Με επιτυχία στέφθηκε το Συνέδριο Ελλήνων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων της Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, με τη συμμετοχή επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο τη σύσφιξη σχέσεων, τη συνένωση των δυνάμεων του ιατρικού κόσμου και τη στενή συνεργασία όλων των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων της Διασποράς, σε μια προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα κυρίαρχος προορισμός στον τουρισμό υγείας και ευεξίας.
Πέραν από τις εισηγήσεις και τα πορίσματα του ίδιου του Συνεδρίου, υπογράφηκε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και δρομολογηθηκαν οι διαδικασίες για συνεργασία του Δήμου Μελβούρνης με την Περιφέρεια Αττικής.
Το τριήμερο Συνέδριο (17-19 Νοεμβρίου) διοργάνωσαν το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και η Ελληνική Ιατρική Ένωση Αυστραλίας, με τη συμμετοχή των ανά τον κόσμο Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων των αποδήμων, ενώ τη φιλοξενία ανέλαβε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς σημαντικών δράσεων και διεθνών επαφών του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, το οποίο έχει θέσει ως στρατηγικό του σχέδιο, η Ελλάδα, η χώρα του Ιπποκράτη, να γίνει ένα διεθνές επιστημονικό κέντρο και οι ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο να διασυνδεθούν με την Ιπποκράτεια Ιατρική Φιλοσοφία και Ηθική. Επιλέγοντας την πολιτική της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης της Ιπποκράτειας Σκέψης, το Ινστιτούτο στοχεύει στην προσέλκυση επιστημόνων από όλο τον κόσμο που θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές τουρισμού υγείας για την Ελλάδα.
Το υπουργείο Υγείας στηρίζει την πρωτοβουλία για τη δικτύωση των Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς και τις συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανέφερε ο γ.γ. ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, που παραυρέθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Υγεία χρειάζεται συνεργασίες και ανταλλαγή απόψεων για να μπορέσουμε προχωρήσουμε στο μέλλον.
Στις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο Συνέδριο, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας και δικτύωσης των επιστημόνων, συνεχούς εκπαίδευσης, αλλά και ενδυνάμωσης των συστημάτων υγείας. Έδωσαν έμφαση στη σημασία της συνεργασίας των ελληνικών με τα ξένα πανεπιστήμια, στους τομείς της έρευνας, και της εκπαίδευσης που αφορά την ανάπτυξη κοινών πρωτοκόλλων και την ανταλλαγή φοιτητών.
Στη συνένωση των δυνάμεων του ιατρικού κόσμου και τη συνεργασία όλων των ελληνικών ιατρικών συλλόγων της Διασποράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Τόνισε το ρόλο των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων ως πρεσβευτές για την εισροή τουριστών υγείας στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως «στόχος είναι να αναδείξουμε την υψηλή επιστημονική υπεροχή της πατρίδας μας». Μίλησε, επίσης, για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας πως ως Περιφέρεια Αττικής, αλλά και μέσω του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ «αποσκοπούμε στο να κάνουμε τις πόλεις και την Περιφέρεια μας “Υγιείς”».
«Το όραμα που πρέπει να μοιραστούμε είναι η κοινή προσπάθεια, η ένωση δυνάμεων και η στενή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Κωνσταντίνος Πάντος και έκανε λόγο για «για μια σύγχρονη, επωφελή παγκόσμια ιατρική», με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Για τη συνεργασία επιστημόνων και πανεπιστημίων μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας δρ Μαρίνης Πυρπυρής.
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις αναδείχτηκαν οι τοπικοί ανταποκριτές για την διαχείριση της κρίσης, με την πρωτοβάθμια περίθαλψη να αναδύεται σημαντικότερη από ποτέ: Για την διάσωση, κατ αρχήν, της 2βαθμιας περίθαλψης από την υπερφόρτωση, και τον κίνδυνο κατάρρευσης των συστημάτων υγείας των χωρών.
«Η θέση μας στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας,είναι ότι η Τοπικ’ή Αυτοδιοίκηση οφείλει να υλοποιεί δυναμικά τον ρόλο της στο επίπεδο της πρόληψης και της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας» σημείωσε και ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής έκανε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση, ενδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας απόκρισης της Υγείας στις ανάγκες των πολιτών, με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης.
«Στην Περιφέρεια Αττικής θεωρούμε ότι ένα ισχυρό πρωτοβάθμιο μέτωπο της υγείας, ως πολιτική αποφαση σε τοπικό και κρατικό επίπεδο,αποτελεί θεμέλιο για κάθε βιώσιμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αποτελεί πεποίθηση μου πως η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ο κεντρικός πυλώνας, και μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις», τόνισε κλείνοντας.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου, μέλη του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών επισκέφθηκαν την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, όπου σε ειδική εκδήλωση υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και των Ιατρικών Σχολών ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών, με αντικείμενο την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των ιατρικών σχολών της χώρας μας με τις ιατρικές σχολές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Κ. Πάντος, ο γ.γ. του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, πρεσβευτής του Ελληνικού Τουρισμού δρ Αντώνιος Πολυδώρος, η πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής της Μελβούρνης καθηγήτρια Nicola Lautenschlager, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Αυστραλίας καθηγητής ιατρός Μαρίνης Πυρπυρής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας, καθηγητής Γιώργος Αντωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου που στόχο έχει την τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη σε 35 Ιατρικές Σχολές σε όλο τον κόσμο.
ΘΕΡΙΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩ
Όπως ανακοίνωσαν οι κ. Πατούλης και δρ Αντώνιος Πολυδώρου, το 2023, θα διοργανωθεί στην Κω, στο νησί του Ιπποκράτη του πατέρα της Ιατρικής Επιστήμης, για πρώτη φορά Summer School, με θέμα “Ιπποκρατικές αξίες και ιατρική”, στο οποίο θα συμμετέχουν οι άριστοι φοιτητές Ιατρικών Σχολών του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.
Η Ελληνική Ιατρική Ένωση Αυστραλίας και το Ιπποκράτειο Iνστιτούτο Γιατρών που συναντήθηκαν για το Παγκόσμιο Συνέδριο Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς(17-19 Νοεμβρίου) και διοργανώθηκε στο Ελληνικό Κέντρο, ολοκλήρωσε τις εργασίες του με επιτυχία.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο ήταν αποτέλεσμα του κοινού οράματος που είχε η Ελληνική Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα με εμπνευστή του πατέρα της Κλινικής Ιατρικής, Ιπποκράτη. Περιελάμβανε παρουσιάσεις αλλά και διαδραστικές ομιλίες ακαδημαϊκού, ιατρικού και επιστημονικού περιεχομένου, μεταξύ διακεκριμένων Αυστραλών αλλά και διεθνών επιστημόνων.
Το κεντρικό θέμα των συναντήσεων την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, ήταν η παροχή κοινωνικής βοήθειας του πιο ευάλωτου πληθυσμού της κοινωνίας που ασχολούνται οι οργανισμοί Κοινωνικής Πρόνοιας Fronditha Care και Πρόνοια. Οι συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές μιας και οι οργανισμοί μοιράστηκαν τα ευρήματα των ερευνών τους σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Επικεφαλής των συζητήσεων ήταν η Πρόεδρος της Φροντίδας, Jill Taylor, και η Πρόεδρος της Πρόνοιας, Kris Pavlidis.
Την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ο κ. Γιώργος Κουφογιάννης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας Αυστραλίας, καλωσόρισε τους εκλεκτούς καλεσμένους και έδωσε τον λόγο στον Διευθύνοντα του Συνεδρίου.
Ο καθηγητής Μαρίνης Πυρπυρής, Διευθύνων του Συνεδρίου, ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο του: «Η Ελληνική Ένωση Ιατρών της Αυστραλίας και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρών 2022, το οποίο διεξάγεται στο Ελληνικό Κέντρο είναι αποτέλεσμα του κοινού οράματος της Ιατρικής Κοινότητας και έχει ως εμπνευστή τον πατέρα της Κλινικής Ιατρικής, Ιπποκράτη. Η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται να μοιραστούμε τα ευρήματά μας και να συνομιλήσουμε με ιατρούς που έχουν ελληνικό υπόβαθρο, βοηθάει να βελτιώσουμε την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών ανεξάρτητα από τα κοινωνικά πιστεύω τους. Είναι τιμή μας που διοργανώσαμε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο το οποίο θα συνδράμει στο να δημιουργηθεί ένας υγιής διάλογος με κοινούς παρονομαστές, την δέσμευση, το πάθος μας και το όραμα μας για τον Ιατρικό Κλάδο και την ευημερία των ασθενών»
Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης δήλωσε: «Η χθεσινή ημέρα με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των Πανεπιστημίων Μελβούρνης, Πατρών και Αθηνών, ήταν ιστορική. Η ανταλλαγή φοιτητών είναι ένα καίριο βήμα για το μέλλον και είμαστε πολύ περήφανοί στην ΕΚΜ, μαζί με τον Καθηγητή Μαρίνη Πυρπυρή που συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση της συμφωνίας. Οι λόγοι που αυτή η συμφωνία έγινε στην Μελβούρνη είναι πολλοί, άλλωστε η Μελβούρνη έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένα από τα τέσσερα κορυφαία ιατρικά ερευνητικά κέντρα καθώς το κόστος που επενδύεται κάθε χρόνο στην ιατρική έρευνα ανέρχεται στα 4 δισ. Αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει την ευκαιρία στους Έλληνες φοιτητές όχι μόνο να επισκεφθούν την Μελβούρνη αλλά και να μαθητεύσουν σε μια πόλη η οποία έχει 13 κορυφαία ιατρικά ερευνητικά κέντρα. Αντίστοιχα, φοιτητές από την Μελβούρνη θα διδαχθούν στην χώρα που γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής».
Ο ομογενής βουλευτής και πολιτειακός υπουργός, Στιβ Δημόπουλος, πήρε ακολούθως τον λόγο και δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι στην έναρξη του Συνεδρίου, ένα συνέδριο που φέρνει κοντά διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και την Αυστραλία για να συζητήσουν τα ευρήματα των ερευνών τους. Η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας. Η κοινή μας ιστορία ανοίγει τον δρόμο για να έχουν οι πολίτες μας αλλά και το σύνολο των ανθρώπων που εκπροσωπούμε ένα πιο υγιή τρόπο ζωής».
Η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής, Μαρία Βαμβακινού, στην ομιλία της είπε: «Νιώθω ευγνωμοσύνη που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Η Αυστραλία είναι πρωτοπόρα στον τομέα της καινοτομίας σε διάφορους κλάδους. Ως χώρα ξεπερνάμε κάθε φορά κάθε προσδοκία και διαπρέπουμε για την τεχνογνωσία μας στον ιατρικό και ερευνητικό κλάδο καθώς είναι ένας σημαντικός τομέας. Ένας κλάδος ο οποίος ηγείται από διακεκριμένους Ελληνοαυστραλούς επιστήμονες και ιατρούς, η συμβολή των οποίων είναι αναμφισβήτητη και αυτό μας κάνει υπερήφανους».
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, Εμμανουήλ Κακαβελάκης καλωσόρισε την ιδέα δημιουργίας δυνατών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Ιατρικής, λέγοντας: «Είναι τιμή μου να είμαι παρών σε αυτό το Συνέδριο. Η ΕΚΜ διαπρέπει σε αυτή την πόλη όχι μόνο εξαιτίας των ηγετικών φυσιογνωμιών του Βασίλη Παπαστεργιάδη και του Μαρίνη Πυρπυρή, αλλά και των διαδικασιών που θέτει σε εφαρμογή το Κράτος έτσι ώστε να μπορούν να ανελιχθούν οι πολιτισμικές κοινότητες».
Η δήμαρχος Μελβούρνης, κα Sally Capp, δήλωσε: «Είναι υπέροχο που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα εξέλιξαν τον τομέα της Ιατρικής από την θεϊκή παρέμβαση στην Ιατρική που έχουμε σήμερα και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε. Είμαστε ευγνώμονες που η Ελληνική Ιατρική Κοινότητα στην Μελβούρνη και την Ελλάδα υπέγραψαν αυτή την συμφωνία, η οποία συμβολίζει τους δυνατούς δεσμούς και την συνεχή συνεργασία που έχουμε σήμερα και μελλοντικά».
Η σκιώδης υπουργός Υγείας, Georgie Crozier δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι! Ο σκοπός αυτού του Συνεδρίου βασίζεται στην ιδέα ανταλλαγής καινοτόμων ιδεών πάνω στον τομέα μας και σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά η υπερήφανη Ελληνική Κοινότητα. Είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα αυτή της συνάντησης θα είναι παραγωγικό».
Ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Γιατρών, Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε τους Έλληνες Ιατρούς «που διαπρέπουν στην Αυστραλία και καθημερινά σώζουν ζωές συνανθρώπων μας, πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη». «Προωθούμε τον επιστημονικό διάλογο και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μέσα από την ολιστική προσέγγιση στην αξιολόγηση παλαιών και νεότερων ιατρικών εξελίξεων με τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής και φιλοσοφίας, για τα οποία ζητούμε τη συνδρομή όλων των Ελλήνων γιατρών».
Η Jane Gunn, Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, είπε: «Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μίας εξαιρετικής συνεργασίας στον τομέα της Ιατρικής Επιστήμης. Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρών και Βιοεπιστημόνων της Διασποράς ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, με την Φιλανθρωπική Εκδήλωση στο Grand Hyatt. Όλα τα έσοδα από την βραδιά θα δοθούν στους Οργανισμούς Πρόνοια και Fronditha Care.
ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η δρομολόγηση συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής με την πόλη της Μελβούρνης, με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων με αναπτυξιακό πρόσημο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με την δήμαρχο Μελβούρνης κα Sally Capp.
Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο «αδελφοποίησης» της πόλης της Μελβούρνης με την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας που είναι η Αττική, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα σαφές πλαίσιο και μία στρατηγική για την υλοποίηση δράσεων, προς όφελος των πολιτών.
Κατά τη συνάντηση, o κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια επενδύει στην ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής και εστιάζει στην τόνωση του θεματικού Τουρισμού, όπως είναι ο Τουρισμός Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, επισήμανε τη σημασία ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας με την Μελβούρνη, με σύμμαχο και την Ελληνική Ομογένεια, η οποία έχει ιδιαίτερη δυναμική και διαχρονική βούληση να στηρίζει την Ελλάδα.
Η κα Capp συνεχάρη τον κ. Πατούλη για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει και στον τομέα της διάδοσης της Ιπποκράτειας σκέψης στην Ιατρική, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την τοπική ανάπτυξη και διατύπωσε τη πρόθεση της να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Αττικής σε όλα τα επίπεδα. Στο κλείσιμο της συνάντησης, ο κ. Πατούλης της έδωσε ως συμβολικό δώρο, μία ελιά από την Αττική.
Στόχος είναι η προώθηση και ενδυνάμωση των επιστημονικών δεσμών μεταξύ των μελών των δύο Ιατρικών συλλόγων, μέσα από τη δρομολόγηση κοινών δράσεων όπως η δημιουργία Φόρουμ επικοινωνίας, συνεδρίων και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος και τις αδελφοποιήσεις του ΙΣΑ με αντίστοιχους Ιατρικούς Συλλόγους της Ν. Υόρκης, του Βερολίνου και άλλων που έχουν προηγηθεί, ανέφερε ότι «Το Δίκτυο Αδελφοποίησης μπορεί να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που θα προάγουν τις σχέσεις των δύο Ιατρικών Συλλόγων σε πολλαπλά επίπεδα» και πρόσθεσε ότι «ανοίγει ένας ακόμη καινούργιος δρόμος με μια φίλη χώρα που μας συνδέουν διαχρονικά δεσμοί φιλίας ενώ συγχρόνως αποτελεί μια φιλόξενη χώρα για τον Ελληνισμό. Στους σκοπούς μας περιλαμβάνονται επίσης η ανταλλαγή φοιτητών Ιατρικής για εκπαιδευτικούς λόγους, η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, η έρευνα και η ιατρική καινοτομία και η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού».
Από την πλευρά του, ο κ. Πυρπυρής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Συμφώνου Αδελφοποίησης, υπογραμμίζοντας τη βούλησή του να συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο ιατρικών συλλόγων, προς όφελος της υγείας των πολιτών.
Χαιρετισμούς και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Συνεδρίου, απέστειλε με βιντεοσκοπημένη του δήλωση ο Υπ. Τουρισμού της Ελλάδας Β. Κικίλιας.
Πηγή: neoskosmos.com