Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

30/08/2021
62 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τα «φώτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ρίξει ο Σεπτέμβριος, τόσο ενόψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, όσο και ενόψει της τελικής συνάντησης κυβέρνησης – τραπεζών και θεσμικών φορέων των ΜμΕ για τα προβλήματα και τις λύσεις που έχει ανάγκη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επανέρχονται στο προσκήνιο σε διαφορετικό τοπίο.

Αφενός διότι έχουν μεσολαβήσει οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, οι οποίες προδιαγράφουν συνέχεια των μέτρων στήριξης προς τις πληγείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και στήριξη συγκεκριμένων κλάδων σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα (π.χ. παραγωγοί ρητίνης και βιοποριζόμενοι από το δάσος, εργαζόμενοι στην εστίαση κ.ά. στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για να ανακάμψουν θα χρειαστούν στήριξη για 3 – 5 ακόμα και 10 χρόνια).

Αφετέρου, διότι η εκπροσώπηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπαίνει σε νέα εποχή, μετά την πρόσφατη απώλεια του εξαιρετικά δραστήριου Κωνσταντίνου Μίχαλου και τη διαδοχή του στην προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος από τον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο οποίος, από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, δείχνει εξίσου δυναμικός με τον προκάτοχό του.

Υπό τα νέα δεδομένα και ύστερα από τρεις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Αύγουστο με τους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, οι θεσμικοί φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι κοινωνικοί εταίροι θα υποβάλουν τις προτάσεις τους στην τελική διευρυμένη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου. Βασικό ζήτημα είναι το πώς θα διευρυνθεί η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πώς αυτές θα μπορέσουν να επωφεληθούν επίσης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει στο insider.gr, ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου, το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτηθεί καθώς δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, ένα ποσοστό 15% δεν διαθέτει τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες για τη χορήγηση δανείου και ποσοστό 10% δεν μπορεί να παρουσιάσει business plan αποδεκτό από την τράπεζα. Μόνο το 15% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και το 2020 μόλις 25.000 επιχειρήσεις δανειοδοτήθηκαν από τις τράπεζες.

Τα τελευταία στοιχεία από το ΓΕΜΗ δείχνουν ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 812.000, εκ των οποίων 450.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι. Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό έως 5 άτομα, ένας μεσαίου μεγέθους αριθμός επιχειρήσεων απασχολεί 5 – 25 άτομα, ενώ επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός όσων απασχολούν 25 – 50 εργαζόμενους. Ο αριθμός των επιχειρήσεων με προσωπικό έως 250 άτομα είναι μικρός, ενώ 3.000 – 5.000 είναι οι επιχειρήσεις με πάνω από 250 άτομα προσωπικό.

Με το 90% των επιχειρήσεων να απασχολεί 1 – 20 άτομα και 450.000 επιχειρήσεις να είναι του ενός ατόμου, είναι προφανές ότι η στήριξη και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απασχόληση.

Και οι λύσεις για το μεγαλύτερο άνοιγμα της στρόφιγγας προς το 99,2% του κορμού της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινείται στο 75% - 80%) πρέπει να δοθεί συνδυαστικά από τράπεζες και κυβέρνηση. Οι μεν με διεύρυνση των πιστοδοτικών κριτηρίων ώστε να προσμετρούν και τις προοπτικές μιας επιχείρησης, πράγμα που σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο. Η δε κυβέρνηση, με την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ζήτημα που θα τεθεί επιτακτικά στη διευρυμένη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είναι και αυτό του κόστους χρηματοδότησης. Όπως αναφέρουν οι φορείς των ΜμΕ, δεν είναι δυνατόν με αρνητικό κόστος άντλησης χρήματος, οι τράπεζες να δανείζουν με επιτόκια 6% - 8% και 10%, όταν ο μέσος όρος των επιτοκίων δανεισμού για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 2,5% - 3%.

Το κρίσιμο ζήτημα των νέων δανειοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «προσκρούει», πάντως, στην υφιστάμενη μεγάλη υπερχρέωσή τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου στο insider.gr, μετά από την δεκαετή κρίση και τα μνημόνια και ακολούθως την κρίση της πανδημίας και τα lockdown, 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν θα μπορέσει να βγάλει τη θηλιά του χρέους όσες δόσεις και να δοθούν για την αποπληρωμή του από την κυβέρνηση. Για να μην υπάρξουν, επομένως, «λουκέτα», ή «κούρεμα» οφειλών θα πρέπει να υπάρξει ή «κούρεμα» οφειλών ή ενισχυμένη στήριξη μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει, τέλος, την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού, «ο οποίος πέρα από την υγεία, αποτελεί αναγκαιότητα και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την επιβίωση της οικονομίας». Όπως αναφέρει, νέα μέτρα για την πανδημία θα φέρουν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα για τις επιχειρήσεις, από τις οποίες πολύ λίγες μπορούν να ωφεληθούν από τη στροφή που έφερε ο κορονοϊός στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Όπως αναφέρει ενδεικτικά, περίπου 500 επιχειρήσεις κάνουν το 90% του τζίρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ συνολικά μόλις 50.000 επιχειρήσεις έχουν κάποια μορφή ηλεκτρονικού εμπορίου (ιστοσελίδα).


https://www.insider.gr/epiheiriseis/187070/stirixi-mikromesaion-epiheiriseon-meso-espa-kai-tameioy-anakampsis

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ