Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Νέα κόντρα Μηταράκη-δημάρχων για τους χώρους καραντίνας

01/04/2020
394 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Νέος γύρος αντιπαράθεσης δείχνει να ξεκινά μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και δήμων του Βορείου Αιγαίου με αφορμή το θέμα της καραντίνας νεοεισερχομένων μεταναστών, δεδομένου ότι από 1ης Απριλίου οι νεοαφιχθέντες μπορούν ξανά να υποβάλουν αιτήματα ασύλου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι «για τεχνικούς λόγους αυτοί που φτάνουν από σήμερα δεν θα μπορέσουν για κάποιο διάστημα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, γιατί τα γραφεία ασύλου είναι κλειστά, λόγω κορονοϊού».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «κάποιοι δήμοι με μεγάλη σοβαρότητα βοήθησαν», ενώ άλλοι δήμοι «κινήθηκαν παντελώς ανεύθυνα με ανεδαφικές ιδέες να νοικιάσουμε κρουαζιερόπλοια, λες και περισσεύουν τα εκατομμύρια, να νοικιάσουμε ένα κρουαζιερόπλοιο και να δίνουμε 100.000 ευρώ την ημέρα για να μείνουν μέσα 10 άτομα. (…) Έχουμε φτάσει στα άκρατα σημεία ευθυνοφοβίας και λαϊκισμού σε κάποιες περιπτώσεις».

Η αποστροφή του κ. Μηταράκη περί κρουαζιερόπλοιου αφορούσε προφανώς τις αποφάσεις των δήμων Δυτικής Λέσβου και Ανατολικής Σάμου σχετικά με το αίτημα του υπουργού περί υπόδειξης των «βέλτιστων τοποθεσιών».

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Μετανάστευσης, ο δήμος Δυτικής Λέσβου επισημαίνει ότι ούτε επιθυμεί ούτε και μπορεί να προτείνει χώρο, διότι «τέτοιος χώρος δεν υφίσταται στα όριά του και επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων για τέτοια χρήση». Η αντιπρόταση του δήμου Δυτικής Λέσβου, όπως παρουσιάζεται στην επιστολή είναι η «αποστολή κατάλληλου πλοίου στο οποίο να παραμένουν όσοι τυχόν εισέλθουν στον Δήμο μας, από τα θαλάσσια σύνορα της περιοχής και τη μεταφορά τους στη συνέχεια σε άλλες δομές στην ενδοχώρα».

Το δε δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου, όπως αναφέρει στην απόφασή του, «αντιτίθεται και σε κάθε περίπτωση δεν συμφωνεί με τις προτεινόμενες λύσεις του Υπουργού Μετανάστευσης περί υποδείξεως δομών από τους Δήμους για παραμονή σε καραντίνα των νεοαφιχθέντων προσφύγων-μεταναστών αφού αναπόφευκτα η δημιουργία δομής ή δομών τύπου “καραντίνας” εντός του νησιού αυξάνει τις αναγκαστικές επαφές μεταξύ του μόνιμου πληθυσμού και των νεοεισερχόμενων οι οποίοι διαθέτουν άγνωστο ιατρικό ιστορικό». Η πρόταση του δήμου είναι η «άμεση λειτουργία θαλάσσιου δικτύου μεταξύ των 5 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει το Υπουργείο εκτός των νησιών».

Περαιτέρω, ο δήμος ζητεί την παράταση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί αναστολής της υποβολής αιτήσεως ασύλου για τους νεοαφιχθέντες λόγω και της πανδημίας.

Επί του παρόντος και λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο κ. Μηταράκης δήλωσε στο «Θέμα» ότι τα συνεργεία που εργάζονταν για τα κλειστά κέντρα λειτουργούν με το ένα πέμπτο του προσωπικού. Όπως συμπλήρωσε δε, «στην Κω και στην Λέρο έχει ζητήσει η ίδια η Περιφέρεια με κατεπείγον έγγραφο της να προχωρήσουμε στην δημιουργία κλειστών δομών, αντικαθιστώντας την ανοιχτή δομή. Στην Σάμο το δημοτικό συμβούλιο έχει δεχθεί την ολοκλήρωση της κλειστής δομής που ήδη κατασκευάζεται. Στην Χίο και στη Λέσβο περιμένουμε ακόμα τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτή την στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί η ΒΙΑΛ και η Μόρια. Για μένα είναι η χειρότερη δυνατή εναλλακτική, αλλά εκ των πραγμάτων η μη λήψη από τις τοπικές κοινωνίες μιας ρεαλιστικής απόφασης οδηγεί στην συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δυο μεγάλων ανοιχτών δομών».

Όσον αφορά δε στα μέτρα κατά της μετάδοσης του COVID-19 εντός των δομών φιλοξενίας, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε την Τρίτη και σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται εντός των κέντρων η λειτουργία σημείων διανομής ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ υπενθύμισε την αναστολή καταβολής του επιδόματος μέχρι την εισαγωγή ΑΤΜ εντός των δομών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μηχανήματα ανάληψης που υπάρχουν εκτός αυτών.

Εν τω μεταξύ, ήδη από την Τρίτη ξεκίνησε η λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου πρώτης αξιολόγησης» με σκοπό την έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού σε αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη ΒΙΑΛ Χίου. Την Τετάρτη άρχισε η λειτουργία αντίστοιχου ιατρείου στο ΚΥΤ στο Βαθύ Σάμου, ενώ στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο το ιατρείο αυτό λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο.

Τα εξωτερικά ιατρεία πρώτης αξιολόγησης δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που τα λειτουργούν σε δυο βάρδιες το 24ωρο με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. «Στόχος της δημιουργίας τους είναι η ελάφρυνση των νοσοκομείου και η προστασία της υγείας του γηγενούς πληθυσμού και των μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

Αναφορικά με τη γυναίκα από τη δομή της Ριτσώνας, η οποία γέννησε την Τρίτη στο «Αλεξάνδρα» και εν συνεχεία βρέθηκε θετική στον ιό, ο κ. Μηταράκης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Έθνος», άφησε ανοικτό μέσω συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αλήθεια» της Χίου το ενδεχόμενο η μητέρα να νόσησε εντός του νοσοκομείου. Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «δεν είναι δεδομένο ότι πήγε έχοντας τον ιό ή αν τον απέκτησε στο “Αλεξάνδρα”. Υπάρχει πιθανότητα να τον απέκτησε εκεί», επικαλούμενος ότι βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος. Ερωτηθείς σχετικά, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ Σπύρος Σαπουνάς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη και πως δεν μπορεί επί του παρόντος να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε, πάντως, ότι γίνονται όλα όσα πρέπει από τους αρμοδίους για την ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας με στόχο την προστασία τόσο των υπολοίπων φιλοξενουμένων στη Ριτσώνα όσο και των εργαζομένων στη δομή.

ΠΗΓΗ gr.euronews.com


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ