Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πρόγραμμα με επιδότηση μισθού και κατάρτιση για εστίαση και τουρισμό

05/02/2021
135 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης για τους πλέον πληττόμενους από τον κορωνοϊό κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Τα νέα προγράμματα θα έχουν δύο σκέλη:
 - επιδοτήσεις – π.χ. μισθού και εισφορών
 - αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω επαγγελματικής κατάρτισης. Θα ενταχθούν στη χρηματοδοτική «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να νομοθετηθούν και να αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021, με στόχο όμως να παραμείνουν ενεργά ως δίχτυ ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στους πλέον πληττόμενους από τα lockdown κλάδους, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο.

Στόχος είναι να συνδυαστούν οι επιδοτήσεις μισθού και εισφορών με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δικαιούχων - ιδίως των ψηφιακών - μέσα από ένα «μείγμα» επιδότησης και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα περιλαμβάνει και υψηλού επιπέδου πιστοποίηση.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, τα νέα προγράμματα σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να αναπτύξουν κυρίως, αλλά όχι μόνο, ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα της αγοράς εργασίας, είναι απαραίτητες σε όλο το φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θα αναδειχθούν σε βασικό εφόδιο για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Το στίγμα των μέτρων της επόμενης ημέρας είχε δώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τη ΓΣΕΒΕΕ. Αναφορικά με την εικόνα της αγοράς εργασίας στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Χατζηδάκης είχε τότε τονίσει πως «η κυβέρνηση έχει αντιδράσει μέχρι τώρα γρήγορα και αποτελεσματικά με τα μέτρα που έχει λάβει, είναι κρίσιμο το τι θα γίνει από εδώ και πέρα», προσθέτοντας ότι «τα προγράμματα κατάρτισης, ιδίως αυτά που αφορούν στις ψηφιακές δεξιότητες, θα έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή μας την προσπάθεια».

ΙΝΕ / ΓΣΕΕ: 90% εργάστηκαν επιπλέον του 8ώρου
 Η χρηματοδότηση προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης μπορεί να καταστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εργαλείο ενεργοποίησης νέων ροών ρευστότητας, στήριξης της εγχώριας ζήτησης, αλλά και αναβάθμισης του παραγωγικού δυναμικού επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας, παρατηρεί στο μεταξύ το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στο νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και του Levy Economics Institute, η εφαρμογή ενός μεσαίας κλίμακας προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης θα μπορούσε να αυξήσει την περίοδο 2021 - 2022 τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μεταξύ, όμως, η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει δραματική. Χαρακτηριστικό είναι πως η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης το Γ’ τρίμηνο καθώς και η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το Β’ τρίμηνο δεν οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης αλλά κυρίως σε αύξηση του χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, το Γ’ τρίμηνο 3,35 εκατ. άτομα εργάστηκαν παραπάνω ώρες εργασίας από το κανονικό ωράριο. Εξ αυτών, το 37,1% εργάστηκε περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα.
 Οι κλάδοι στους οποίους το φαινόμενο παρουσιάζεται εντονότερο είναι αυτοί της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, της μεταποίησης και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ., με το ποσοστό των ατόμων που εργάστηκαν περισσότερες ώρες να ξεπερνάει το 90%.

Την ίδια ώρα, η υποχώρηση της απασχόλησης είναι σημαντική. Μπορεί τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας να είχε ανακάμψει – αναφέρει το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – στο επίπεδο του Ιανουαρίου (16,1%), όμως ο όγκος της απασχόλησης βρίσκεται σταθερά σε χαμηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ειδικότερα, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου η απασχόληση κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερη κατά 68 χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται εξίσου μειωμένος, αλλά – κατά την ερμηνεία του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – το μέγεθος αυτό αποκρύπτει τον αριθμό όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι καταγράφονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Το τελευταίο αυτό στοιχείο εξηγεί την αύξηση του πλήθους των οικονομικά μη ενεργών σε σχέση τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Ύφεση άνω του 10%
 Το επιστημονικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ύφεση το 2020, κατά τον τελικό απολογισμό, θα ξεπεράσει το 10%. Στην Ελλάδα η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στον ευρύτερο κλάδο του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, των μεταφορών, της εστίασης και της παροχής καταλύματος κατά το β’ και το γ’ τρίμηνο είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρωζώνη (με εξαίρεση τη Μάλτα). Ειδικότερα το Γ’ τρίμηνο, η απόκλιση από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αυξάνεται σημαντικά, καθώς η πτώση στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30%, ενώ η αντίστοιχη στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στην Αυστρία και στην Πορτογαλία είναι μικρότερη του 10%.  

Η εξασθένηση της δραστηριότητας στον συγκεκριμένο κλάδο συνέβαλε στη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας, δεδομένης της συμμετοχής του στη συνολική προστιθέμενη αξία της οικονομίας. Ο κλάδος, ωστόσο, που υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση της δραστηριότητάς του είναι αυτός των τεχνών και της ψυχαγωγίας, με την πτώση σε ετήσια βάση να είναι ίση με 46% το β’ τρίμηνο και 16% το γ’ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η μείωση το β’ και το γ’ τρίμηνο στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, γεγονός που υποδεικνύει – κατά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου, καθώς οι προοπτικές του παραμένουν αρνητικές και για το μεγαλύτερο μέρος του 2021.

Αντίθετα, η μεταποίηση παρουσιάζεται πιο ανθεκτική, αφού σημείωσε τη μικρότερη κάμψη τόσο το β’ όσο και το γ’ τρίμηνο.  
 Αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως οφείλεται στη μικρότερη έκθεση των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο, γεγονός που, αν και τις θωρακίζει από εξωτερικές αρνητικές διαταραχές, διατηρεί το εμπορικό ισοζύγιο της οικονομίας σε ελλειμματική θέση.

Γιάννης Φώσκολος -  «Έθνος»


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ