Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και για τα λύκεια της Κω όπου οι μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν μετά από απουσία μηνών στον φυσικό τους χώρο. Αν και ήταν για τους περισσότερους ημέρα χαράς, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα και στην Κω, καθώς υπήρξαν γονείς οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν τα παιδιά τους self-test, όπως προβλέπει η διαδικασία. Για το πρώτο κουδούνι, τα self tests , τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και την επιστροφή στα θρανία μίλησε στο Βήμα της Κω και Ράδιο Πρώτο 91.5 ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Κω κ. Φίλιππος Παπανικολάου.
Ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα , ως Δευτέρα χαράς με τους μαθητές να έχουν ένα πλατύ χαμόγελο που επέστρεφαν στα θρανία και έβλεπαν ξανά συμμαθητές και καθηγητές.
Σε ότι αφορά τα self tests , σύμφωνα με τον διευθυντή των μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν όλα αρνητικά. Μοναδική «παραφωνία» της ημέρας η άρνηση λίγων γονέων να διενεργήσουν τα παιδιά τους το self-test, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης μάθημα και να πάρουν απουσίες.
«Είναι κρίμα να στερούνται αυτά τα παιδιά το σχολείο και το μάθημα στην αίθουσα μετά από απουσία μηνών. Η τηλεκαπίδευση δεν υφίσταται εφόσον επιστρέψαμε στις αίθουσες άρα όσοι μαθητές δεν προσήλθαν σήμερα επειδή δεν υποβλήθηκαν σε selftests, θα λάβουν απουσίες. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους γονείς ότι τα τεστ είναι απόλυτα ασφαλή και δεν προκαλούν καμία ασθένεια ή βλάβη. Δυστυχώς η διασπορά ψευδών ειδήσεων από το διαδίκτυο καλλιεργεί φόβο και αβεβαιότητα σε γονείς οι οποίοι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν. Θερμή παράκληση να μην στερείτε από τα παιδιά σας το μάθημα. Βρέθηκαν από τα τεστ σε όλη την Ελλάδα 400, 500 θετικά. Αυτό σημαίνει ότι περιορίστηκε αμέσως η διασπορά του κορονοϊού. Διότι εάν δεν είχαν ελεγχθεί αυτά τα κρούσματα, θα επέστεφαν στο σχολείο, θα διέσπειραν τον ιό σε συμμαθητές και καθηγητές οι οποίοι στην συνέχεια θα μετέδιδαν τον ιό στο οικογενειακό περιβάλλον και στην κοινωνία.»
Ο κ. Παπανικολάου εξήγησε ότι τα παιδιά εισέρχονται στον σχολικό χώρο έχοντας μαζί τους μία βεβαίωση είτε κατοχυρωμένη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε χειρόγραφη, ακόμη και σε φωτογραφία στο κινητό προς διευκόλυνση της μαθητικής κοινότητας. Σε περίπτωση που κάποιο τεστ βγει θετικό, θα πρέπει να ενημερωθεί η πλατφόρμα και να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που ορίζει rapid test και εφόσον βγει και αυτό θετικό, μοριακό έλεγχο, απομόνωση 14 ημερών και έλεγχο του περιβάλλοντος. Τέλος υπενθύμισε ότι το «όπλο» μας απέναντι στον ιό , είναι το εμβόλιο.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο: