ο ιδιοκτήτης του Coppa,σεφ Αντώνης Κοπανέζος. 

« Προσπαθούμε να έχουμε απόθεμα πλέον σε κάποιες ύλες, όπως το λάδι όμως δεν είναι εφικτό. Διότι παίρνουμε σήμερα τιμές που αύριο δεν ισχύουν. Επίσης είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις με αυτά τα δεδομένα να κάνουν ένα προγραμματισμό και την κοστολόγηση των προϊόντων. Ήδη πολλές επιχειρήσεις θα κόψουν τα τηγανητά λόγω της τιμής του ηλιέλαιου και ενδεχομένως χρησιμοποιήσουν την τεχνική air fry,όπου απαιτείται μικρότερη ποσότητα λαδιού». 

Σάντυ Λαδικού 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ