Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η Κώα Μαρία Γρηγοριάδη με ποδήλατο - καντίνα έμαθε στους Άγγλους τις Κώτικες λαμπρόπιτες, την κανελάδα, τον φραπέ κ.α.

30/06/2021
3386 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Μία κόρη από την Κω, τους πήρε το μυαλό με τις ωραίες ελληνικές κλασικές γεύσεις, αλλά και εκείνες που δεν ήξεραν παρά μόνο αν είχαν ταξιδέψει στην Κω. Οι λαμπρόπιτες, ο χαλβάς, η μπουγάτσα,  η κανελάδα της Ζιάς, ο κλασικός φραπές και η λεμονάδα με μαστίχα είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις της Μαρίας που καθημερινά γίνονται ανάρπαστα.  

Η συμπατριώτισσα μας Μαρία Γρηγοριάδη τα τελευταία χρόνια ζει στο Μπαθ της Αγγλίας και εργάζεται ως σεφ προσφέροντας στους κατοίκους γνήσιες Ελληνικές γεύσεις. 

Λίγο το Brexit, λίγο ο κορονοϊός, λίγο η θέληση για αυτοαπασχόληση και κάπως έτσι γεννήθηκε το Roasted Lemon inspired cuisine. Πρόκειται για το ποδήλατο καντίνα της Μαρίας που βρίσκεται σε κεντρικό πάρκο του Μπαθ και καθημερινά σερβίρει Ελλάδα στους Άγγλους της πόλης.  

Δεν είναι μόνο το ποδήλατο που κάνει θραύση καθώς η φήμη της Κώας σεφ είναι τέτοια, που αναλαμβάνει το catering ειδικών εκδηλώσεων, αλλά και privatedinners για όσους θέλουν της απόλυτη ελληνική γευστική εμπειρία στον δικό τους χώρο.  

Βέβαια όταν μάθαμε ότι υπάρχει ποδήλατο καντίνα που προσφέρει κώτικο streetfood μεταξύ άλλων, καταλάβαμε ότι πίσω από αυτή την δυνατή επιχειρηματική ιδέα, βρισκόταν μία καλή μας φίλη από την Κω, η οποία δεν ξεχνά ότι η αγαπημένη της πατρίδα είναι το νησί του ποδηλάτου.  

«ΒτΚ»: Μαρία μου για πες μας τι σερβίρει η καντίνα σουRoasted Lemon.  

Μ.Γ. : Το μενού μας έχει από όλα και είναι όλα χειροποίητα και σπιτικά. Οι πελάτες μας απολαμβάνουν φρέσκα λεμονάδα με μαστίχα και μέντα, φραπεδάκι κλασικό και ελληνικό, ελληνικές πίτες όπως με σπανάκι, λαμπρόπιτες, κοτόπιτες, vegan μπισκότα, χαλβά, μπακλαβά, μπουγάτσα, σαραγλί, και ότι άλλο προλάβω να ετοιμάσω. Τις επόμενες ημέρες ξεκινάμε να σερβίρουμε και παραδοσιακή κανελάδα της Κω.

Παράλληλα κάνω και φαγητό delivery. Έχω ανοίξει μία μικρή επιχείρηση catering. Στο πρόγραμμα είναι να οργανώσω ένα Greek street food σε συνεργασία πάντα με τον δήμο του Μπαθ.» 

«ΒτΚ»:  Έχει αγοραστική κίνηση;  

Μ.Γ. :  « Το απόγευμα ξεκινάω την προετοιμασία και φτιάχνω τα πάντα στο χέρι και το πρωί ξεπουλάμε στο πάρκο. Εάν το ήξερα, θα έφερνα την μητέρα μου την Πόπη να με βοηθήσει γιατί πραγματικά δεν προλαβαίνω. Για να καταλάβετε, αύριο έχουμε μία μεγάλη παραγγελία για τους εργαζόμενους του αγγλικού ΙΚΑ που μας ζήτησαν χωριάτικες σαλάτες για μεσημεριανό.» 

«ΒτΚ»: Η καντίνα σου είναι ποδήλατο. Είναι σταθερό ή το πας όπου θες;  

«Μ.Γ.»: «Είμαι σταθερή σε ένα πάρκο στο Μπαθ και οδηγώ το ποδήλατο. Ευτυχώς είναι ηλεκτρικό γιατί είναι βαρύ.» 

«ΒτΚ»: Τι σου λένε οι πελάτες για το ελληνικό street food και για την χώρα μας;  

«Μ.Γ.» : «Τους αρέσει η Ελλάδα,  έχουν θέμα με την Ελλάδα. Μας λατρεύουν και παράλληλα μας μισούν γιατί δουλεύουμε πολύ σκληρά,  γιατί είμαστε εύστροφοι και γιατί πάντα τα καταφέρνουμε. Στα 6 χρόνια που είμαι εδώ αυτό έχω καταλάβει. 

Πρόσφατα συμμετείχαμε σε μία φιλανθρωπική δράση ενός σχολείου για να μαζευτούν λεφτά που ήταν απαραίτητα και προσφέραμε πολλά κομμάτια από σαραγλί, κορμό και χαλβά. Δεν έμεινε τίποτα. Λάβαμε πάρα πολλές ευχαριστίες διότι ξεπούλησε το σχολείο αλλά κυρίως έμειναν όλοι ευχαριστημένοι.» 

«ΒτΚ»: Για τις λαμπρόπιτες τι σου λένε οι Άγγλοι. Επίσης τα υλικά που τα βρίσκεις;  

«Μ.Γ.» : «Οι λαμπρόπιτες τους φαίνονται περίεργες στην αρχή αλλά όταν τις δοκιμάσουν τρελαίνονται. Το φύλλο το ανοίγω μόνη μου κάθε μέρα. Τα πάντα τα φτιάχνω εγώ. Ακόμη και τον χαλβά του μπακάλη που λέμε, εγώ τον φτιάχνω. Επίσης όλα μου τα υλικά τα προμηθεύομαι από τοπικούς παραγωγούς και τοπικές επιχειρήσεις. Μάλιστα πολλά από τα υλικά μου είναι και βιολογικά. Να σημειωθεί στα πρακτικά ότι πρέπει να είμαι το μοναδικό σπίτι στην Αγγλία που έχω μέσα μια λεμόνια και μια ελιά!» 

«ΒτΚ»: Επαγγελματικά ποιες οι προκλήσεις μετά το brexit; Πόσο είναι για μια Ελληνίδα να ανοίξει επιχείρηση όπως εσύ στην Αγγλία;  

«Μ.Γ.» : «Η αλήθεια είναι ότι όλα τα προϊόντα πλέον είναι πολύ πιο ακριβά, βέβαια κάποιοι προμηθευτές Έλληνες που συνεργάζομαι προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές όσο πιο χαμηλά μπορούν, βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εφικτό! 

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αν το θέλεις πολύ. Πέρασα περίπου 3 μήνες διαπραγματεύσεων με το δήμο για να μπορέσω να έχω το ποδήλατο στο πάρκο. Σαφέστατα και πληρώνω ενοίκιο, έπρεπε όμως να τους εγγυηθώ ότι δεν θα έχω προϊόντα που πουλάνε στα υπόλοιπα μαγαζιά γύρω μου και για αυτό το λόγο στο ποδήλατο πουλάω μόνο ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. 

 Όσων αφορά το catering,  έχω μενού ειδικά διαμορφωμένα για γάμους, γενέθλια, ιδιωτικά πάρτι και για private dinning. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη φτάνει να έρθεις σε επαφή με τους σωστούς ανθρώπους και να τους πείσεις ότι αυτό που κανείς είναι διαφορετικό και να τους δείξεις επίσης τι μπορείς να προσφέρεις στην κοινότητα. 

Για παράδειγμα είχα προσφέρει τις υπηρεσίες μου δωρεάν για μια  ολόκληρη μέρα σε ένα φιλανθρωπικό πάρτι που έκαναν για να μαζέψουν λεφτά για ένα σχολείο όπως σας είπα, επειδή η κυβέρνηση τους έχει κόψει τη χρηματοδότηση. 

 Κυνηγάω πολύ κάθε τι φιλανθρωπικό πάρτι που διοργανώνεται γιατί σαν άνθρωπος και από την οικογένεια μου έχω μάθει να προσφέρω χωρίς κάποιο κέρδος. Δίνουμε ότι μπορούμε και αυτό με κάποιο τρόπο μας επιστρέφετε! Έτσι μεγάλωσα κι έτσι έμαθα. 

Σαν αλλοδαπή τώρα θα σου πω το εξής, σίγουρα στα 5 χρόνια έχω αντιμετωπίσει τρομερό ρατσισμό, όχι τόσο από Άγγλους όσο από τους ίδιους του Έλληνες! Πως γίνετε αυτό; Και εγώ αναρωτιέμαι! Με έχουν στήριξή πολύ περισσότερο οι Άγγλοι από τους Έλληνες. 

Όσον αφορά την διαδικασία για την επιχείρηση μου ήταν πολύ συνεργάσιμοι και με βοήθησαν πολύ από τον δήμο. 

 Ξέρεις τι ζηλεύω; Το ότι θα πάρω τηλέφωνο σε μια υπηρεσία και θα κάνω μια ερώτηση, σε διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσουν να κλείσω το τηλέφωνο αν δεν έχουν οι ίδιοι βεβαιωθεί ότι έχω καταλάβει. 

 Οι δημόσιες υπηρεσίες τους είναι παράδειγμα προς μίμηση. Δεν περιμένεις στο τηλέφωνο και δεν σου λένε ποτέ « α ξέρετε κάτι ο υπεύθυνος απουσιάζει λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω» ακόμα κι αν δεν μπορούν να σε εξυπηρετήσουν θα σου δώσουν το τηλέφωνο μέχρι και το όνομα του ανθρώπου που πρέπει να επικοινωνήσεις. Θα ήθελα κάποια στιγμή να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και η Ελλάδα.» 

Σάντυ Λαδικού  


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμη
Ανώνυμη 05/07 - 08:24
Πολλα Συγχαρητηρια!!!
Μπραβο σας για αυτή την κινηση. Και Μπραβο σε ολους τους Αγγλους που μας στηρίζουν. ??
Ανώνυμος
Ανώνυμος 04/07 - 12:26
Μπράβο!!
Συγχαρητήρια!!! Πολλά μπράβο!! Εξαιρετική ιδέα!!Καλή δύναμη και καλή συνέχεια!!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ