Τα δέντρα της οδού Αρτεμισίας, είναι φυτεμένα από το 1940 από τους Ιταλούς και σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν χρόνο ζωής για πάνω από 300 χρόνια. Οπότε δεν είναι γέρικα, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.
Τα δέντρα είναι ο μοναδικός ζωογόνος πνεύμονας της Πόλης μας. Κάθε δέντρο είναι καλό προς χρήση και βρώσιν. Όταν ήμασταν μικρά παιδιά στην Καζέρμα, πεινούσαμε και κόβαμε κουκουνάρες και βγάζαμε τους σπόρους, τα κουκουνάρια και τρώγαμε αυτό τον νόστιμο και με πολλές βιταμίνες θρεπτικό καρπό και δίναμε και στους φτωχούς συγγενείς μας που τους θέριζε η πείνα. Το καλοκαίρι, αρκετοί συμπολίτες μας, με πνευμονικά προβλήματα, ακολουθούν αυτόν τον δρόμο για την άσκηση και την σκίαση που τους παρέχει, καθώς καιγόμαστε από τις μεγάλες ζέστες και όλοι αναζητούμε ένα χώρο πάρκινκ με σκιά. Από την άλλη, δεν είμαστε και οι μοναδικοί κάτοικοι αυτού του πλανήτη (τα πτηνά του ουρανού, δεκαοχτούρες σπουργίτια, φλώροι κ.α. κουρνιάζουν στα δέντρα και τρώνε κουνούπια, μύγες κ.α.).
Οι ευλογίες και ευεργεσίες της φύσης, είναι ζωτικής σημασίας. Αυτοί οι γίγαντες μην ξεχνάμε ότι είναι μνημεία της φυσικής μας κληρονομιάς που εμείς αρκετές φορές τα ταλαιπωρούμε και έμμεσα τα κακοποιούμε, καθώς το κλάδεμα πρέπει να γίνεται παρουσία ειδικού δασολόγου και όχι να κόβουν τεράστιους κλώνους σαν να είναι αγγούρια.
Δυστυχώς πολλοί άσχετοι, με πριόνια κάνουν βίαιες παρεμβάσεις (συνεργεία ΔΕΗ κ.α.) κόβουν τις ρίζες με σκαπτικά μηχανήματα για διάφορες εργασίες, χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μην ξεχνάμε πριν 2-3 χρόνια η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκανε παρεμβάσεις, έκοψε διακριτικά όλα τα ξερά κλαδιά και αυτά που πήγαιναν κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ (καλώς έπραξαν). Εκεί στη συνέχεια ασφαλτόστρωσαν όλη την οδό Αρτεμισίας. Άλλωστε ο καλλωπισμός των δέντρων, είναι αρχοντιά και ο σεβασμός της φύσης, δείγμα επιπέδου πολιτισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κινδυνεύουν οι άνθρωποι από τα δέντρα εάν τα επιμελούνται σωστά και βεβαιώνεις ότι το περιβάλλον τους δεν είναι δηλητηριασμένο. Αρκετοί είναι αυτοί που λένε έχει μεγάλες ρίζες αυτό το δέντρο, κόψε το. Ξεχνάμε μάλλον ότι είμαστε περαστικοί, διαχειριστές και ψάχνουμε εύκολες λύσεις. Όπως είπα, τα δέντρα αυτά ζουν για πάνω από 300 χρόνια και την ανθεκτικότητά τους αυτή, την μαρτυρά η παρουσία τους σε όλο τον κόσμο.
Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τις πόλεις τους πιο πράσινες, εμείς άραγε τι θέλουμε;
Βαγγέλης Τρακόσσας
Πρόεδρος ΖΟΕΚ