Η σοβαρή υποστελέχωση του νοσοκομείου Κω καθώς και η διαφήμιση τουρκικής κλινικής προς ασθενείς και καρκινοπαθείς της Κω συνεχίζει να αναδεικνύεται από τα πανελλαδικά ΜΜΕ. Μετά το Mega που πρώτα το δίδυμο Χασαπόπουλος – Βούλγαρη δημοσιοποίησαν το πρόβλημα, σειρά είχε το Antenna και το Open αυτό το Σαββατοκύριακο.
Πιο συγκεκριμένα στην πρωινή εκπομπή του Σαββάτου του Open με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Σιαδήμα, φιλοξενήθηκε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω με αφορμή τις εθνικές διαστάσεις πλέον που λαμβάνει η έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο μας καθώς και για το γεγονός ότι Κώοι ασθενείς ήδη πηγαίνουν στην ιδιωτική κλινική της Αλικαρνασσού για διάφορές θεραπείες μεταξύ αυτών και χημειοθεραπείες.
Την Κυριακή στην ίδια εκπομπή φιλοξενήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κα. Ασημίνα Γκάγκα η οποία αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του νοσοκομείου Κω, εξέφρασε την ανησυχία της για την ποιότητα των φαρμάκων που ενδεχομένως λαμβάνουν οι Κώοι ασθενείς στην Αλικαρνασσό. Παράλληλα μίλησε για το νέο νοσοκομείο και αποκάλυψε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που αφορούν το οικόπεδο.
Μ. Γκάγκα: Πρόβλημα με τους παθολόγους στο νοσοκομείο Κω - Τηλεϊατρική για τις χημειοθεραπείες στα νησιά
« Έχουμε προκηρύξει θέσεις για την Κω και περιμένουμε να δούμε τι θα βγει. Πράγματι υπάρχει ένα θέμα με τους παθολόγους και ογκολόγους αλλά έχουμε την δυνατότητα με την τηλεϊατρική να κάνουμε συνδέσεις όπως έχει γίνει ήδη στην Σάμο για τις χημειοθεραπείες και το θέλουμε αυτό για όλα τα νησιά. Στόχος είναι η στήριξη της νησιωτικότητας. Το να υπάρχουν μονάδες χημειοθεραπείας σε κάθε νοσοκομείο έστω και ημερήσιας νοσηλείας σε σύνδεση με μεγάλα νοσοκομεία γιατί ο καρκίνος είναι ένα πολύ σοβαρό νόσημα και πρέπει να περνάει από μεγάλα κέντρα για τα ογκολογικά συμβούλια αλλά να κάνει την θεραπεία στο σπίτι του. Προφανώς και μας απασχολεί που ογκολογικοί ασθενείς πηγαίνουν στην Τουρκία».
Σε αναμονή να ξεκαθαριστεί το οικόπεδο για το νέο νοσοκομείο – Δεν μπορεί να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης
« Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ανακοινώσει ότι θέλουμε να γίνει ένα νέο μεγάλο νοσοκομείο στην Κω, σύγχρονο όπως αξίζει στην πατρίδα του Ιπποκράτη και αξίζει στο νησί. Για πάρα πολλούς λόγους. Ο δήμος της Κω έχει δώσει ένα οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα σε ένα στρατόπεδο έξω από την πόλη. Το οικόπεδο αυτό δεν είναι ακόμη ελεύθερο άρα η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μπει, γιατί για το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να κλείσει οποιαδήποτε μονάδα υπάρχει και να έχει παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι μέχρι τέλους του 2025. Άρα δεν προλαβαίνουμε. Αλλά έχουμε πει ότι θα εξασφαλίσουμε ούτως ή άλλως χρηματοδότηση. Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το οικόπεδο για να ξεκινήσει το καινούργιο νοσοκομείο».
Τα κίνητρα για την προσωρινή μετακίνηση των γιατρών
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων με αφορμή τα όσα δήλωσε την προηγούμενη ημέρα η κα. Γαβαλά, τέθηκε το ζήτημα των κινήτρων για μετακινήσεις γιατρών για να καλυφθούν τα κενά. Η υπουργός εξήγησε ποια κίνητρα υπάρχουν από πέρυσι πχ 1.800 ευρώ για όσους μετακινηθούν για τους θερινούς μήνες ή για λίγες ημέρες πχ 15 ημέρες και είπε ότι υπάρχουν προσωρινές μετακινήσεις γιατρών για λίγες ημέρες.
Έκκληση να μην πηγαίνουν ασθενείς από Κω σε ιδιωτική κλινική της Αλικαρνασσού « για πολλούς λόγους»
Σχετικά με την μετακίνηση ασθενών από την Κω προς την Αλικαρνασσό δήλωσε ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να πηγαίνουν στην Τουρκία για πάρα πολλούς λόγους και ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα για την παροχή φαρμάκων και μετακίνησης για τους ασθενείς και μάλιστα διεξάγονται μέσω του ΕΣΥ δωρεάν.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω για τα προβλήματα του νοσοκομείου
Την προηγούμενη ημέρα το Σάββατο το πρωί στην εκπομπή των κα. Ρέβη – κ. Σιαδήμα για το θέμα του καλέσματος της Τουρκικής κλινικής προς τους νησιώτες για χημειοθεραπείες και όχι μόνο, μίλησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω κα. Κατερίνα Γαβαλά.
Από το Μάιο του 2022 χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο Κω – Στην Τουρκία ασθενείς από Κω
Η κα. Γαβαλά εξήγησε ότι από το Μάιο του 2022 το νοσοκομείο της Κω λειτουργεί χωρίς παθολόγο κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.
Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει οικονομικό ενδιαφέρον από την ιδιωτική κλινική της Αλικαρνασσού και σύμφωνα με την κα. Γαβαλά υπάρχουν ασθενείς που επιλέγουν να γιατρευτούν στην Τουρκία.
Βολιδοσκοπεί την Κω η Τουρκική κλινική
Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την Τουρκική κλινική να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στην Κω και κάνει μελέτες βιωσιμότητας και ανάπτυξης αυτή την περίοδο για να δουν κατά πόσο θα μπορούσε να σταθεί κλινική στην Κω.
Εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει την ποιότητα των φαρμάκων που χορηγούνται στους ασθενείς καθώς η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη άρα δεν ακολουθεί τις οδηγίες ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι τα νησιά έχουν έντονη ανησυχία γενικά για το ΕΣΥ και την υγειονομική κάλυψη την ώρα που η Κως είναι και ο τρίτος τουριστικός προορισμός.
«Ούτε η πνευμονία δεν αντιμετωπίζεται στην Κω. Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω»
Η κα. Γαβαλά αναφέρθηκε και στις πολυδάπανες καθημερινές πλέον διακομιδές ενώ τόνισε ότι πλέον γίνονται και σε απλές περιπτώσεις πνευμονίας λέγοντας ότι «έχουμε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Ο κώδωνας του κινδύνου καλώς κρούεται και η αγωνία είναι διάχυτη. Τα παιδιά σε λύκειο κάνουν κατάληψη για τα προβλήματα υγείας».
Δείτε ολόκληρο το απόσπασμα στο παρακάτω σύνδεσμο:
Σάντυ Λαδικού