Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία με κορωνοϊό εμβολιασμένων πολιτών, μίλησε ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος Στυλιανός Λουκίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου εμβολιασμένοι είναι το 5% με 7% στις απλές κλίνες Covid και στις ΜΕΘ είναι λιγότεροι από 2%.
Ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, ποιο εμβόλιο έκαναν ή αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη μέγιστη δράση του εμβολιασμού. Τα στοιχεία δείχνουν για παράδειγμα ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσο και λίγο λιγότερο το σκεύασμα της AstraZeneca. Για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson συζητείται στην επιστημονική κοινότητα εάν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
«Όταν υπάρχουν μεταλλάξεις που είναι αρκετά επιθετικές, πρέπει να προσαρμοστείς απέναντι σε αυτές», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
Παγώνη: Πάνω από 5% με 7% οι πλήρως εμβολιασμένοι στα νοσοκομεία
Για το ίδιο θέμα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι πάνω από 5% με 7%. Πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη αφορά όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους, που αποτελούν και την πλειοψηφία. Τα συμπτώματα που εμφάνισαν δεν είναι πολύ σοβαρά.
Για όσους εισήλθαν στο νοσοκομείο πλήρως εμβολιασμένοι, η κα Παγώνη ανέφερε ότι ανήκουν στο «παραθυράκι» του 10% με 12%, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν μέχρι περίπου 90%, ανάλογα με το σκεύασμα αλλά και τον οργανισμό. Επεσήμανε ωστόσο ότι το 98% όσων δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με νοσήματα, πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.