Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας τους επόμενους μήνες, μετά το πέρας του πρώτου κύματος της πανδημίας, προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Περιέγραψε τα μέτρα-σωσίβιο για την οικονομική δραστηριότητα που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, ενώ ανακοίνωσε και την τρίμηνη παράταση της πρώτης κατοικίας για όλους, αλλά και ένα νέο σχήμα που θα εξειδικευτεί περισσότερο σε νέες ανακοινώσεις από τους κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση στις 17:00.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, προέβη σε έναν απολογισμό ενεργειών κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. «Η κυβέρνηση προστάτευσε τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας τον οικονομικό της σχεδιασμό», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δαπανήσαμε πολλούς πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε ο υπέρτατο αγαθό της προστασίας της υγείας. Και αυτόν τον στόχο τον πετύχαμε».
Ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης επικαλούμενος τα στοιχεία των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ποτέ το ΕΣΥ δεν θα έφτασε στα όρια των αντοχών του.
Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, προειδοποίησε ότι «οι συνέπειες θα είναι δραματικές», υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κρίση θέτει σε κίνδυνο όσα συγκροτούν τη φύση του ανθρώπου, ήτοι την υγεία, την ευημερία και την κοινωνικότητα. Ξεκαθάρισε, δε, ότι πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες για το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι, σε έναν βαθμό, «το διαβατήριο για την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει».
Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα η πολιτεία χρησιμοποίησε περίπου 17,5 δις για τη στήριξη της οικονομίας, πακέτο που με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δις ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη στήριξη της απασχόλησης και με οριζόντιο τρόπο, κάτι που στηρίζει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από 5 δις θα πέσουν στην αγορά ως μέσα στήριξης, ενώ ανέφερε ότι το κράτος κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του έως 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε, δε, και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αντιπολίτευση λέει «ξοδέψτε, χωρίς να λέει πότε και για ποιους». Ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015. Και όσο λίπασμα και αν θέλετε να του προσθέσετε, δεν πρόκειται να πετάξει πλέον βλαστάρια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε πει ότι, αν χρειαστεί ο ιδιωτικός τομέας, τα νομοθετικά εργαλεία υπήρχαν. «Ευτυχώς η κινητοποίηση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων δεν χρειάστηκε. Αν είχαμε ακολουθήσει τη δική σας συνταγή θα είχαμε πληρώσει 7 εκ. Σε αχρείαστες αποζημιώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ως προς το περίφημο μαξιλάρι, αναφορικά με τη ρητορική του διάσταση, δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί η κοινή γνώμη. Έτσι βαφτίστηκε το δημόσιο ταμείο, μαζί με τα 15,7 δις που μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας που κάποτε η χώρα δεν διέθετε. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα, μας ζητούν να αγγίξουμε και αυτό το δεσμευμένο απόθεμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι, αν αυτό γινόταν, τότε θα άνοιγε η πόρτα για ένα αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης.
Η ύφεση θα αφορά όλους
«Ακόμα και όταν αρχίσει να γράφεται ο επίλογος της υγειονομικής κρίσης, πάνω του θα γράφεται ο πρόλογος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η ύφεση θα αφορά όλους, κάτι που σημαίνει ότι οι λύσεις της επόμενης μέρας θα πρέπει να είναι συμμετρικές και συνολικές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναφέρθηκε το συλλογικό απόκτημα της «εμπιστοσύνης», λέγοντας ότι με τους χειρισμούς της η πολιτεία γεννά συνειδητή πειθαρχία από τους πολίτες.
«Οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι σοβαρές. Οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος τους, με τη σκέψη στον πολίτη και στο συμφέρον της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σχολίασε, δε, ότι βρίσκει ενδιαφέρον, παρά τη συνείδηση της δυσκολίας, ότι οι πολίτες εκτιμούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Κάλεσε, παράλληλα, τις πολιτικές δυνάμεις να μην τορπιλίσουν το κλίμα της εθνικής ενότητας.
«Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, ότι δεν θα κάνουμε διάλογο. Η κυβέρνηση επιζητεί τη δημιουργική κριτική. Αλλά δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας, επίρριψης ευθυνών, λσπολογίας και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό, χωρίς κανένα κομματικό καπέλο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας, εκτός από παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, μπορεί να γίνει και υπόδειγμα υπέρβασης των συνεπειών της», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Όσο πιο σκληρή μπορεί να είναι η κρίση, τόσο πιο εμφατική μπορεί να είναι η αναγέννηση που θα ακολουθήσει, αρκεί να υπάρχει σχέδιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο για την οικονομία
Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε και τα επόμενα βήματα για την οικονομία. Όπως είπε:
1) Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική συνέπεια από την πανδημία, το κράτος θα δίνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ θα συνεχιστούν και τα επιδόματα ανεργίας.
2) Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται. «Θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες», είπε ο πρωθυπουργός.
3) Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες, ως το τέλος Ιουλίου. Μετά το τέλος Ιουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα που εκταθεί ως το τέλος του έτους. Το νέο πρόγραμμα θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα προβλέπει επιδότηση των δανειοληπτών μέσω του κράτους. Θα επιβραβεύει, δε, για πρώτη φορά συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με στόχο να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων
4) Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν.
5) Τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται από τον Μάιο, ενώ θα ανακοινωθεί και ένα σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού.
Τέλος οι ΠΝΠ, κανονικά το καλοκαίρι η Βουλή
Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου από εδώ και πέρα. Υπογράμμισε ότι υπήρχαν εισηγήσεις να κλείσει η βουλή και ξεκαθάρισε ότι τελειώνει η νομοθέτηση με ΠΝΠ, με την τελευταία να εκδίδεται σήμερα. «Η Βουλή, με τους νέους κανόνες που έχουμε θεσπίσει, και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών για τις αποστάσεις, θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία με πλούσιο νομοθετικό έργο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε «σειρά νομοσχεδίων μέχρι το τέλος Ιουλίου». Όπως, δε, ανέφερε και χθες στο υπουργικό συμβούλιο, πρόθεση της πλειοψηφίας είναι η Βουλή να μην διακόψει τις εργασίες της το καλοκαίρι.
reader.gr