Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια γιορτάζεται η ημέρα του Αγίου Φανουρίου, του νεοφανούς και θαυματουργού. Μετά τον κατανυκτικό Εσπερινό, την κυριώνυμον ημέρα, ακολουθεί η Θεία Λειτουργία, από τον Ιερέα παπά Κωνσταντίνο Καματερό, στο φερώνυμο Εκκλησάκι, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο των Φυλακών της Κω. Ξεχωριστή θέση έχει το Εκκλησάκι, στην καρδιά των Χριστιανών, αφού ο Άγιος Φανούριος, θεωρείται ο προστάτης όσων παρακαλούν, να ξαναβρούν απολεσθέντα χρήσιμα αντικείμενα. Για το λόγο αυτό οι φερώνυμες Εκκλησιές, πλημμυρίζουν από φανουρόπιτες, ένα ειδικό τάμα, για να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου Φανουρίου που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε δύστροπη στον χαρακτήρα της. Ο νεοφανής Άγιος Φανούριος μαρτύρησε βασανιστικά στην γειτονική μας Ρόδο επί της φοβερής τουρκοκρατίας.
Οι Φυλακές της Κω, χτίστηκαν για στρατιωτικούς λόγους, κατά τα δυσμενή και ερεβώδη χρόνια της Ιταλοκρατίας. Μετά την Ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα, το 1946 -1947 και την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, οι Φυλακές της Κω οι μοναδικές στο Νότιο Αιγαίο, παρέμειναν και φιλοξενούν κρατούμενους που η Δικαιοσύνη έκρινε πως θα πρέπει να συμμορφωθούν. Οι επανορθωτικές Φυλακές της Κω, αναγκάζονται να κρατήσουν περισσότερους καταδικασθέντες, από όσους σηκώνει το κατάστημα κράτησης, διότι η αυξημένη εγκληματικότητα υπερδιπλασίασε τον αριθμό των κρατουμένων ελλήνων και πολλών αλλοδαπών.
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις φυλακές της Κω, αλλά και σε όλα τα καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα, αφού η παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά, αυξήθηκε τελευταία κατακόρυφα, είτε από Έλληνες παραβάτες είτε από αλλοδαπούς.
Βέβαια η Δικαιοσύνη, κάνει αμερόληπτα και απρόσκοπτα το έργο της, αλλά μήπως έπρεπε να σκεφθεί το ανάλογο Υπουργείο μια επέκταση ή μια αποσυμφόρηση των κρατουμένων;
Πολλές φορές η ζωή μας επιφυλάσσει δυσάρεστες ανατροπές. Είναι σκάλα που ανεβοκατεβάζει τους ανθρώπους, ακόμα και η μη συγκράτηση του εκρηκτικού ανθρώπινου χαρακτήρα και η μη σωστή διαχείριση της οργής, είναι ικανή σε λίγα λεπτά να σε στείλει για πολλά χρόνια στη φυλακή. Δίκαια μας εκπλήττει το γεγονός, πως για ένα παρκάρισμα μαχαιρώνονται ή για ένα προσπέρασμα πυροβολούν αλλήλους. Όλα αυτά και ο εκνευρισμός το στρες, οι απαιτητικοί, γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της ζωής, έχουν αφαιρέσει την υπομονή και τα περιθώρια λογικής σκέψης, ώστε κάθε μας πράξη πριν την κάνουμε να σκεφτούμε τις συνέπειες, θετικές ή αρνητικές. Τελευταία οι γυναικοκτονίες και οι λοιπές ανθρωποκτονίες, έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις, με θύματα κυρίως τα αθώα παιδιά.
Όμως οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι, που πληρώνουν για τα όποια μικρά ή μεγάλα λάθη τους και χρειάζονται ανθρώπινη μεταχείριση. Πολλές φυλακές στην χώρα μας δεν έχουν ούτε γιατρούς, γενικούς ούτε ψυχολόγους, κοινωνιολόγους ή άλλες ειδικότητες, ώστε να ανακουφίζουν τις ατελείωτες ώρες κράτησης και τις τυχόν ασθένειες των ανθρώπων, που στοιβάζονται στα παγερά κελιά.
Εδώ στην Κω, οι φύλακες και οι αρμόδιοι, μαζί με τον Διευθυντή, κάνουν τα πάντα για να απαλύνουν τα πολλά προβλήματα των υπεραρίθμων κρατουμένων. Ξεχωρίζει ο χώρος γύρω από τις Φυλακές, που είναι περιποιημένος και φροντισμένος με πολλά κηπευτικά και λουλούδια.
Η Πολιτεία ας σκύψει με μεγαλύτερη ανθρωπιά, συμπόνια και κατανόηση, σε αυτούς τους ανθρώπους που ένα λάθος τους μικρό ή μεγάλο, μια κακιά στιγμή, τους στέρησε την ελευθερία τους.
Ξανθίππη Αγρέλλη