Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Aυξάνoνται οι προσδοκίες για το "τελικό ταμείο" στον Τουρισμό - Υψηλή η πληρότητα στα ξενοδοχεία

07/06/2022
104 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με το δεξί μπήκε κι επισήμως ο πρώτος μήνας της θερινής σεζόν για τον τουρισμό, αυξάνοντας τις προσδοκίες για ένα δυναμικό, από άποψη αφίξεων, καλοκαίρι αλλά και για ανάκτηση μεγάλου μέρους των εσόδων του 2019. Με την χώρα να συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, οι κρατήσεις εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά και μάλιστα από χώρες με υψηλή μέση δαπάνη, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες και για τον «τελικό λογαριασμό» του κλάδου.

Κλείνει η ψαλίδα των αφίξεων

Η σταδιακή ανάκτηση των μεγεθών της χρονιάς αναφοράς, 2019, παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, η συνολική επιβατική κίνηση του οποίου κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα ακόμη περισσότερο. Για την ακρίβεια τον Μάιο, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έφτασαν μόλις 10,2% λιγότεροι επιβάτες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα και 254% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία κίνησης (αριθμός επιβατών – πτήσεων), η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα ανήλθε σε 2,05 εκατ επιβάτες, με την κίνηση εσωτερικού να εμφανίζεται μειωμένη κατά 4,3% και την διεθνή επιβατική κίνηση κατά 12,8%, σε σχέση με το 2019. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, η κίνηση εξωτερικού σημείωσε άνοδο κατά 353%, ενώ η κίνηση εσωτερικού κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 143%.

Οι καλές επιδόσεις τόσο του Μαΐου όσο και του Απριλίου, αποτυπώθηκαν και σε επίπεδο πενταμήνου, με την επιβατική κίνηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» να φτάνει τα 6,5 εκατ., παραμένοντας μειωμένη κατά 24,4% σε σύγκριση με το 2019, από μείωση 30% και πλέον τους προηγούμενους μήνες του έτους (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο). Για την ακρίβεια, τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τα 2,2 εκατ., 16,9% λιγότεροι από τα επίπεδα του 2019 και ενώ οι διεθνείς επιβάτες έφτασαν το 72,2% του 2019, κινούμενοι πάνω από τα 4,3 εκατομμύρια συνολικά.

Θετικό και το στίγμα του Ιουνίου

Ισχυρές προδιαγράφονται και οι προοπτικές του Ιουνίου, μήνα όπου το σύνολο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων θα είναι ανοιχτό μετά από δύο πανδημικές χρονιές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), o αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων υπερβαίνει τις 600.000, με την πλειονότητά τους να προέρχεται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Έντονο ωστόσο είναι και το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών από την Ιταλία και τις ΗΠΑ, οι οποίες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα όσον αφορά στην ζήτηση.

Οι προσδοκίες για τα έσοδα

Καλός οιωνός για την συνέχεια χαρακτηρίζεται και η διασπορά της ζήτησης, η οποία δείχνει να περιορίζει το φαινόμενο των διαφορετικών τουριστικών ταχυτήτων των προορισμών. «Ο Ιούνιος εξελίσσεται καλά για όλους του ελληνικούς προορισμούς και η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι πολύ καλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ. Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα ότι και η Βόρεια Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί κατά πόδας τους λοιπούς προορισμούς, παρότι οι επιπτώσεις του πολέμου ήταν μεγαλύτερες λόγω της έκθεσης στους Ρώσους επισκέπτες. Σε αυτό συμβάλει και η αποκατάσταση της κίνησης από τα Βαλκάνια, αφού όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ «ακόμα και οι Βαλκάνιοι φαίνεται να απεγκλωβίζονται από το φόβο του πολέμου και να οδεύουν προς τους ελληνικούς προορισμούς, γεγονός που γεννά προσδοκίες για μια σεζόν 90-100 ημερών παρότι ο Μάιος για την συγκεκριμένη Περιφέρεια χάθηκε».

Η διόρθωση που παρατηρείται σε συνδυασμό με την «εκρηκτική» αύξηση των αφίξεων από την άλλη μεριά του Ατλαντικού (Αμερική και Καναδά), ενθαρρύνει τις προβλέψεις και για τα έσοδα, αφού οι συγκεκριμένοι τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης, ανεβάζουν τον μέσο όρο κατανάλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τον κ. Τάσιο ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου για τουριστικά έσοδα της τάξης των 15 δισ. ευρώ, για ανάκτηση δηλαδή του 80% των τουριστικών εσόδων της χρυσής χρονιάς του 2019, μοιάζει εφικτός.

Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να βαραίνει πλέον τον κλάδο είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους, τόσο από την ενέργεια όσο και από την διατροφική αλυσίδα, το οποίο παρά τις καλές επιδόσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμα χρονιά «επιβίωσης» για τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Το μεγάλο ζήτημα είναι οι αυξήσεις στα προϊόντα που απαρτίζουν τη διατροφική αλυσίδα, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα δάνεια και τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, και ενδέχεται να ροκανίζουν τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ