Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κρίσεις στο Στράτευμα: Σενάρια θέλουν τον Δ. Χούπη (που υπηρέτησε στην Κω) βασικό υποψήφιο για νέο αρχηγό

07/01/2024
471 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Κρίσεις: Στα μέσα του Ιανουαρίου, πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να επιλέξει τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου έφτασε στο ανώτατο όριό της τα τέσσερα χρόνια (3+1), και πλέον η αποχώρησή του θα σημάνει και αλλαγή εποχής στις Ε.Δ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ. που θα εισηγηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και θα κληθεί το ΚΥΣΕΑ να τις εγκρίνει.

Πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Οι πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή είναι αντικρουόμενες για το τι αναμένεται να συμβεί, και η αλήθεια είναι πως –μέχρι αυτή την ώρα– δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τα πρόσωπα και οι διεργασίες είναι έντονες.

Δύο είναι τα σενάρια που θεωρούνται επικρατέστερα. Το πρώτο αναφέρει ότι ο Νίκος Δένδιας με αφορμή τα δυσάρεστα περιστατικά (Στεφανοβίκειο κ.λπ.) που συνέβησαν την περασμένη χρονιά, θέλει να δώσει ένα σήμα επανεκκίνησης και να προχωρήσει σε «δομικό ανασχηματισμό».

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για αλλαγές που δεν θα ταράξουν ριζικά τις ισορροπίες, με δεδομένο ότι οι αρχηγοί τόσο του Στρατού όσο και του Πολεμικού Ναυτικού (έχουν θητεία 2+1 χρόνια) είναι μόλις ένα χρόνο στις θέσεις τους.

Θιασώτης του δεύτερου σεναρίου φέρεται ο απερχόμενος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος –αν και ο ίδιος το διαψεύδει–, οι σχέσεις του οποίου με τον Νίκο Δένδια δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Η απουσία του υπουργού Άμυνας από τα εγκαίνια του Μνημείου των Πεσόντων στο Πεντάγωνο, μάλλον δεν ήταν απλή σύμπτωση…

Λόγο στις κρίσεις έχει πάντα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συναινέσει σε δομικές αλλαγές ή θα τις αποθαρρύνει επιλέγοντας μία μέση οδό, ώστε και ο κ. Δένδιας να ικανοποιηθεί, αλλά και να μη δοθεί η εντύπωση ότι όλα ήταν υπό διάλυση.

Γιατί, όπως λένε πηγές της «ΒτΚ», εάν προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές αρχηγών και ανωτάτων αξιωματικών θα είναι μία παραδοχή της αποτυχίας του προηγούμενου έτους.

Ο Νίκος Δένδιας με τις αλλαγές στην ηγεσία στοχεύει να στείλει και ένα μήνυμα, ότι δεν προτίθεται να συνδιοικήσει το υπουργείο με τους στρατιωτικούς, την άποψη των οποίων θα λαμβάνει υπόψη του, αλλά θα αποφασίζει αυτός και θα χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές –σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό για τα μείζονα–, και από εκεί και πέρα η ηγεσία των Ε.Δ. θα καλείται να τις μετουσιώνει σε πράξεις.

Υπέρ των ήπιων αλλαγών

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από την πλευρά του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα σενάρια που τον θέλουν να έχει καταθέσει εισήγηση στον πρωθυπουργό για τις αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ.

Ο ίδιος δηλώνει ότι ουδέποτε κατέθεσε εισήγηση, και προσθέτει ότι είναι απερχόμενος και τις κρίσεις τις κάνει το ΚΥΣΕΑ κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού Άμυνας με βάση το νόμο. Χαρακτηρίζει «φτηνούς συκοφάντες» όσους επιχειρούν να τον εμπλέξουν και το αποδίδει σε πρόθεση για δημιουργία προβλημάτων.

Η άποψη του κ. Φλώρου για τις κρίσεις στις Ε.Δ. δεν είναι πάντως υπέρ των ριζικών αλλαγών, αλλά εκτιμά ότι οι αρχηγοί πρέπει να κρίνονται από το έργο τους στα δύο χρόνια που τους παραχωρεί ο νόμος, και από εκεί και πέρα θα αποφασίζεται εάν πρέπει να μείνουν άλλον ένα χρόνο ή όχι.

Πράγμα που δείχνει, για όσους ξέρουν να «διαβάζουν» απόψεις, ότι ο κ. Φλώρος θα προτιμούσε ήπιες αλλαγές, αφού οι αρχηγοί Στρατού και Ναυτικού είναι ένα έτος στη θέση τους.

Αν και, όπως λένε πηγές στο Πεντάγωνο, ο κ.Φλώρος δεν θα έβλεπε με κακό μάτι τη διαδοχή του από τον νυν Α/ΓΕΣ αντ/γο Χουδελούδη. Στα περισσότερα σενάρια πάντως, ισχυρό φαβορί για τη διαδοχή Φλώρου είναι ο νυν Α/ΓΕΑ αντ/πτχος Θ. Μπουρολιάς.

Στην περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο που θέλει τον κ. Δένδια να προχωρά σε ριζικές αλλαγές, τότε είναι πολύ πιθανό να φύγουν οι άλλοι δύο αρχηγοί, Χουδελούδης (ΓΕΣ) και Δρυμούσης (Π.Ν.), ενώ Α/ΓΕΑ θα γίνει ένας εκ των δύο αντ/πτχων, Γρηγοριάδης (ΔΑΥ) και Φασουλάς (ΑΤΑ).

Στην περίπτωση που οι αλλαγές είναι ακόμη πιο ριζικές, σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε είτε τον αντιστράτηγο Δημήτρη Χούπη της ΔΕΠ στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ είτε τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Κατάρα (αμφότεροι αρχηγοί των τάξεών τους), αν και ένα σενάριο από το Π.Ν. μιλά και για τον νυν Α/ΓΕΝ αντ/νχο Δρυμούση.

Στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ οι περισσότεροι αντιστράτηγοι (Χούπης, Κωστάκογλου, Κωνσταντάκος, Τσιόπλος κ.ά.) συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, και η επιλογή δεν θα είναι εύκολη.

Σύμφωνα με έμπειρο πολιτικό στέλεχος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηρίξει τη μέση οδό, προς αποφυγή αναταράξεων.

Σε αυτή την περίπτωση Α/ΓΕΕΘΑ θα τοποθετηθεί ο κ. Μπουρολιάς, και μάλλον θα αλλάξουν οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ.

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ