Μειωμένη κατά πολύ είναι η παραγωγή ελαιολάδου φέτος στην Κω όπως και σε όλη την Ελλάδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία, η ασθένεια του δάκου είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την πολύ μεγάλη μείωση που μπορεί να φτάσει και το 45% σύμφωνα με τα ελαιοτριβεία του νησιού μας.
Σε ότι αφορά την τιμή , είναι αυξημένη από πέρυσι εξαιτίας του γενικού κύματος ανατιμήσεων που υπάρχει αλλά και της μειωμένης παραγωγής.
Ελαιουργείο Χατζηπέτρου
Η φετινή παραγωγή λαδιού δεν είναι στα αναμενόμενα επίπεδα όπως δήλωσε στο Βήμα της Κω ο κ. Δημοσθένης Χατζηπέτρου. «Έχουμε βιώσει και χειρότερες χρονιές» σημείωσε με νόημα ο έμπειρος ελαιουργός.
Η μείωση μπορεί να φτάσει και το 50% και μάλιστα το ελαιουργείο δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο όπως άλλες χρονιές. « Οι λόγοι που οδήγησαν στην μειωμένη παραγωγή είναι η ξηρασία και ο καύσωνας του Μαΐου. Δυστυχώς έκαψε τα άνθη και τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματα. Είχαμε λίγες βροχές και έτσι το νερό δεν ήταν αρκετό.»
Σε ότι αφορά την τιμή υπάρχει αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Το ελαιουργείο αγοράζει 3.20 ευρώ και πουλάει λιανική περίπου 3.50 ευρώ το κιλό. Παρόλα αυτά ο κ. Χατζηπέτρος ήταν αισιόδοξος για την φετινή χρονιά καθώς στο παρελθόν είχε τύχει να είναι ακόμη μικρότερη η παραγωγή.
Ελαιοτριβείο Κουλλιάς Lido ΑΕ
Στις 8 Νοεμβρίου άνοιξαν τα ελαιοτριβεία της Κω και αμέσως οι μηχανές άναψαν για να ξεκινήσει η διαδικασία της παραγωγής ελαιόλαδου. Πάντως, υπάρχει μεγάλη πτώση σε σχέση με πέρυσι όπως μας τόνισε ο υπεύθυνος του ελαιοτριβείου Κουλλιάς, κ. Νίκος Καρακιόζης.
« Είναι αρκετά πεσμένη η κίνηση διότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή στις ελιές. Επηρέασε για ακόμη μία χρονιά ο δάκος αλλά και η ξηρασία παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, έχουν εμφανιστεί και άλλες ασθένειες που ξεραίνουν τις ελιές. Βγαίνει ο ανθός όμως στην συνέχεια οι ελιές πέφτουν. Όλα αυτά λοιπόν έχουν συμβάλλει στο να υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μείωση περίπου 40 – 45%.»
Ο κ. Καρακιόζης σημείωσε βέβαια ότι σαφή εικόνα θα υπάρχει στο τέλος της περιόδου όμως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν την τάση της μεγάλης μείωσης της παραγωγής αλλά και της αύξησης της τιμής.
« Υπάρχει αύξηση στην τιμή εξαιτίας των ανατιμήσεων που υπάρχουν γενικότερα αλλά και λόγω της μειωμένης παραγωγής. Φέτος ο έμπορος αγοράζει περίπου 3 ευρώ το κιλό. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει και να διαμορφωθεί ανάλογα με τις συνθήκες.»
Ελαιοτριβείο Παπαδημητρίου
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ελαιοτριβείο Παπαδημητρίου με την κίνηση να είναι μειωμένη για τα δεδομένα της εποχής. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το ελαιοτριβείο δεν παραμένει ανοικτό όλο το 24ωρο όπως συνηθίζεται καθώς υπό κανονικές συνθήκες, οι απαιτήσεις ήταν τέτοιες που δεν επέτρεπαν στα ελαιοτριβεία να κλείνουν τα βράδια.
« Είναι μειωμένη η παραγωγή αισθητά. Εκτιμώ γύρω στο 35% - 40%. Η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη προς το τέλος της όλης διαδικασίας. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Κω η μείωση οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες επί μεγάλου χρονικού διαστήματος και στην ξηρασία. Υπάρχει ανομβρία και έτσι δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα καρπού.»
Ο κ. Βαγγέλης Παπαδημητρίου επεσήμανε παράλληλα ότι η τιμή ανά κιλό είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 1 ευρώ. Οφείλεται κυρίως στην μικρή φετινή παραγωγή.
Σάντυ Λαδικού