Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, στη χθεσινή εκδήλωση «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και του Ομίλου TUI, για τον μετασχηματισμό της Ρόδου σε βιώσιμο και ανθεκτικό τουριστικό προορισμό.
Μέσω του Ταμείου θα διατεθούν τα έσοδα από τις δημοπρασίες 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2, οι οποίες θα διεξαχθούν τη διετία 2024-2025. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν σε έργα για την απανθρακοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΠΕΝ για την πορεία των τιμών των δικαιωμάτων, τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 1,5 – 3 δισ. ευρώ.
Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση ήταν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την DG Clima και την ΕΤΕπ για την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου. Αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ήταν να επιβεβαιώσει την οικονομική βιωσιμότητα και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη των έργων.
Η κατανομή των πόρων
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η κατανομή προβλέπει πως το 51% των πόρων θα διατεθεί σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 30% περίπου θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση νησιωτικών διασυνδέσεων. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν σε άλλες δράσεις, όπως για την ηλεκτροδότηση των πλοίων στα λιμάνια (Cold ironing).
Με βάση πάντως δηλώσεις στην ίδια εκδήλωση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, ήδη από το Ταμείο Απανθρακοποίησης έχουν δεσμευθεί 500 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της διασύνδεσης ανέρχεται σε 2,048 δισ. ευρώ, ενώ μόλις χθες ξεκίνησε από τον ΑΔΜΗΕ ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια της διασύνδεσης, όπως και αυτής των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν το 2021
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, o δρόμος για τη δημιουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου άνοιξε το 2021, με την υποβολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιτήματος στην Κομισιόν, για την ενεργοποίηση της ειδικής ρύθμισης για τη χώρα μας, σχετικά με την εκχώρηση εσόδων από τον εκπλειστηριασμό έως 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2, για επενδύσεις απανθρακοποίησης των ελληνικών νησιών.
Το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες, με το υπουργείο να δημιουργεί στη συνέχεια Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με επικεφαλής τον καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας Κώστα Ανδριοσόπουλο, και αντικείμενο τόσο την επιλογή, την αξιολόγηση και τον συντονισμό των δράσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, όσο και τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων με τους αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η συμβατότητα των δράσεων και με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
insider.gr