Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Καθηγητής στο ΑΠΘ ο Κώος βιοχημικός Κωνσταντίνος Χατζηστέργος μετά την σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ

20/02/2020
2755 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Καθηγητής στο ΑΠΘ ο Κώος βιοχημικός Κωνσταντίνος Χατζηστέργος μετά την σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ

Την ώρα που εκατοντάδες Έλληνες επιστήμονες επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό για τις τέλειες συνθήκες εργασίας και σημαντικές αμοιβές, ο Κώος επιστήμονας Κωνσταντίνος Χατζηστέργος επέστρεψε από την Αμερική για να προσφέρει στην ιατρική κοινότητα της Ελλάδος.

Από τις αρχές του 2020 ο συμπατριώτης μας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς μαζί με την σύζυγό του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην πατρίδα.

Ο κ. Χατζηστέργος έχει διακριθεί για την συμβολή του στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ξεχώρισε μεταξύ άλλων για την έρευνά του που αφορούσε την αναγέννηση της περιοχής της καρδιάς που νεκρώθηκε, και αποκατάσταση της λειτουργίας σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε δύο μήνες με τη μέθοδο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων. Η έρευνα η συγκεκριμένη διεξήχθη από την επιστημονική ομάδα την οποία είχε ηγηθεί ο κ. Χατζηστέργος , στο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ.

Ο βιοχημικός, πέτυχε σημαντική διάκριση καθώς η έρευνα περιλήφθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στις 10 κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2010, στον τομέα της εξάλειψης των καρδιοπαθειών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ' ολοκλήρου από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των συνανθρώπων μας με καρδιαγγειακά προβλήματα. Η διαδικασία είναι παρόμοια μ' αυτή που ακολουθείται καθημερινά από έναν επεμβατικό καρδιολόγο σε μια επέμβαση αγγειοπλαστικής. Μέσα σε περίπου 45 λεπτά μεταμοσχεύονται σχεδόν 100 εκατομμύρια μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών, απευθείας και γύρω από την περιοχή της καρδιάς, που έχει υποστεί βλάβη, τα οποία αναλαμβάνουν στη συνέχεια να κατευθύνουν την καρδιά να αντικαταστήσει τα χαλασμένα μέρη της με καινούρια», δήλωσε ο κ. Χατζηστέργος τότε σε ελληνικά ΜΜΕ.

Τα κύτταρα αυτά προέρχονται από απολύτως υγιείς δότες, που δεν χρειάζεται να είναι συμβατοί, καθώς έχουν μια μοναδική ιδιαιτερότητα: μπορούν να αποκρύπτονται στο ανοσοποιητικό του ξενιστή.

«Σήμερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν το σημαντικότερο εχθρό της ζωής μας, με πάνω από οχτώ εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, από κάποια μορφή καρδιοπάθειας. Στην Ευρώπη μόνο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 1200 άνθρωποι περιμένουν στις λίστες για μεταμόσχευση καρδιάς, και δυστυχώς λιγότεροι από τους μισούς θα καταφέρουν να βρουν συμβατά μοσχεύματα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταλαιπωρούνται και αυτοί, αλλά και οι οικογένειές τους. Θα πρέπει κάτι να κάνουμε γι' αυτό, και μάλιστα πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καμιά θεραπεία δεν πρόκειται ποτέ να μας εξασφαλίσει ανοσία στις καρδιαγγειακές παθήσεις, εάν εμείς οι ίδιοι δεν υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες στην καθημερινότητά μας -χωρίς κάπνισμα, καλύτερη διατροφή, λιγότερο άγχος και λιγότερο καθιστική ζωή», σημείωσε ο κ. Χατζηστέργος σε παλαιότερη συνέντευξη.

 «Οπωσδήποτε η διάκριση της δουλειάς μας από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αποτελεί τεράστια ηθική ικανοποίηση και, πραγματικά, μας δίνει απέραντο κουράγιο για να συνεχίσουμε τη μάχη για την εξάλειψη των καρδιοπαθειών», σημείωσε.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ένας τόσο σπουδαίος επιστήμονας αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του τόσο στους φοιτητές όσο και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Φυσικά εμείς οι Κώοι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι με τα επιτεύγματα του συμπατριώτη μας ο οποίος είναι ένας άξιος πρεσβευτής του νησιού μας. Θερμά συγχαρητήρια.

Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Κωα
Κωα 20/02 - 20:26
Για τον κ. Χατζηστεγο
Μπράβο παιδί μου.. Θερμά συγχαρητηρια... Να σε χαίρονται οι γονείς ου..

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ